Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
Xt2 插大鏡好d 二手價抵買

Xt20/xe3睇你上手感邊部好

但我覺得2部都要買grip先好揸
屌 我都買貴左
買左張64gb $260
633x 呢個價正常

219 係咪慢啲嗰張
想用機直出jpg 好似ming仔影出黎既果種顏色 其實應該點校?

類似呢種
呢種setting睇落幾舒服
我都想知
vsco?
直出都整唔到類似既?
轉會左富士之後 都真係盡量都想用番佢個直出jpg
同埋vsco果d就禁一個filter打落去 完全唔洗自己manual去攪d setting 感覺好無癮 件事冇咩話自己一手一腳調出黎咁
最重要係 想學呢種色調背後既原理
sorry 好似有d 1999 我意思係就算機身直出唔得 都想盡量學用lightroom調
感覺係加強contrast,aqua saturation 推高,其餘變warm

利申: 其實唔識
CC已經係咁上下
xf鏡廣角定焦係咪得16.4好 本身有枝s12 但覺得無對焦有時好麻煩
唔係掛 差好遠喎

靠setting 邊有依隻色
其實係咪要校classic chrome之餘 再校下contrast呀 其他setting先出到?定要直接用lightroom大執隻色?
可能係lr 落preset搞掂
頭先有ching話用CC, 我都覺得係有CC
不過之後應該推高咗某幾隻色
仲有支14 2.8
s12我都有, 入咗16.4之後就無用過s12, 想放
95mb/s嗰張
鳩估 有d綠綠地較下tone會出到呢隻色
下下要100%一樣又有咩意思 你無你自己架咩
Raw converter出jpg隻色係咪都唔係100%同機身直出一樣?家你要用佢新果隻raw studio先得?
佢個raw converter/studio 要連相機先用到
14 光圈太細 不了
諗緊入唔入16.4 自己已有s12 1855 35.4
新手想問買x e3定x t20好 配1855 kit鏡

手感上好似x t20好d? 同埋唔太中意手勢操作

上網睇外國論壇睇到xt20新firmware已經同x e3一樣水準 係咪真?

另外係咪xe3個藍芽實際係實唔實用?

thanks
Xe3 Bluetooth係主打tag location ,性價比喺高
RF造型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞