計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
哇,睇完咁多個post好似好灰咁添
利申:而家係undergrad,有諗住讀political theory/political science嗰啲

唔會 你而家咩情況?可以幫手睇睇

而家係second last year,cgpa ~3.4
利申:而家係undergrad,有諗住讀political theory/political science嗰啲

唔會 你而家咩情況?可以幫手睇睇

而家係second last year,cgpa ~3.4

讀 Social Science 既 phd 真係要諗清楚

攞完 phd 又搵唔到教席,到時就
STEM 都話可以轉入 industry
political science 可以點轉行?

沈旭暉係 facebook 講過佢係 Yale 既 tutor 既下場

教大前助理教授淪租霸
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160925/00176_052.html

political theory我唔會叫你無論如何都唔會去讀
但講少少而家既就業情況俾你聽
而家full time ta都一堆外國top/second tier出黎既phd報
好多人會考慮既新加坡亦都係爭崩頭
台灣可能好d 因為主要用普通話教書 外國名校既基於語言障礙都好難係台灣競爭 但台灣大學出既人工好低
聽講(我自己唔識)唔少頂級既學生(例如NYU, Harvard) 畢左業幾年都係一直做post-doc同visiting 始終搵唔到AP
而且而家AP升到去tenure track associate prof既機會亦越黎越低
更加唔好講求職要識人呢d野

所以如果你屋企唔等你養 而且你自己又真係好有興趣同自律 又有信心可以好早係好既期刊出到文 都唔會反對你 畢竟我都覺得讀political theory係好好玩 如果唔係都唔會咁多人讀啦
只係擔心有人唔太清楚個情況 影響左自己同屋企人就唔好
留名
之前有msc econ offer, reject 左去做野

都唔知係好事定壞事

睇你邊間同咩目標 industry定academic?

之前有Russell group offer, 不過後尾覺得唔近London 就覺得不如算鳩數

當時Aim 就aim industry 架啦,academia 我真係唔係嗰皮。不過淨係讀個m econ 就出來撈又半桶水咁,但接上去讀埋個PhD 又真係經濟同能力上都冇信心 於是把心一橫,出來打份牛工算

往事如煙,入來留個名食下花生
是咁的,本身讀econ,
出黎做野轉左做Data同program嘅IT狗
再讀番三大statistics taught master,
因為想行data Science條路,
順便舖路移民,

美國phd有冇得攞綠卡

加拿大多唔多ship?

本身係邊讀 有錢既建議係美國讀taught master上

巴打我本身都plan 緊移民美國
而家係香港讀緊三大細電
我係咪應該過黎讀taught master
Taught master 搵工移民定讀phd 移容易?

冇咩分別,除非你phd個陣好勁狂出paper
是咁的,本身讀econ,
出黎做野轉左做Data同program嘅IT狗
再讀番三大statistics taught master,
因為想行data Science條路,
順便舖路移民,

美國phd有冇得攞綠卡

加拿大多唔多ship?

本身係邊讀 有錢既建議係美國讀taught master上

巴打我本身都plan 緊移民美國
而家係香港讀緊三大細電
我係咪應該過黎讀taught master
Taught master 搵工移民定讀phd 移容易?

貪輕鬆好玩咩
移民就搵工啦
之前太忙 推下先
我本身MSc Science of Environment and Energy grad,好想搵啲同環境教育有關嘅PhD研究嚟做,但香港好少

Cityu?
最近返新工,係大學實驗室,自此之後我覺得冇乜人會pt讀PhD

Pt幾乎無咩可能
垃圾留名
去緊旅行
Phd student 有冇sem break 架?
去緊旅行

有都要留唻做野
去緊旅行

好free, 所以假期而d野係你自己schedule者
其實讀個master轉行可唔可以
利申:做緊19工,engine degree
其實讀個master轉行可唔可行

可以 engin好多轉business econ fin OR 無問題

可以 engin好多轉business econ fin OR 無問題

但係我語文麻麻,仲有咩選擇
lm
想知如果想做tutor一路去到做professor有咩條件同門檻
利申 讀梗港大MA
https://lihkg.na.cx/thread/69396/page/1
老細冇fund 求意見

報美國 Phd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞