Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
咩review...
16-55影人質素得唔得?
有錢會入56
絕對得 除非你要F2或以上再淺啲景深
個人覺得F2.8已經好夠洗 而且sharp
應該係有女先入56.2,而家有23.4
想出16-55旅行用,kit鏡有諗過,但少左16mm焦段
1655最大敗北係無IS
雖然恆定光圈2.8,但要收兩級補償返
我寧願獨立買枝16.4
開心使用1655
應該會買XH1,有IBIS補返,贏哂
用16-55既話覺得同我堅持初衷用apsc
輕便原因
因為16-55真係好鳩重下
配x-e3 / x-t20 都係頭重尾輕
用16-55既話覺得同我堅持初衷用apsc
以輕便,高出勤有矛盾
因為16-55真係好鳩重下
配x-e3 / x-t20 都係頭重尾輕
用富士要堅持用定焦
比起其他有誠意好多 一黎就1.4

新出2.0個價又平又有WR
有無巴打試過塊cmos入面入塵 拎上富士整要幾錢
新手,如果只係用嚟街拍,買x-t20定x-pro2好d?
兩部好似唔同價位 要比就xt2同xpro2 街拍既話我會選擇xpro2 佢有ovf玩 個框幾岩玩街拍
應該500
唔知佢係刮花定入塵 收到f8已經睇到幾點 又吹唔走 又掃唔走 希望只係入面入塵
FUJIFILM Simple Ace 底片邊度曬最好?
新手咩都唔識
試左係CMOS?
根據photozone,16-55嘅16mm直出jpg係有-1.26%桶狀變形,唔專登影方格相嘅話你肉眼都未必睇得出

順帶一提,Canon支24-70/2.8ii嘅24mm位都有-2.83%變形,班攝影師咪又係用嚟搵食
肉眼望cmos已經有幾點
攝影新手想入門
追post見之前有人介紹X-E2
依家好似around 5000 連KIT18-55
想問依家仲買唔買得過
定已經有更好既機
budget < 6000
仲有貨? 應該斷貨好耐

6K 可以睇埋X-T10 1855 KIT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞