計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

有無得做TA/RA 幫補下
如果有都ok ge
土炮即係香港?但係local phd感覺係香港揾唔到professorship

不過都唔知三大會唔會收我
始終ug 間uni 唔勁
local phD 除左first hon 係咪仲要publications?

香港地收2nd up 既啫
最重要都係紙,紙同紙。

等我報下
橫掂EEE 都唔知有乜工 又想做research

有無得做TA/RA 幫補下
如果有都ok ge
土炮即係香港?但係local phd感覺係香港揾唔到professorship

不過都唔知三大會唔會收我
始終ug 間uni 唔勁
local phD 除左first hon 係咪仲要publications?

香港地收2nd up 既啫
最重要都係紙,紙同紙。

睇咩field
Soci sci 黎講,一個undergrad絕難出一份paper
三大哂銀時mphil揮手
大家回頭是峰,RPg 無想像中咁好

大家搵左野做先過幾年先讀番啦
我果邊d老細都咁建議我
你如果係外國top/second tier PhD就可以一諗
香港d PhD就真係無用,只會令你負資產,無論係搵工定搵做research

我本來都想讀PhD,但我呢排搵工就知真係好慘(可能因為哂銀時)
d manager只係著眼我以前有無intern,同我拎咩degree無關
我唔係想話我以為拎住個mphil會巴閉d
而係慘在你呢5年/2年咩工/intern都做唔到,佢地要既係工作經驗

佢地係唔會體諒你呢幾年唔做得野導致你cv一片空白
就算你有intern,讀完phd,佢地都唔知仲count唔count你intern經驗

所以我好慶幸我無第一年mphil完左即轉phd,如果唔係我幾年後搵工實後悔

我暫時打完做幾年野,可能30-35歲再讀番個PhD(可能finance/econ)黎圓夢
大家回頭是,RPg 無想像中咁好

我果邊d老細都咁建議我
你如果係外國top/second tier PhD就可以一諗
香港d PhD就真係無用,只會令你負資產,無論係搵工定搵做research

我本來都想讀PhD,但我呢排搵工就知真係好慘(可能因為哂銀時)
d manager只係著眼我以前有無intern,同我拎咩degree無關
而係慘在你呢5年/2年咩工/intern都做唔到,佢地要既係工作經驗

就算你有intern,讀完phd,佢地都唔知仲count唔count你intern經驗

所以我好慶幸我無第一年mphil完左即轉phd,如果唔係我幾年後搵工實後悔

我暫時打完做幾年野,可能30-35歲再讀番個PhD(可能finance/econ)黎圓夢

是咁的,本身讀econ,
出黎做野轉左做Data同program嘅IT狗
再讀番三大statistics taught master,
因為想行data Science條路,
順便舖路移民,

美國phd有冇得攞綠卡

加拿大多唔多ship?

本身係邊讀 有錢既建議係美國讀taught master上

巴打我本身都plan 緊移民美國
而家係香港讀緊三大細電
我係咪應該過黎讀taught master
Taught master 搵工移民定讀phd 移容易?
有冇人諗過去德國
有冇人諗過去德國

有諗過下,果邊理工科係咪唔錯
但你預自己會係歐洲發展?
感覺上歐洲呢期經濟都唔係好掂

我果邊d老細都咁建議我

如果係finance/econ 歐美phd都唔怕直接讀嘅,讀呢2科就算唔做prof歐美industry個邊都好多選擇,當然前提係諗住唔一定返香港做野

我果邊d老細都咁建議我

如果係finance/econ 歐美phd都唔怕直接讀嘅,讀呢2科就算唔做prof歐美industry個邊都好多選擇,當然前提係諗住唔一定返香港做野

無計啦science mphil已經行錯路
唯有做下野先再讀
最緊要係唔想long d所以過幾年先算
有冇人諗過去德國

有諗過下,果邊理工科係咪唔錯
但你預自己會係歐洲發展?
感覺上歐洲呢期經濟都唔係好掂

英美學費真係貴得嚇人
都想走出香港既 見識下都好
有冇人讀緊澳洲?可否分享下?
北京大學政治學phd
德國PHD香港認唔認證?

咩科 想做咩 德國邊間大學

主要想係個邊讀保育/生物
日後番黎想一係保育界/一係做番academic
大學其實就未睇
因為ug都未grad
德國PHD香港認唔認證?

咩科 想做咩 德國邊間大學

主要想係個邊讀保育/生物
日後番黎想一係保育界/一係做番academic
大學其實就未睇
因為ug都未grad

搵academia無問題啦
其實me唔知認證代表乜
人地識你間大學咪認證 唔識咪唔認證
你睇班民建聯班柒頭都認博士 就知唔會有問題啦
搭單想問下報mphil嘅野
我係非八大socsci , second up grad
想報三大嘅mphil, 主要想做psycho或者soci,機會大唔大?
同埋想問下你地搵supervisor嘅時候係寫好份proposal send比佢定還是有個初步嘅research idea, 再同佢慢慢傾個research proposal點寫?如果我唔事先摸底搵prof, 直接報名,有無機?
我前後send左20封mail都無prof覆,好撚灰
利申:依家做緊RA, 黎緊應該有2-3份paper出
想報三大嘅mphil, 主要想做psycho或者soci,機會大唔大?
同埋想問下你地搵supervisor嘅時候係寫好份proposal send比佢定還是有個初步嘅research idea, 再同佢慢慢傾個research proposal點寫?如果我唔事先摸底搵prof, 直接報名,有無機?

有架 識mainland朋友落黎讀hist mphil直情係報左先派advisor

有架 識mainland朋友落黎讀hist mphil直情係報左先派advisor

Mainland果d 9成係拎住船落黎先可以咁玩

Mainland果d 9成係拎住船落黎先可以咁玩

一d係,一d更想請mainland
外國撚 讀埋下個sem就grad 就算讀master都想留番係香港 但香港真係好似好難入咁
利申 讀緊psychology 係香港要再讀上去係咪難過登天

終於有巴打同field 唔會話好難但睇你行academic定practical?

其實我想比較想讀Coun psych/ edu psych 但前者好似香港得樹仁有得讀 而且讀完係香港又好似冇乜發圍 後者競爭大到唔會輪到人呢d small potato讀

This is really the case
利申:英國讀緊msc psych 唔講咩psych
哇,睇完咁多個post好似好灰咁添
利申:而家係undergrad,有諗住讀political theory/political science嗰啲
留名
之前有msc econ offer, reject 左去做野

都唔知係好事定壞事
留名
之前有msc econ offer, reject 左去做野

都唔知係好事定壞事

睇你邊間同咩目標 industry定academic?
哇,睇完咁多個post好似好灰咁添
利申:而家係undergrad,有諗住讀political theory/political science嗰啲

唔會 你而家咩情況?可以幫手睇睇

終於有巴打同field 唔會話好難但睇你行academic定practical?

其實我想比較想讀Coun psych/ edu psych 但前者好似香港得樹仁有得讀 而且讀完係香港又好似冇乜發圍 後者競爭大到唔會輪到人呢d small potato讀

This is really the case
利申:英國讀緊msc psych 唔講咩psych

Clinical psy?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞