計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

同埋讀完德國phd 出黎唔識德文好撚odd

我又唔覺,大把歐洲人係德國讀phd
到post doc 都只係識小小德文
識個韓仔都係咁
你話要好fluent
真係除非入職前就讀左language school

聽prof講佢果間係要識德文先得 不過可能因為唔係最top果幾間

Tum/max planck果d就可能英文都得?

以我所知 mp research school就一定係英文
如果私下聯絡mpi 既researchers 就有可能要求識德文
其實我都唔多覺有position 要求一定要英文
我係老細話冇fund係手果個

好好彩有第二個老細contact我 但係做果d就近industry

如果我跟佢 但係想照上PhD係咪會難d

好好彩有第二個老細contact我 但係做果d就近industry

你意思係跟左佢 佢有funding?

係, 但係個project就好application果邊, 同佢學生d startup合作

係, 但係個project就好application果邊, 同佢學生d startup合作

咁得意 唔係純academic? 介唔介意講第二老細係咩U

咁得意 唔係純academic? 介唔介意講第二老細係咩U

都係同一間U, ust, 唔好起我底

成件事就係幫佢學生d startup搞machine learning, 做prediction, 但係就同個老細本身research field冇關
HKU Econ and Math, gpa3. 4
GRE 322
0 Research experience
報左美帝Econ PhD等消息 希望有機啦
有Top50我就衝過去讀架啦

諗返個Application Process好多野可以做好d
但個時真係好大壓力 溫GRE的確係非人生活
而家搵到工 考完試 申完請算係心情放鬆小小 但都係好緊張

巴打應該差唔多開始收offer

唔好嚇我
唔係二月三月先有Offer架咩

巴打應該差唔多開始收offer

唔好嚇我
唔係二月三月先有Offer架咩

美制有d學校係你早報就早考慮早知結果
GRE 322

諗返個Application Process好多野可以做好d

好多econ撚
GRE 322

好多econ撚

見到樓主個名嘛
UST Eng Phd graduate 留名
UST Eng Phd graduate 留名

ust engin phD 難入嗎?
讀civil想過英國讀master
建唔建議grad咗即刻去讀?
想問下非三大first hon去唔去到英國比較勁嘅大學
定係其實唔太睇hon

Ucl 識太多成功既例子

Shitty first hon 有無機
同埋想問下如果exchange 去UCL之後報UCL master會唔會好啲
想去Spain exchange但有人話如果之後想去英國master最好依家exchange去英國

呢個我直接答你,SECOND UP就得
同我一起去UCL EXCHANGE既FD現在讀緊MASTER
利申:SHITTY CIVIL UNDERGRAD
我都想報PHD,不過都係幾年之後既事
現在讀緊UST PT MASTER (CIVIL)
當年有教授咁同我地講: 你想讀PHD,做教授?但你實際工作經驗都冇,點指導學生?咁咪即係吹水?咁你點知行業要咩?當學生係現實環境到有問題向你求教既時候你都答唔到點算,唔係所有野都係可以跟TEXTBOOK 之類個D理論架WO?
所以我都係決定做左野先
有interview留名

同我一起去UCL EXCHANGE既FD現在讀緊MASTER

其實想去imperial
First hon 係咪都無咩機
同埋其實報Master係咪都幾睇重GPA以外嘅嘢?
E.g. 幫prof做research/義工
如果除咗first hon之外冇咩突出嘢都唔會收你

聽師兄講imperial civil MSc個conditional offer好似係1st hon
(好似係 頭盔)

聽師兄講imperial civil MSc個conditional offer好似係1st hon
(好似係 頭盔)

除咗hon仲有冇其他嘢佢睇得好重
phd都上連登

3.4幾近3.5都有人收到OFFER (我地SHITTY,不過冇去到)
不過佢有好勁既PROFESSOR推薦
上年我都有內地同學去左IMPERIAL,不過佢連續4年DEAN LIST
BTW,義工關咩野野事?

3.4幾近3.5都有人收到OFFER (我地SHITTY,不過冇去到)
上年我都有內地同學去左IMPERIAL,不過佢連續4年DEAN LIST

Um唔知呀 可能會show到自己有all round development
咁都好啲起碼有啲希望
佢除咗有好勁既PROFESSOR推薦 仲有無咩特出
Eg 贏比賽/intern etc

Um唔知呀 可能會show到自己有all round development
咁都好啲起碼有啲希望
佢除咗有好勁既PROFESSOR推薦 仲有無咩特出
Eg 贏比賽/intern etc

或者personal statement 同interview表現好好
報econ PhD
呢幾日岩岩submit哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞