計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
https://lihkg.na.cx/thread/69396/page/1
老細冇fund 求意見

報美國 Phd

想係香港留多陣先 同埋唔多想考GRE, 傾向德國PhD
想知如果想做tutor一路去到做professor有咩條件同門檻
利申 讀梗港大MA

tutor同professorship唔關事架喎
最近有間學校收左我讀phd
請我下個月去個welcome weekend
想問有咩要注意?
https://lihkg.na.cx/thread/69396/page/1
老細冇fund 求意見

報美國 Phd

報得黎入到已經係 2018 Fall semester

如果係 STEM
論資源,人才, intern 機會, 工作機會
美帝
其實off topic 唔好屌我住
有無巴打係去美國讀Taught master eg stem再搵到工做?做番相關既工?given that 本身唔係green card , citizen , UG 係HK degree grad
三大岩岩好 2:1
打算grad左搵唔到份想搵既工就讀taught master

想問下英國倫敦個幾間有冇機會?

利申:想讀Public Policy

我報ir,又係三大low 2:1比lse,kcl reject
可以試下嘅
老細冇fund 求意見

報美國 Phd

如果係 STEM
美帝

唔想考gre 同埋侵侵上台
老細冇fund 求意見

報美國 Phd

如果係 STEM
美帝

係德國生活,點都要識 d 德文
學英文總易過學德文掛

GRE 呢 d 野都無決心攪掂佢,就真係

老千仔上台同你讀書有乜關係
語文field係咪唔應該上MA,Mphil條路
老細冇fund 求意見

報美國 Phd

無funding既PhD唔會讀

可以 engin好多轉business econ fin OR 無問題

但係我語文麻麻,仲有咩選擇

語文唔太關事 ielts有7都已經好多選擇
打算grad左搵唔到份想搵既工就讀taught master

我報ir,又係三大low 2:1比lse,kcl reject
可以試下嘅

2:2讀唔到倫敦四寶啦

可以試下嘅

2:2讀唔到倫敦四寶啦

Sor low 2:1

有機會 識朋友讀緊
語文field係咪唔應該上MA,Mphil條路

做唔做研究係有無興趣,唔太關field事
想知如果想做tutor一路去到做professor有咩條件同門檻
利申 讀梗港大MA

tutor同professorship唔關事架喎

都可以叫有關既 teaching experience都重要
最近有間學校收左我讀phd
請我下個月去個welcome weekend
想問有咩要注意?

要學左Latin Hypercube先

如果係 STEM
美帝

學英文總易過學德文掛

本身對德國有興趣 對老美麻麻地 本身英文又麻麻

老細都係德國phd 美帝post doc 我傾向咁樣玩多d
認真 無funding既research program都唔好讀
你自己係時間上精神上既付出已經好大
同埋學校唔俾funding通常意味住佢認為你未夠勁
當然你有好好既家底就另計

如果係 STEM
美帝

我覺得侵既policy唔會對academic有好大既影響,因為始終係高技術性
認真 無funding既research program都唔好讀
你自己係時間上精神上既付出已經好大
同埋學校唔俾funding通常意味住佢認為你未夠勁
當然你有好好既家底就另計

幾乎無聽過有人讀self finance PhD

學英文總易過學德文掛

本身對德國有興趣 對老美麻麻地 本身英文又麻麻

老細都係德國phd 美帝post doc 我傾向咁樣玩多d

去德國PhD建議玩埋Habilitation,會有多d top schools選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞