計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
外國撚 讀埋下個sem就grad 就算讀master都想留番係香港 但香港真係好似好難入咁
利申 讀緊psychology 係香港要再讀上去係咪難過登天

終於有巴打同field 唔會話好難但睇你行academic定practical?

其實我想比較想讀Coun psych/ edu psych 但前者好似香港得樹仁有得讀 而且讀完係香港又好似冇乜發圍 後者競爭大到唔會輪到人呢d small potato讀

如果你個case係香港的確難,特別係後者 但你決定點都要番香港拎牌?

計埋high sch 係美國讀左6年 真係想番香港
係咪真係留番係呢邊好d呢真係 一黎覺得自己唔係讀書特別勁 再繼續係呢邊好驚哂屋企人錢 到時讀唔掂真係會令佢地好失望
Ug econ 準備讀pol sci master
唔該哂巴打s

Aim邊間

Aim邊間

uk 個d啦 russell group 個d
想讀個PhD,但真係唔敢諗career

Aim邊間

uk 個d啦 russell group 個d

如果你有2:1, first, 你想入G5, 我可以幫幫你
想報physics mphil
不過subject test 得890 (84%)

84%係percentile
好多人話香港人冇90%都唔掂
係咪

Subject test真係痴撚線,巴打你溫左幾耐

又唔洗擔心,career都係睇你PhD出咩paper, 一篇Quarterly Journal of Economics 就夠你搵大把工(FF mode)

又唔洗擔心,career都係睇你PhD出咩paper, 一篇Quarterly Journal of Economics 就夠你搵大把工(FF mode)

sci

你會唔會太理想

你會唔會太理想

真呃你做咩,top tier 唔睇數量睇quality, 我知有個associate prof tenure, 得7-8篇文, 但全部都係QJE AMR AMJ

sci

Sci係咪都係睇paper quality唔睇quantity?

你會唔會太理想

真呃你做咩,top tier 唔睇數量睇quality, 我知有個associate prof tenure, 得7-8篇文, 但全部都係QJE AMR AMJ

咁都要出到7 8 篇,篇篇都上晒神枱先得架
你咁計咪仲難過數篇數
我自己洗濕左個頭都唔會睇得咁樂觀

你會唔會太理想

咁都要出到7 8 篇,篇篇都上晒神枱先得架
你咁計咪仲難過數篇數
我自己洗濕左個頭都唔會睇得咁樂觀

而句真 人地做到 唔代表我都做到
有興趣讀phd但唔知點入手

想問下:
係唔係拎唔到scholarship都唔好讀?
係唔係除左美國,其他地方都好難拎到ship?

做左少少功課
岩field既u 有英,美,荷

利申: 讀緊MA
今年非三大grad , first of class , poli sci (research interest : party politics, comparative, multiculturalism, devolution)
報左好多間u既mphil/ma, 最後去左荷蘭poli sci 第一(佢地自稱啦下,排名都ok既)既Research Master program (荷版MPhil)。block 1 成續有hon (cum laude)。

是關要讀2年,所以要aim 17-18 application cycle。準備今個暑假試下報Conference 同上summer method school.  Year 2開學時再考GRE, aim 緊ivy league / oxbridge / UBC / McGill / ANU。
其實mphil 直上PhD 係咪難d? 我見gradcafe 好多case 都要報兩次先成功,完左mphil 再r份RA 做先再報所謂名校好似機會大d?
有興趣讀phd但唔知點入手

想問下:
係唔係拎唔到scholarship都唔好讀?
係唔係除左美國,其他地方都好難拎到ship?

做左少少功課
岩field既u 有英,美,荷

利申: 讀緊MA

美帝以外既PhD唔一定admission=guaranteed funded. 所以有時會見到d oxbridge offer holder都比教授要求自己send application 搵funding. 當然都會見到PhD ad會講個position已經有咩咩公司support funding, 個d就學費全免. 但如果計埋housing raship taship, 就一定係美帝support得多, 因為佢地大部份admitted=funding guaranteed.
mphil撚
發覺academic呢個field唔太岩我
諗住mphil grad算 再讀上去但唔係想做post-doc/PI 見識過佢地的苦況
純粹係為揾工讀phd會死人的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞