計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
想報pol sci mphil
想問吓唔打算讀phd既話
要個mphil係咪冇乜用
但自己真係幾有興趣,唔想咁快出黎社會賣屎忽
利申三大socsc yr3, 有RA

Kissinger hist prof 黎架喎

btw 屋企唔等錢洗咪讀囉
都係兩年時間 費時以後後悔

聽師兄講imperial civil MSc個conditional offer好似係1st hon
(好似係 頭盔)

除咗hon仲有冇其他嘢佢睇得好重

Research experience
報econ PhD
呢幾日岩岩submit哂

US?
poly physics phd grad
入左間遊戲公司做quant
報econ PhD

US?

11間US
3間加拿大master報底
報econ PhD

US?

11間US
3間加拿大master補底

Kissinger都係IR既咁
屋企係唔等錢洗
但都驚master讀完會仲乞食過唔讀
Phd就唔使諗,學校啲prof都話唔好讀
冇professorship真係含得撚

我都準備讀ir pg
Master又未至於嘅,最多cv 唔寫姐

quant係乜?即係quantitative finance嗰啲quant?

quantitative analyst
幫佢啲game set 概率,做simulation 同 data

屋企係唔等錢洗

佢地意思係唔好係香港讀poli sci phd定直情唔好讀?
mphil都叫可以見唔對路止蝕嘅
報econ PhD

US?

11間US
3間加拿大master報底

想問下你真係問左prof幫你寄左11間學校?
我都想報多幾間 但係驚煩到啲prof

有一個淨係可以寄到10間 所以都要搵第四個reference

巴打你邊間u

巴打你邊間u

明德格物

唔怪得你會問呢個問題你去馬料水睇下就知唔係無咩用,而係讀完政政mphil搵工一定難過undergrad

quant係乜?即係quantitative finance嗰啲quant?

quantitative analyst
幫佢啲game set 概率,做simulation 同 data

除咗google-search之外
有冇用過你喺PhD學過嘅嘢?
physics phd唔似會做好多statistics

數底加programming 底

屋企係唔等錢洗

佢地意思係唔好係香港讀poli sci phd定直情唔好讀?
mphil都叫可以見唔對路止蝕嘅

Pol sci一個phd分分鐘7年
讀完成身債
Professorship亦極難攞

外國consulting, think tank個d industry工都可能有得諗下嘅 不過都係睇field

讀呢類科pg係香港更加慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞