計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
poly phD 讀到最尾個年我啲野做極都做唔晒

完全明白為左搵工狂寫paper
八大中文,打算行現代文學同外國文學個邊
諗緊MA,Mphil唔夠料同人爭
之後想上PhD係返本地揾位做research同教書。

但唔知點入手好

有冇特別有性興嘅地方/理論?

西方現代文學,中西比較文學,電影與文學,理論未有特別喜好

但唔知點入手好

最緊要有advisor做類似野先

但唔知點入手好

最緊要有advisor做類似野先

毒撚唔識老細

完全明白為左搵工狂寫paper

出到先得架
香港同英國honor制係咪parallel?
我city first hon係咪會唔當一回事?
想報英國msc

其實有冇客觀標準去判定一個人有冇足夠既能力去讀phd?
三大 BIOCHEM , GPA 唔高,可能就快跌走SECOND UP, D人好勁啊PK 都唔知有冇機會出去讀到MPHIL.....
開始思考到底係咪真係想讀
定係逃避社會而讀

我會話係 GRE
至少可以訓練到你 對 難以理解既生字 都適應到同有耐心去背
三大 BIOCHEM , GPA 唔高,可能就快跌走SECOND UP, D人好勁啊PK 都唔知有冇機會出去讀到MPHIL.....
定係逃避社會而讀

你係咪揾過其他u問mphil
定係逃避社會而讀

你係咪揾過其他u問mphil

無啊唔洗起底
三大工科first hon讀緊mphil得返1/3條命

我會話係 GRE

真係關事咩,gre碌過到就得 同做研究關係唔大啦

我會話係 GRE

真係關事咩,gre碌過到就得 同做研究關係唔大啦

碌都碌唔過呀
入到個field你就會發現,
佢係一個垃圾industry...

1. 老屎忽有排唔走都算,
仲要搾壓啲細既
有料有vision既就愈要打壓
做學生仲慘
你有好idea佢就會自己lam左佢
叫你做曬 但出文呢就佢first author

2. career只係會得兩樣野,
publication同grant
有意義既research 我都想做
但係要跟d hit topics 走先搵到grant, 先有文出
冇呢兩樣你又sustain 唔到個career
間間U請人都用呢兩項去quantify你既能力
咁真正讀phd 求知識既目的就會慢慢被沖淡

3. competition 好大
phd家下一啲都唔少見, 未到周街都係但都已經係common, 但係大學既位就得咁多
讀完要去到自己心儀既大學做就變得好難
或者係太多supply會壓你個offer/ 要你take up 多啲duty
搵你笨實

4. 好講network,
試過篇文鳩寫, 然後老細打去俾個做緊journal editor 個 friend, 一次revise 就出得
我都唔知自己做緊係咩 黑暗到呢
咁你話如果你冇network 搭到好老細, or 你老細唔gur你
你話點算

d 次序亂咁黎, 不分先後

總之, 就係回頭是岸啦

雖然好中,但兒時夢想唔想放棄
利申牛記master緊,下年想接DPhil,好撚大壓力,日日失眠
Lm
如果係香港讀到mphil
去德國讀phd難唔難?
定係逃避社會而讀

UST biochem?
如果係香港讀到mphil
去德國讀phd難唔難?

唔難 有adv tim
我宜家bachelor 讀HRM, 想讀中大master Finance 係咪好難入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞