Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
以前都玩過排M43 其實唔差的
不過D鏡真係貴
xt20上x-pro2會否不智?
x-pro2真係好好J
今日行左轉旺角,so far cxm2報價最低 $5990 淨機 (黑色)
但枝1855 made in Philippine 果斷棄
同埋係得佢有貨
x-pro2真係好好J

上旗艦機應該唔會後悔
即你會簡o記?
我朋友介紹我跟支12-50mm鏡
x-pro2真係好好J

上旗艦機應該唔會後悔

其實性能差唔多 但xpro2 重同冇反Mon ,不過多咗個ovf 同埋外型太正
仲等緊出花紅
但基本上已決定XE3而唔揀XT20
X-e3 好呀 rangefinder 重量 對焦 操作 屌打XT20

Btw 建議taobao番個手指公柄 20蚊到
型仔 好揸 同保護好d

touch Mon 難唔難用? 我用緊xpro2 ,想換xe3 輕便啲
Touch mon 還好
係個個快捷4 ways slide 唔係下下得
同埋大menu都係用唔到touch (等firmware update?)
基本上joystick 仲好用
8成joystick 2成touch
建議上showroom玩下

單反轉過黎 X-e3... 覺得重量輕咗 反而得心應手咗👍

心動不如行動
今日行左轉旺角,so far cxm2報價最低 $5990 淨機 (黑色)
但枝1855 made in Philippine 果斷棄

入淨機再入支35.4
我係M43轉過黎 以前得單反就覺得M43幾輕便又有返多小質素
依家無反已經好成熟
Fuji xt10點睇?
筆直幾多 xe3>xt1>xt10
其實預5-6k左右
暫時睇中o記em10 m2或者fuji xt10
上星期見57xx-58xx 咁快上番
Made in philippine又問題
不過感覺都係made in japan開心d🌚

有冇諗過23/2 kit set? 折開計都平咗幾舊 呢個配搭都有得諗 我見英京8300kit set連mon貼
xt20呢
有新買新喇 xe3/xt20
睇你都唔會玩陣就換 新晶片對焦都幾明顯有分別
你用xt1/xt20過1,2年比人壓價 壓到你傻 新機都咁話...
不如草多少少享受下
我個fd話用無返影相咁不如用iphone 唔太明咩意思

而家1516緊買唔買好
算吧啦
我以前都剩係接受到單反
但用完無反
發現都係有機械快門
Evf係冇咁像真 但更加反映到setting對張相既影響
高像素得黎好輕

不過講咩都假
最緊要係買適合你/實用既器材

屌人用無反不如用iphone既人 真係好守舊
佢係咪坐左好耐監
以前入左手啦,已經好耐無用變焦
聽聞全香港都唔夠貨,啲人即刻起價
23f2以前買左
想問下ex3個機身係咪無防震功能?係咪要整高個快門去解決?對日常用個影響大不大 會唔會有d防震既鏡推介?主要係影人同風景
機身無防震呀,1855 kit鏡有
18-55防震出奇地好
倒數影煙花
手持相機 電子快門 快門開到1/30... 張相出黎都冇問題
18-55不嬲正
就算想放晒所有鏡都留呢枝
就快去旅行,暫時諗住帶:
X-E3
18-55mm
23mm F1.4

但23mm嫌有d唔夠wide
諗緊好唔好放左枝23mm轉買枝16mm F1.4好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞