計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

點做到

US未必expect你讀master
反正US PhD頭2年都好多會係taught之後再research,同master好相似
不過其實亦都有好多PhD program好仆街會因為你冇masters而唔收你(imagine佢堆applicants有master又有bachelor,你係佢會點揀? 憑咩令佢收你一個少啲training嘅bachelor?)
所以唔好只報PhD,master都要報去play safe (除非你好exceptional咁當我冇講過 )
利申: ug想直跳PhD差啲中招

Edinburgh 已經reject 我PhD,淨係派Master by research

好多高登/拉登仔話讀個master廢架

So reject Edinburgh now?

認真問 應該reject?

PhD reject 我原因係無master,老闆要我將題目一開三,三分一係Master by research 嘅時侯寫,其他留返係PhD 先做

點做到

反正US PhD頭2年都好多會係taught之後再research,同master好相似
不過其實亦都有好多PhD program好仆街會因為你冇masters而唔收你(imagine佢堆applicants有master又有bachelor,你係佢會點揀? 憑咩令佢收你一個少啲training嘅bachelor?)
所以唔好只報PhD,master都要報去play safe (除非你好exceptional咁當我冇講過 )

Edinburgh 已經reject 我PhD,淨係派Master by research

Master by research同mphil有咩分別

我報嗰幾間蘇格蘭大學都係無 mphil 依樣嘢,佢哋research Master 得 Master by Research 同埋 Master of Literature

點做到

Master by research同mphil有咩分別

我報嗰幾間蘇格蘭大學都係無 mphil 依樣嘢,佢哋research Master 得 Master by Research 同埋 Master of Literature

有d school MPhil 同 MRes 一樣做法, 又有d PhD 同 DBA同一種 format, 所以好難一概而念 要睇法每間U對自己既課程既設計係點

點做到

PhD reject 我原因係無master,老闆要我將題目一開三,三分一係Master by research 嘅時侯寫,其他留返係PhD 先做

咁有咩問題,咪讀多年lo

點做到

仲有冇其他報咗未覆? 有嘅可以再諗(除非好快要覆)
冇就讀囉 都係bridge你去PhD同令你更有bargaining power,無理由空咗一年再報PhD架嘛

嗰啲啦
唔通有同學?

Related field
不過唔同u

IRE?

又唔係 我係it狗轉field

即係你係bms ?

好難搵到comp bio既local傾計

身邊d fd想行pure cs多d

做呢d field本身嘅人唔多
身邊人做stem cell呀cancer呀

你入左到時我都要問你係邊既 個情況

我老細都有四萬個citation
PhD 講network 同 publications
學校ranking 既野都係俾d 唔識既人睇
最梗要跟岩人

講得好
Thanks

IRE?

又唔係 我係it狗轉field

即係你係bms ?

好難搵到comp bio既local傾計

身邊d fd想行pure cs多d

做呢d field本身嘅人唔多
身邊人做stem cell呀cancer呀

我跟過proteomics 但係聽講computation果邊都水尾

所以應該趁ug呢年pub埋佢 mphil就做mri果邊算
冇research興趣係咪唔適合讀mphil

利申哂銀時知道自己冇天分又想讀上去
冇research興趣係咪唔適合讀mphil

利申哂銀時知道自己冇天分又想讀上去

咁講啦,讀mphil 都係一兩年
有d 野話唔埋
之後會唔會培養到興趣都難講
屋企唔等你開飯
自己冇負擔咪去試下囉
土炮 PhD 已Grad 留名

找工作難?
master就完
考慮中
有冇讀英文既巴絲交流下

找工作難?

已放棄搵工,尤其係academic。

自己出嚟創業搵真銀。

找工作難?

自己出嚟創業搵真銀。

我聽過幾個土炮
係academia 條路上都冇咩好結果

找工作難?

自己出嚟創業搵真銀。

我聽過幾個土炮

唉,搞到個個都離鄉別井讀

找工作難?

自己出嚟創業搵真銀。

我聽過幾個土炮

唉!離鄉別井都可能唔掂。我依家好驚,因為題目超級冷門

我聽過幾個土炮

唉!離鄉別井都可能唔掂。我依家好驚,因為題目超級冷門

我都係乞食科
有時自己諗,既然為興趣唔係為錢,咁餓唔死就夠架啦
報冷門master
Polyu
雖然次次application都爭崩頭
報美帝乜消息都未有
報美帝乜消息都未有

Interview應該有架啦wor?
報冷門master
Polyu
雖然次次application都爭崩頭

咩科
三大電子yr3 (預期都係2nd hon, 追緊2:1)
無熟嘅prof...
黎緊想報master (諗緊taught 定research)
對cpu fabrication/architecture , signal processing 果d 有interest
諗緊點好 ...
apply local 定oversea
追哂個post d reply 都心大心細 成績唔夠好又無research experience...

Yr3仲有得追 我都係yr3先開始同某d prof熟

主動d問啦 已經慣左send email都冇人覆

有無讀到pg 既巴打講下係外國除左係有咩搞
有無人有諗點係外面揾工移民

日日做research
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞