計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

umich夠做有餘啦
分分鐘仲好景過oxbridge
巴打你又係econ?

唔係Econ 見上
其實我覺得Umich真係好景過oxbridge
同埋個specific field我仲鐘意過oxbridge報嗰兩個
明明我都知讀PhD 唔應該只睇整體排名,係睇個field嘅排名,跟邊個professor同個research風氣
我知UMich個field比oxbridge排名更高更好
而且UMich個整體排名亦都唔差(高過ug間U atleast)
Resources UMich更多,UMich又有免學費+生活費
Oxbridge則studentship完仲要倒貼20k£一年,未計生活費 (因為non EU)
我老母老豆話想我讀Oxbridge (佢地冇聽過UMich),我竟然想令父母開心下而讀Oxbridge (其實我自己都有d j overall排名 我覺得對於一個將會讀PhD嘅人黎講好幼稚)
我係真心鐘意academia,但我唔係好放得低排名呢啲咁嘅虛榮
情況類似同DSE揀hku但唔鐘意嘅科vs non 3大但鐘意嘅科咁
怕啲咩?其實都係別人嘅目光 (更應該話係別人嘅無知)
我心知PhD呢啲係自己嘅,應該跟自己選擇而唔係大眾嘅期望
搵人屌下我 雖然未有Oxbridge offer

洗鬼理人點睇咩
照你咁講應該係bioelectonics/biomedical?
UMich 係美國大把人識,而且呢啲field 好多公司都係美國,將來搵工搵funding 都有優勢
不過Michigan 好凍
想問下文科非三大3rd hon grad係咪無可能報social work master
(得2.0 仲要defer左一個sem)
咁嘅情況我係咪報high dip會好啲

Third既簡好d學校幾乎無
本地海外low ranking既都叫可以試下

咁如果純粹想報文科master洗底呢?
咁又有無可能

但係洗底係希望postgrad去一間比undergrad好既學校讀嘛
所以你要諗諗, 你目的既洗底可能只係個張master cert

Bme/bms?

睇落都似係

嗰啲啦
唔通有同學?

Related field
不過唔同u
外國bsc grad可以直接讀phd 我打算一grad就phd

點做到
有無人同field 都係讀health science?

洗鬼理人點睇咩
照你咁講應該係bioelectonics/biomedical?
UMich 係美國大把人識,而且呢啲field 好多公司都係美國,將來搵工搵funding 都有優勢

其實都諗通咗 感謝各位嘅意見
既然都咁明顯 都唔差在講埋 係呀biomedical
話說我起咗起UMich想跟個prof有成4萬citation 之後我search Harvard個Department Chair (萬2) 同我Oxford supervisor (2萬)加埋都冇佢咁多
呢點令我去UMich嘅意志更堅定
點都去UMich 凍就凍啲

Bme/bms?

睇落都似係

嗰啲啦
唔通有同學?

不過唔同u

IRE?
有無人同field 都係讀health science?

Biomedical算唔算
外國bsc grad可以直接讀phd 我打算一grad就phd

點做到

US PhD bachelor 就報得

點做到

US未必expect你讀master
反正US PhD頭2年都好多會係taught之後再research,同master好相似
不過其實亦都有好多PhD program好仆街會因為你冇masters而唔收你(imagine佢堆applicants有master又有bachelor,你係佢會點揀? 憑咩令佢收你一個少啲training嘅bachelor?)
所以唔好只報PhD,master都要報去play safe (除非你好exceptional咁當我冇講過 )
利申: ug想直跳PhD差啲中招

洗鬼理人點睇咩

話說我起咗起UMich想跟個prof有成4萬citation 之後我search Harvard個Department Chair (萬2) 同我Oxford supervisor (2萬)加埋都冇佢咁多

你入左到時我都要問你係邊既 個情況

點做到

反正US PhD頭2年都好多會係taught之後再research,同master好相似
不過其實亦都有好多PhD program好仆街會因為你冇masters而唔收你(imagine佢堆applicants有master又有bachelor,你係佢會點揀? 憑咩令佢收你一個少啲training嘅bachelor?)
所以唔好只報PhD,master都要報去play safe (除非你好exceptional咁當我冇講過 )

Edinburgh 已經reject 我PhD,淨係派Master by research

點做到

Edinburgh 已經reject 我PhD,淨係派Master by research

好多高登/拉登仔話讀個master廢架

點做到

UMich PhD大大

嗰啲啦
唔通有同學?

不過唔同u

IRE?

又唔係 我係it狗轉field

即係你係bms ?

好難搵到comp bio既local傾計

身邊d fd想行pure cs多d
報十幾廿間phd既巴打 想請問你地係咪每一位prof都已經approach左?定還是淨交application?
報十幾廿間phd既巴打 想請問你地係咪每一位prof都已經approach左?定還是淨交application?

唔會啦 基本上都會send email俾個prof (如果個網冇叫唔好) 但係好多時都唔會覆 係statement of purpose入面mention下佢個名同講下點解想跟佢都ok
都係果句 如果有幫自己寫信既prof同想跟個prof有關係就好好多

唔會啦 基本上都會send email俾個prof (如果個網冇叫唔好) 但係好多時都唔會覆 係statement of purpose入面mention下佢個名同講下點解想跟佢都ok
都係果句 如果有幫自己寫信既prof同想跟個prof有關係就好好多

明白 因為我睇緊澳洲 我好似見到佢寫住要prof同你溝通左初步同意收你先好submit application

點做到

So reject Edinburgh now?

點做到

So reject Edinburgh now?

Master by research同mphil有咩分別

洗鬼理人點睇咩

我老細都有四萬個citation
PhD 講network 同 publications
學校ranking 既野都係俾d 唔識既人睇
最梗要跟岩人
三大電子yr3 (預期都係2nd hon, 追緊2:1)
無熟嘅prof...
黎緊想報master (諗緊taught 定research)
對cpu fabrication/architecture , signal processing 果d 有interest
諗緊點好 ...
apply local 定oversea
追哂個post d reply 都心大心細 成績唔夠好又無research experience...

Yr3仲有得追 我都係yr3先開始同某d prof熟

主動d問啦 已經慣左send email都冇人覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞