計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

應該唔關事
不嬲個回覆率都好低
特別係大粒既 一到applications 既時間收幾多email
人地同你三唔識七做咩要睇你proposal
我sd十次有一次覆都好開心

我試過SEND EMAIL, 一個禮拜無覆, 再SEND, 都係無覆
之後隔左2個月搵我傾

唔係搵佢apply phd
只係搵佢做我thesis既supervisor

睇下開sem之後有冇回覆啦

好唔鍾意d明明約好左要聯絡 又唔覆

我試過SEND EMAIL, 一個禮拜無覆, 再SEND, 都係無覆
之後隔左2個月搵我傾

再Send多個email
Prof一日收咁多email 有時諗住遲d覆 轉頭又唔記得
我有時收學生email都會咁

之後隔左2個月搵我傾

再Send多個email
Prof一日收咁多email 有時諗住遲d覆 轉頭又唔記得
我有時收學生email都會咁

未開sem
諗住開sem後再send

不過我都唔知佢算唔算係我學校既professor
佢做緊另一間U既professor
只係同時係我間U有個research center
祝大家新年個入ivy league
Master 係唔係一定要degree 先得
唔係phd,但係其實有冇邊間大學有得讀張五常/new institutional economics?

唔該

去hku faculty of architecture take land economics
高斯產權研究中心係under surveying
year 3表示入黎學野
報左牛哈耶
新年願望=入到+scholarship
諗係報2018 intake PhD in organizational behavior. 要考gmat
報左牛哈耶

想問下你background

中大BA 3rd Hon, 荷蘭MA cum laude
而家係牛津MSc

英國D funding/scholar真係少到喊
報左牛哈耶

而家係牛津MSc

巴打可唔可以分享下歷程
我都係ma洗底(雖然我sec up

而家係牛津MSc

巴打可唔可以分享下歷程
諗緊報mphil/phd因為好想專心咁研究有興趣既野,
但係grad左年幾做緊同自己鍾意既field有關既RA但係都依家都仲係覺特自己好多野都有興趣,但係成日又覺得諗唔到一個好solid既topic係好難去搵prof問....
成績方面ok(1st hon)但係咁好難搵prof收 問過香港啱field 既 prof個個嗌無錢(即係唔想收)
開始諗緊出國讀個master再算

想做marine biology既野係咪都係外國好D?同埋通常係點 approach 外國u(或者唔係自己ug果間)既prof?
香港BA visual art今年畢業。想plan讀到有Dr. 應該點規劃

而家係牛津MSc

巴打可唔可以分享下歷程

我覺得我一分享好多人會比人相認
畢竟呢條路既人都係唔多
3月考GRE
想入development economics但無minor Econ同埋跟緊個account professor
係咪補返account phd會好啲
利申3大bba
Freshman想問下academic既career path係點?
依家讀緊business related既科,我知道大部分business grad都出來做野,但係我仲係好想入呢行,仲有冇機會
Mphil同phd對degree gpa要求係點?我係呢4年有咩可以準備(除左gpa)?
恕小弟無知,萬分感謝!
3月考GRE
想入development economics但無minor Econ同埋跟緊個account professor
係咪補返account phd會好啲
利申3大bba

如果你係指易入d 咁一定係account phd易入d
但你讀phd又為咩?讀得phd緊係跟興趣走
Freshman想問下academic既career path係點?
依家讀緊business related既科,我知道大部分business grad都出來做野,但係我仲係好想入呢行,仲有冇機會
Mphil同phd對degree gpa要求係點?我係呢4年有咩可以準備(除左gpa)?
恕小弟無知,萬分感謝!

你想做咩research
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞