計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
講乜都假,最重要係搵倒一個肯關照你嘅老細
入到個field你就會發現,
佢係一個垃圾industry...

1. 老屎忽有排唔走都算,
仲要搾壓啲細既
有料有vision既就愈要打壓
做學生仲慘
你有好idea佢就會自己lam左佢
叫你做曬 但出文呢就佢first author

2. career只係會得兩樣野,
publication同grant
有意義既research 我都想做
但係要跟d hit topics 走先搵到grant, 先有文出
冇呢兩樣你又sustain 唔到個career
間間U請人都用呢兩項去quantify你既能力
咁真正讀phd 求知識既目的就會慢慢被沖淡

3. competition 好大
phd家下一啲都唔少見, 未到周街都係但都已經係common, 但係大學既位就得咁多
讀完要去到自己心儀既大學做就變得好難
或者係太多supply會壓你個offer/ 要你take up 多啲duty
搵你笨實

4. 好講network,
試過篇文鳩寫, 然後老細打去俾個做緊journal editor 個 friend, 一次revise 就出得
我都唔知自己做緊係咩 黑暗到呢
咁你話如果你冇network 搭到好老細, or 你老細唔gur你
你話點算

d 次序亂咁黎, 不分先後

總之, 就係回頭是岸啦

雖然好中,但兒時夢想唔想放棄
利申牛記master緊,下年想接DPhil,好撚大壓力,日日失眠

可唔可以講下讀咩科同點入到

而你已經發現洗濕左個頭返唔到轉頭

但有時要佢肯關照,硬件上都要有咁上下打動到佢
諗住下年報美帝mfa 想入full funding 但好似難到仆街
之前做哂research 諗住報唔同tier 既u 可能大啲機會入到 好似u of michigan/ Rutgers u / u of virginia

但有時要佢肯關照,硬件上都要有咁上下打動到佢

下年上market 希望有大粒野關照

仲要搾壓啲細既
做學生仲慘

但係要跟d hit topics 走先搵到grant, 先有文出

phd家下一啲都唔少見, 未到周街都係但都已經係common, 但係大學既位就得咁多
或者係太多supply會壓你個offer/ 要你take up 多啲duty
搵你笨實

試過篇文鳩寫, 然後老細打去俾個做緊journal editor 個 friend, 一次revise 就出得
咁你話如果你冇network 搭到好老細, or 你老細唔gur你
你話點算

總之, 就係回頭是岸啦

利申牛記master緊,下年想接DPhil,好撚大壓力,日日失眠

而你已經發現洗濕左個頭返唔到轉頭

你既人生仲有好多年...
回頭既你賺左幾十年
繼續就會輸幾十年架喇

堅決頭也不回走人
見到前面都有讀緊chem既,
想問而家2nd up直接報本地phd係咪無咩機會?
而家都頭痕報咩好,有啲想去外國讀但係又無咩經驗。
同埋gre係咪必須,我見有啲加拿大既大學都唔需要交gre成績。
利申:有First author同跟名既既3分paper,做緊ra。
入到個field你就會發現,<br/>佢係一個垃圾industry...<br/><br/>1. 老屎忽有排唔走都算,<br/>仲要搾壓啲細既<br/>有料有vision既就愈要打壓<br/>做學生仲慘<br/>你有好idea佢就會自己lam左佢<br/>叫你做曬 但出文呢就佢first author<br/><br/>2. career只係會得兩樣野,<br/>publication同grant<br/>有意義既research 我都想做<br/>但係要跟d hit topics 走先搵到grant, 先有文出<br/>冇呢兩樣你又sustain 唔到個career<br/>間間U請人都用呢兩項去quantify你既能力<br/>咁真正讀phd 求知識既目的就會慢慢被沖淡<br/><br/>3. competition 好大<br/>phd家下一啲都唔少見, 未到周街都係但都已經係common, 但係大學既位就得咁多<br/>讀完要去到自己心儀既大學做就變得好難<br/>或者係太多supply會壓你個offer/ 要你take up 多啲duty<br/>搵你笨實<br/><br/>4. 好講network, <br/>試過篇文鳩寫, 然後老細打去俾個做緊journal editor 個 friend, 一次revise 就出得<br/>我都唔知自己做緊係咩 黑暗到呢<br/>咁你話如果你冇network 搭到好老細, or 你老細唔gur你<br/>你話點算<br/><br/>d 次序亂咁黎, 不分先後<br/><br/>總之, 就係回頭是岸啦
<br/><br/>雖然好中,但兒時夢想唔想放棄 <br/>利申牛記master緊,下年想接DPhil,好撚大壓力,日日失眠

publications?

仲要搾壓啲細既
做學生仲慘

搵你笨實

你話點算

總之, 就係回頭是岸啦

都幾迂迴
話說當年本地大學3rd hon
但supervisor知道我純粹唔岩讀呢科
幫我寫左靚reference去歐陸一級大學讀一年pre-master加一年M.A
M.A. 成績幾top 咁岩牛記Prof黎我地大學做Visiting 識左佢 而個Field又岩晒
原本想直上DPhil 但係原來佢係一個Soc Sci既Department
所以今年要先讀一年MSc 但要最少2:1 下年先可以接上去
入到個field你就會發現,&lt;br/&gt;佢係一個垃圾industry...&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;1. 老屎忽有排唔走都算,&lt;br/&gt;仲要搾壓啲細既&lt;br/&gt;有料有vision既就愈要打壓&lt;br/&gt;做學生仲慘&lt;br/&gt;你有好idea佢就會自己lam左佢&lt;br/&gt;叫你做曬 但出文呢就佢first author&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;2. career只係會得兩樣野,&lt;br/&gt;publication同grant&lt;br/&gt;有意義既research 我都想做&lt;br/&gt;但係要跟d hit topics 走先搵到grant, 先有文出&lt;br/&gt;冇呢兩樣你又sustain 唔到個career&lt;br/&gt;間間U請人都用呢兩項去quantify你既能力&lt;br/&gt;咁真正讀phd 求知識既目的就會慢慢被沖淡&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;3. competition 好大&lt;br/&gt;phd家下一啲都唔少見, 未到周街都係但都已經係common, 但係大學既位就得咁多&lt;br/&gt;讀完要去到自己心儀既大學做就變得好難&lt;br/&gt;或者係太多supply會壓你個offer/ 要你take up 多啲duty&lt;br/&gt;搵你笨實&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;4. 好講network, &lt;br/&gt;試過篇文鳩寫, 然後老細打去俾個做緊journal editor 個 friend, 一次revise 就出得&lt;br/&gt;我都唔知自己做緊係咩 黑暗到呢&lt;br/&gt;咁你話如果你冇network 搭到好老細, or 你老細唔gur你&lt;br/&gt;你話點算&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;d 次序亂咁黎, 不分先後&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;總之, 就係回頭是岸啦
&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;雖然好中,但兒時夢想唔想放棄 &lt;br/&gt;利申牛記master緊,下年想接DPhil,好撚大壓力,日日失眠

publications?

未有啦 今年仲係taught
同埋gre係咪必須,我見有啲加拿大既大學都唔需要交gre成績。
利申:有First author同跟名既既3分paper,做緊ra。

2nd up無問題啦,你仲要有paper
不過最重要都係睇你同個prof投唔投緣

讀個3大mphil再出國啦

讀個3大mphil再出國啦

Unexpected巴打
想讀philosophy 有冇recommendation
垃圾degree讀完好空虛

外國既話有

外國既話有

德國?
留名

仲要搾壓啲細既
做學生仲慘

搵你笨實

你話點算

總之, 就係回頭是岸啦

入黎輕輕一推
呢排又唔知第幾次輕歷完4
1-3覺得冇乜野 清者自清
4先係真正打擊意志
利申:土炮PhD final year

仲要搾壓啲細既
做學生仲慘

搵你笨實

你話點算

總之, 就係回頭是岸啦

入黎輕輕一推
4先係真正打擊意志

我覺得2都影響大架
你隨時做跟啲自己or個世界根本唔需要既野
為左大家既hit topic 而行
個個都狗衝去做
唔係啲grant哪會批你
真係sad but true

大家都係土炮final year wor....

仲要搾壓啲細既
做學生仲慘

搵你笨實

你話點算

總之, 就係回頭是岸啦

入黎輕輕一推
4先係真正打擊意志

我覺得2都影響大架
你隨時做跟啲自己or個世界根本唔需要既野
為左大家既hit topic 而行
個個都狗衝去做
唔係啲grant哪會批你
真係sad but true

大家都係土炮final year wor....

我就覺得有冇意義呢樣野真係好容易一唔小心就主觀咗
畢竟呢個世界有90%嘅人唔係做緊research
唔係日日對住啲抽象嘅學問諗人生意義
適當地去接受呢個世界有微觀嘅所謂潮流其實無傷大雅
勿忘初衷
利申:讀Phy 勿相認
三大PhD grad咗留名
如果四十歲後先讀mphil會否太遲
如果四十歲後先讀mphil會否太遲

不如講下你自己點解想讀
我之前有啲PhD同學成5張幾,成頭白髮都係咁讀
岩岩係英國MEng grad, 同過imperial college potential supervisor skype 過, 佢話拎offer 應該冇問題 但scholarship/funding 機會細

巴打們建唔建議我試下報土炮phD 定報其他國家好?

利申: 冇publications, field: EEE , interest: Plasmonic
岩岩係英國MEng grad, 同過imperial college potential supervisor skype 過, 佢話拎offer 應該冇問題 但scholarship/funding 機會細

巴打們建唔建議我試下報土炮phD 定報其他國家好?

利申: 冇publications, field: EEE , interest: Plasmonic

有無得做TA/RA 幫補下
如果有都ok ge
土炮即係香港?但係local phd感覺係香港揾唔到professorship
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞