計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
MA報PHD 成績定thesis重要d?
thesis既supervisor係咪搵個人脈廣d比較好?

1.Thesis如果top既話thesis重要
唔係既話成績重要
2.係

點為之top?
有publication?

利申: 讀ir

publication/拎論文獎
唔熟IR唔知MA level thesis publish既難度啦
master 1st rd 無收到通知
又比佢昆300

唔係hku grad真係好難入

唔係既話成績重要
2.係

人脈廣既老細非常重要
ref letter基本上係報grad school 最重要既野

一個Oxford, 一個Manchester
有得揀真係唔使諗

閉在send email俾前者
可能因為而家sem break
一星期都未覆

應該唔關事
不嬲個回覆率都好低
特別係大粒既 一到applications 既時間收幾多email
人地同你三唔識七做咩要睇你proposal
我sd十次有一次覆都好開心

我試過SEND EMAIL, 一個禮拜無覆, 再SEND, 都係無覆
之後隔左2個月搵我傾
master 1st rd 無收到通知
又比佢昆300

唔係hku grad真係好難入

HKU master?
讀緊非8大中文 將來想行academic條路
如果我想報中文mphil係咪無咩機會
同埋出國讀中文 定係係香港讀比較好

中文真係唔知, 要留番比相關既巴打答

番大陸讀比較好

但而個post比較靜 想多d人一齊討論下

想討論乜

討論下做research既辛酸 巴打有無考過GRE?

有 toefl都考埋
做research日日坐係電腦前面呆撚住

想討論乜

有 toefl都考埋

Gre好難

作文唔係好掂,由細到大作文都好差

想討論乜

有 toefl都考埋

可唔可以講下你個陣prepare個plan係點?

有 toefl都考埋

GRE? 淨係做左一份mock

有 toefl都考埋

利伸: ue C,考之前淨係做左一份mock
最後152,170,3.5
俾你地參考下

俾你地參考下

我覺得主要問題係verbal
Quant香港大學生正常都>=165
Aw 大學又其實唔係好睇
但verbal

俾你地參考下

但verbal

我買左強國紅色個本書但無睇過

俾你地參考下

但verbal

紅寶書?新東方?

Take micro macro econometrics

黎緊spring sem就reg
另外想問下maths入面major d咩會relate econ多d stat定Functional Analysis

Linear algebra, functional analysis係, variation calculus, 加埋game theory更好

Stata就學埋更好,軟件方面學R, econometrica

學matlab, Python. 應該有用過 econometrica

俾你地參考下

但verbal

我就係煩在quant awa

但verbal

紅寶書?新東方?

係 新東方

俾你地參考下

個陣你準備左幾耐?

俾你地參考下

個陣你準備左幾耐?

無準備過 淨係做左一份mock

俾你地參考下

個陣你準備左幾耐?

屌sm vocab

個陣你準備左幾耐?

屌sm vocab

152淨係過median少少
Btw呢d test應該過threshold就夠?
巴打知唔知考大概幾多就夠

屌sm vocab

Econ既話150就夠用 屌我都想有

屌sm vocab

本人做過下reading exercise 完全無背vocab 都151
應該唔難嘅
我想讀pol sci 最少要>160

本人做過下reading exercise 完全無背vocab 都151
應該唔難嘅

我做mock個陣應該都係around 155
上160我諗真係要花好多功夫

應該唔難嘅

我做mock個陣應該都係around 155
上160我諗真係要花好多功夫

唯有用讀ma呢年操

唔係既話成績重要
2.係

人脈廣既老細非常重要
ref letter基本上係報grad school 最重要既野

一個Oxford, 一個Manchester
有得揀真係唔使諗

閉在send email俾前者
可能因為而家sem break
一星期都未覆

應該唔關事
不嬲個回覆率都好低
特別係大粒既 一到applications 既時間收幾多email
人地同你三唔識七做咩要睇你proposal
我sd十次有一次覆都好開心

我試過SEND EMAIL, 一個禮拜無覆, 再SEND, 都係無覆
之後隔左2個月搵我傾

唔係搵佢apply phd
只係搵佢做我thesis既supervisor

睇下開sem之後有冇回覆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞