Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
我都轉緊會,應該出XE3, 佢touch function比T20好,同埋有枝棍控制。呢部上年9月出。另外睇中佢藍芽過相,好似好快同可以大量傳,影完直接同步手機。另外有玩開FF, 35.4, 所我會出23.4果枝
CE3內置support到最新update。
唔該哂各位 ,
聽你地講完會買XE3
樓上巴打指既 23.2 一米內對焦難搞係咩意思 , 呢支唔係22CM 最近對焦距離?
23MM要一米後影好遠喎....
有冇23.4既用家有冇呢個問題?
X-e3好用 但我覺得佢藍芽冇咩用 唔覺快咗
我google話話想手感好d要買手柄,thumb rest同shutter button, 邊度有介紹?官方應該幾貴。
另外想問,相機用手機藍芽connect左係唔係即影即過相?
唔該哂各位 ,
聽你地講完會買XE3
樓上巴打指既 23.2 一米內對焦難搞係咩意思 , 呢支唔係22CM 最近對焦距離?

支23.2 太近開 f2 影會唔清。。要收到f4先正常/或退後d影
Taobao la... thumb rest around 80 shutter button around 10
枝samyang 12mm裝落xt1影唔到相
係咪有咩setting要較
枝samyang 12mm裝落xt1影唔到相
係咪有咩setting要較

要開”無鏡頭拍攝”
搞掂左
唔該哂各位 ,
聽你地講完會買XE3

支23.2 太近開 f2 影會唔清。。要收到f4先正常/或退後d影

咁唔買呢支
Case: 主影landscape / astro 多玩長曝,想入鏡,而家主要有兩個諗法

A: 23.4
最靚定焦之一不解釋,實用焦距,成象一流,影星平衡到吸光同闊度,諗到嘅缺點係影landscape 唔夠闊

B: Samyang 12 f2 + 35 f2
高性價比廣角鏡,landscape 同影星都好用,缺點係MF。補多枝35f2做泛用鏡

我個人影landscape 構圖上好少用好闊,所以傾向23.4 有冇咩意見
我同巴打一樣
打算90%長插23.4 snap
風景+星+建築就samyang 12
有錢就入埋56.2影人
想問下銅鑼灣showroom
係咪同時賣埋相機
咁弱智既問題都問得出?
唔通showroom淨係擺係度俾人玩唔賣?
遲啲反而想入枝55-200
幾抵玩
老實講廣角真係唔識用
點解唔稔16.4?
今日買左x100f , 發覺evf 顔色怪怪地,偏灰冷,係咪正常?

有無人知呢條係咩相機帶
A&A
想玩老鏡 用緊XT1
啲朋友叫我直接換A7ii算
等H1
用緊xt2, 去showroom玩完手痕買埋xe3, 好正
X-e3真係好compact 玩咗個半月都仲j緊
邊間買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞