計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
文科
Master黎緊開學

我都係文科,ching報咩master?
文科
Master黎緊開學

我都係文科,ching報咩master?

我係日本讀
佢地基本上得mphli, 冇ma
依家合格左second choice
想報埋另一個研究科試下,最想係入果邊
果邊唔得就呢邊
me me me

plan緊咩
讀MPhil讀到好悶...但好多人問我會唔伯讀埋上去

巴打讀咩field? 認真要做academic真係要係裡面搵樂趣

巴打讀咩field? 認真要做academic真係要係裡面搵樂趣

唔想做就早離場好d
不歸路黎
喺香港報mphil難唔難 讀緊嘅巴打有冇心得? 呢家讀緊八大文科,想報三大mphil
喺香港報mphil難唔難 讀緊嘅巴打有冇心得? 呢家讀緊八大文科,想報三大mphil

唔難 但對有心做研究巴既人 我成日都建議出走去讀PhD
文科,學士已經讀到非常灰機
都無可能繼續到落去
都無可能繼續到落去

巴打分享下,諗唔到idea定追唔到quota?
理科人多
文科人少
外國撚 讀埋下個sem就grad 就算讀master都想留番係香港 但香港真係好似好難入咁
利申 讀緊psychology 係香港要再讀上去係咪難過登天
外國撚 讀埋下個sem就grad 就算讀master都想留番係香港 但香港真係好似好難入咁
利申 讀緊psychology 係香港要再讀上去係咪難過登天

終於有巴打同field 唔會話好難但睇你行academic定practical?
都無可能繼續到落去

巴打分享下,諗唔到idea定追唔到quota?

思考慢,成績差,技不如人

終於有巴打同field 唔會話好難但睇你行academic定practical?

其實我想比較想讀Coun psych/ edu psych 但前者好似香港得樹仁有得讀 而且讀完係香港又好似冇乜發圍 後者競爭大到唔會輪到人呢d small potato讀
CS/EE JJ留名

大約都係諗住香港Mphil PhD出面讀
非三大UG文科JJ留名
想去三大讀mphil是咪要first hon先得
非三大UG文科JJ留名

點解唔考慮出去讀
非三大UG文科JJ留名

點解唔考慮出去讀

想去間好嘅U讀
雖然冇first hon好似冇咩資格咁講
努力追緊GPA
非三大UG文科JJ留名

點解唔考慮出去讀

想去間好嘅U讀
努力追緊GPA

當然research interests match最重要,但係如果係top and second tier黎比,咁gpa都重要,因為個個都咁勁 如果本地u黎講,我覺得2:1都已經可以 最好有埋研究經驗

其實我想比較想讀Coun psych/ edu psych 但前者好似香港得樹仁有得讀 而且讀完係香港又好似冇乜發圍 後者競爭大到唔會輪到人呢d small potato讀

如果你個case係香港的確難,特別係後者 但你決定點都要番香港拎牌?
非三大UG文科JJ留名

點解唔考慮出去讀

想去間好嘅U讀
努力追緊GPA

唔係英聯邦,好多地方冇hon呢回事
根本唔會問你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞