Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
上網睇過啲價同追左陣po
依家想入手xt20+1855係咪最平大約76xx?
s12夠玩啦,我都想出1024先,但816又好快出
用緊12mm 放返出去都唔會蝕多
而家XT20就黎有得upgrade firmware
咁同XE3比較起上黎係咪睇樣做人就得?

另外自己平時都係影景>街拍>>>>>>人
追左幾個post都係23mm f/2?
係 分別不大 但唔知呢次xt20會唔會快番AF?

23mm影景唔太夠啵... 配18-55會比較好 (反正遲早都要買)
剛剛年三十買到xe3 15-88kit
Filter買咩好?
18-55先啱...
揮手

未出唔敢入1024
XE3個joystick好吸引

我見兩支都多人提
咁到時買機再試下先
thanks
其實論方便x-t20方便好多 高低抄都方便過joystick
Joystick 就我覺有得touch仲直接
PRO 1D 夠做 百零蚊
都係到時拎上手試機再決定
價錢我見都唔係差好多
其實一直都係睇樣做人
23/F2 影近野好垃圾 23/F1.4 先岩用
XT20 個Dpad其實可以代替joystick
其實樣我又覺得唔差得遠
係再睇下拎上手個手感如何
想問下咁多位究竟OIS重唔重要,因為好想好想買支16-55,因為真係鐘意用變焦多啲,1655個range好啱洗,想一機一鏡唔想帶多支出街,size黎講唔係閣題,依家用緊XT2+1855, 個掙扎位就係個OIS到
我覺淨係恆定光圈值得升
XH1+16-55
你用緊咩先? 其實如果你接受到iso6400 同每次連拍幾張 ois未必咁有用
咁當然拍片就幫你唔到
其實如果你有玩過xt20/xe3 就知道佢touch好多位用唔到

引象中係 Q menu, 4 way access, iso 光圈快門個d用到touch

係大menu係用唔到touch

同埋有樣野要踩 係fuji對比Canon touch 靈敏度係差半條街

點都好 有joystick用係快好多
唔點聞相 唔係追求淺景深 好似1855好d

睇過個youtuber 對比f8 一樣咁sharp

不如整支16mm / x100f 好過啦
1855F5.6已經好sharp
同上邊講一樣 可以off左 ois 試下先
同意dpad其實差唔多 但係menu用joysticks 就差d
我鍾意t20個樣多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞