計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

巴打去歐洲係直接PhD定要再master

法德master都係兩年 我由第二年開始

巴打 德PhD有無得直上habilitation? 定要做一陣野?

唔知

咁巴打而家讀緊咩

Phd econ

master無船好貴 比唔起
有frd係cambridge 讀緊

咩科?

master無船好貴 比唔起

法德好多學校都零學費

巴打應該差唔多開始收offer

我年尾先apply

我年尾先apply

我年尾上job market
有mphil 再去美國報phd,要讀多幾多年
science

好少有course exemption, 但都可以問

我年尾先apply

我年尾上job market

巴打加油

巴打你報邊道?

我會報美帝PhD
徳國phD 洗唔洗識德文先讀得?

應該唔使
因為冇幾可會要你用德文寫
好似係

基本上都英文
但生活上你都係要識德文

應該唔使
好似係

基本上都英文
但生活上你都係要識德文

本身英國engin grad 諗住個邊讀phD 可惜冇funding/scholarship

睇黎德國都幾好 係要讀徳文course

應該唔使
好似係

基本上都英文
但生活上你都係要識德文

同埋讀完德國phd 出黎唔識德文好撚odd

應該唔使
好似係

基本上都英文
但生活上你都係要識德文

我又唔覺,大把歐洲人係德國讀phd
到post doc 都只係識小小德文
識個韓仔都係咁
你話要好fluent
真係除非入職前就讀左language school

基本上都英文
但生活上你都係要識德文

我又唔覺,大把歐洲人係德國讀phd
到post doc 都只係識小小德文
識個韓仔都係咁
你話要好fluent
真係除非入職前就讀左language school

聽prof講佢果間係要識德文先得 不過可能因為唔係最top果幾間

Tum/max planck果d就可能英文都得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞