計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
留名,學緊德文
但有rumor 話我老細想過檔

有冇巴打有類似經歷
我非三大3rd hon 畢業 讀緊master 做緊RA
如果試報香港既MPhil 先睇下再駁唔駁到出去讀PhD
機會有機大?拎ship 既機會係咪等於零?
定其實連繼續讀上去既機會都好微
求教
求教

你master一定要distinction
求教

如果master DISTINCTION 應該都報local mphil 先?
身邊無乜人讀上去 好多問題 唔好意思
三大文科final year
追緊second up
想去英國讀taught master,cultural studies 嗰類,target咗幾個choice,但唔知機會大唔大
追緊second up
想去英國讀taught master,cultural studies 嗰類,target咗幾個choice,但唔知機會大唔大

咩choice
求教

如果master DISTINCTION 應該都報local mphil 先?
身邊無乜人讀上去 好多問題 唔好意思

有master直報PhD, 唔會報mphil
想知如果想做tutor一路去到做professor有咩條件同門檻
利申 讀梗港大MA

讀mphil/phd
認真 無funding既research program都唔好讀
你自己係時間上精神上既付出已經好大
同埋學校唔俾funding通常意味住佢認為你未夠勁
當然你有好好既家底就另計

I agree
三大文科degree 3rdhon
轉左field去sosci 非三大 taught master 有research今年distinction grad gpa3.7
有無機報到歐美PhD

搵左個ANU老師 但佢今年無位收PhD 可以介紹其他prof比我 咁樣機會大唔大?

求過來人指教

Anu
mphil 要點報?

追緊second up

咩choice

Edinburgh, SOAS, Birmingham, Goldsmith
其實我真正興趣/想投身嘅係同香港文化研究
不過呢家嘢連香港自己嘅大學都唔太重視
問過相熟prof, 佢建議我讀個taught master"洗底",之後再諗
追緊second up

咩choice

Edinburgh, SOAS, Birmingham, Goldsmith
問過相熟prof, 佢建議我讀個taught master"洗底",之後再諗

三大讀master我唔會叫洗底,我覺得你有2:1, 可以簡d更加好既grad school
轉左field去sosci 非三大 taught master 有research今年distinction grad gpa3.7
有無機報到歐美PhD

搵左個ANU老師 但佢今年無位收PhD 可以介紹其他prof比我 咁樣機會大唔大?

求過來人指教

Anu

Anu 個grad school同undergrad差太遠

咩choice

三大讀master我唔會叫洗底,我覺得你有2:1, 可以簡d更加好既grad school

我做過下資料搜集,我當排jupas咁擺
美帝MA好多都dead咗,同埋我GRE炒粉 ,所以應該都係target UK
睇過Edinburgh同SOAS MA嘅course structure,都fit我嘅興趣(其實其他都fit)
砌緊SOP,有無咩要注意
有無機報到歐美PhD

求過來人指教

Anu

我想報uni melb和ANU
Tenure都係睇你paper quality, 努力d 1,2篇A就夠有工做啦

唔好亂講呀
起碼我個field見過畢業無耐cv已經好靚既人都爭崩頭
過多幾年只會越黎越差
你讀完個美制phd都6年後既事啦

Anu

我想報uni melb和ANU

anu極少出獎學金俾international students
通常派offer唔俾studentship 我就係人辦
Tenure都係睇你paper quality, 努力d 1,2篇A就夠有工做啦

唔好亂講呀
過多幾年只會越黎越差

巴打係soc sci field?

唔好亂講呀
過多幾年只會越黎越差

宜家好多人畢業都揸住四,五篇
拎兩篇點同人爭?

唔好亂講呀
過多幾年只會越黎越差

拎兩篇點同人爭?

唔同field點比
econ未grad有2篇a grade 好撚勁啦
見到有人講洗底 我分享下自己經歷
我香港ug揀錯科無心機讀得2:2
之後係香港讀個master有4.0再報phd

以我所知 美加phd好睇ug成績 同埋你唔係美加讀ug/master已經會有d輸蝕左

相反歐洲會易d 同埋歐洲例如法國德國都係要讀兩年master到駁上去三至五年phd 有d master會收多d人 兩年後先再留一部分人上phd 所以對ug成績唔同嘅會好d

唔好亂講呀
過多幾年只會越黎越差

拎兩篇點同人爭?

有無工paper quality緊要過quantity架
睇份job market paper quality
可能唔同field唔同做法啦

拎兩篇點同人爭?

唔同field點比
econ未grad有2篇a grade 好撚勁啦

我見過Stanford出黎既PhD
一篇paper都無,但有WIP papers
做緊assistant prof
見到有人講洗底 我分享下自己經歷
我香港ug揀錯科無心機讀得2:2
之後係香港讀個master有4.0再報phd

以我所知 美加phd好睇ug成績 同埋你唔係美加讀ug/master已經會有d輸蝕左

相反歐洲會易d 同埋歐洲例如法國德國都係要讀兩年master到駁上去三至五年phd 有d master會收多d人 兩年後先再留一部分人上phd 所以對ug成績唔同嘅會好d

4.0
咁巴打而家係老美讀緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞