Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
thank you巴打 會參考下
計萬用性1650仲wide 2mm wo
計實用16-50仲好,24同27mmwide分別唔洗
最近對焦又近好多

只不過xc1650
膠感重
膠mount
光圈細半至一級

呢幾樣做成差價

成像分別我就答唔倒喇
不過其實我係新手
睇首頁見到18-55岩新手多啲
同埋我影景同人多 18-55同16-50對比之下 邊個鏡會比較好 定其實差唔多
舊body+舊鏡慢到唔中蕉
18-55 出晒名係又平又正既kit 鏡, 加上好多用家用過個個都讚既, 包括我自己....

俾我就一定唔會為左果2mm 去買16-50.....

如果真係要影景真係想要好wide, 我情願你俾多2千買多枝samyang 12mm
56 超慢唔值炒價

等新版

一系五十二

鏡有新買新
唔識用咪唔掂
掉兩張1650/1855影嘅相出黎

其實又有幾多人分倒丫

基本上支1650都係賣大包

同級kit邊支有24mm

當然無可否認1855嘅光圈大左就係大左

兩支都有佢優點嘅

我手上兩支都係恭奉梗

用定焦多
另外想問下點解各位大大覺得23 f2唔好?因為影近野唔掂?

https://www.zhihu.com/column/p/24698096
可以睇下呢個評測
我想問xt10 + 18-55 幾錢到
的確, LE 個評測所講既都準確無誤!
咁唯有J住23.4先
支鏡冇預你隊埋影咁on9

近攝請用micro lens
好撚想入x-e3
用緊xt20
有冇人用quick menu 轉 custom setting
佢得7 個 custom, 如果轉左其中一個custom setting,要轉番basic setting (all 0 value),好似一定逐個option set 做0
除非浪費一個custom 位 做basic,set 晒做0

你地係咪都係咁

我用fn自定義做filter 你set一個做basic試下
想知道枝鏡既優缺點都on9? 你唔想知唔代表人地唔想知, 唔想答咪唔好答, 衝出黎吠托咩
另外想問下點解各位大大覺得23 f2唔好?因為影近野唔掂?

https://www.zhihu.com/column/p/24698096
可以睇下呢個評測
的確, LE 個評測所講既都準確無誤!
支鏡冇預你隊埋影咁on9

近攝請用micro lens
想知道枝鏡既優缺點都on9? 你唔想知唔代表人地唔想知, 唔想答咪唔好答, 衝出黎吠托咩

一米內既近攝都可以講係差 主力街拍就冇問題, 拎嚟影下野食/近啲嘅人都濛濛地咁
唔好想,立即行動
周圍都無18-55kit...
呢個一定得,但會晒左一個位 做basic
真係唔好意思我唔知你係殘疾人士唔可以自己上網搵嘅要周圍問人

新手一問
小弟而家用緊xt10 手上有支35 f1.4 同埋18~55
而家考慮緊升級問題
筆直應該預5~6k 應該上xt20好定入支16 f1.4好

我係你就 儲齊d鏡先。。影景為主就 16.4 影人就 56.2
用左定焦,用唔返支18 55
用黎影BB,成像好靚 感覺皮膚滑滑

同感。。18 55 變左雞肋。。
我個人得CC S V 同黑白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞