計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
入到個field你就會發現,
佢係一個垃圾industry...

1. 老屎忽有排唔走都算,
仲要搾壓啲細既
有料有vision既就愈要打壓
做學生仲慘
你有好idea佢就會自己lam左佢
叫你做曬 但出文呢就佢first author

2. career只係會得兩樣野,
publication同grant
有意義既research 我都想做
但係要跟d hit topics 走先搵到grant, 先有文出
冇呢兩樣你又sustain 唔到個career
間間U請人都用呢兩項去quantify你既能力
咁真正讀phd 求知識既目的就會慢慢被沖淡

3. competition 好大
phd家下一啲都唔少見, 未到周街都係但都已經係common, 但係大學既位就得咁多
讀完要去到自己心儀既大學做就變得好難
或者係太多supply會壓你個offer/ 要你take up 多啲duty
搵你笨實

4. 好講network,

試過篇文鳩寫, 然後老細打去俾個做緊journal editor 個 friend, 一次revise 就出得
我都唔知自己做緊係咩 黑暗到呢
咁你話如果你冇network 搭到好老細, or 你老細唔gur你
你話點算

d 次序亂咁黎, 不分先後

總之, 就係回頭是岸啦

返唔切了

離開需要更大勇氣,
我grad左會拿拿林走人
黑洞黎

但我仍然好堅定 係咪好傻

你有冇經歷曬以上既point先
定係有啲美好既野我miss左

對我黎講
讀phd令我develop到一個好既mindset, design到一個有意義既study 同埋係related field有些少reputation係最滿足既

仲有用travel grant四圍飛去飲飲食食

我1-4都見過, 但係我都會繼續做
有無人有睇fb 這個phd只是我的負累個故仔

有無lin
留名
八大中文,打算行現代文學同外國文學個邊
諗緊MA,Mphil唔夠料同人爭
之後想上PhD係返本地揾位做research同教書。

但唔知點入手好

但唔知點入手好

趁讀MA時mark定d supervisor

但唔知點入手好

想係香港搵professorship一定係外國PhD畢業
我讀緊econ phd 做behavioral economics 建議大家唔係痴鳩左線都唔好讀phd

我之幾日去左edinburgh同adam smith個像影左相
我讀緊econ phd 做behavioral economics 建議大家唔係痴鳩左線都唔好讀phd

媽,我痴撚左線好耐喇

但唔知點入手好

睇field 有d field唔係
美帝phd係咪大部分都有scholarship?scholarship嘅範圍多數包啲咩?
想去讀科專科但又唔想增加屋企負責
唔該晒巴打

但唔知點入手好

趁讀MA時mark定d supervisor

有冇心得

但唔知點入手好

咁收得皮,冇錢出國
美帝phd係咪大部分都有scholarship?scholarship嘅範圍多數包啲咩?
唔該晒巴打

係 有d可能第一年無 要過埋個考試先有

Scholarship咪好似人工咁個個月出 你學費洗費都要自己俾 其實都係差唔多打個和

但唔知點入手好

有冇特別有性興嘅地方/理論?

同field 巴打係邊做

但唔知點入手好

咁收得皮,冇錢出國

美帝全包唔洗出錢 咁競爭大

係歐洲 講完邊個國家可能𣊬間被起底

邊有咁易起到 你做psycho定modelling個邊?

我做micro theory既behavioral economics

我做micro theory既behavioral economics

者係似colin camerer個邊

者係似colin camerer個邊

或者rabin benabou
唔該晒巴打

係 有d可能第一年無 要過埋個考試先有

Scholarship咪好似人工咁個個月出 你學費洗費都要自己俾 其實都係差唔多打個和

邊門專科先 個個field唔同可以差好遠架bor

不過學巴打話齋咪就係好似打份工咁個個月有糧出囉,仲要交稅添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞