計劃/預備報PhD討論區

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

宜家好多人畢業都揸住四,五篇
拎兩篇點同人爭?

唔同field點比
econ未grad有2篇a grade 好撚勁啦

我見過Stanford出黎既PhD
一篇paper都無,但有WIP papers
做緊assistant prof

如果Teaching track 唔駛pub 都唔出奇

Edinburgh, SOAS, Birmingham, Goldsmith
其實我真正興趣/想投身嘅係同香港文化研究
不過呢家嘢連香港自己嘅大學都唔太重視
問過相熟prof, 佢建議我讀個taught master"洗底",之後再諗

三大讀master我唔會叫洗底,我覺得你有2:1, 可以簡d更加好既grad school

我做過下資料搜集,我當排jupas咁擺
美帝MA好多都dead咗,同埋我GRE炒粉 ,所以應該都係target UK
睇過Edinburgh同SOAS MA嘅course structure,都fit我嘅興趣(其實其他都fit)
砌緊SOP,有無咩要注意

試埋london la

唔同field點比
econ未grad有2篇a grade 好撚勁啦

我見過Stanford出黎既PhD
一篇paper都無,但有WIP papers
做緊assistant prof

如果Teaching track 唔駛pub 都唔出奇

當然未係tenure la
讀civil想過英國讀master
建唔建議grad咗即刻去讀?
想問下非三大first hon去唔去到英國比較勁嘅大學
定係其實唔太睇hon
定係其實唔太睇hon

Ucl 識太多成功既例子

你master一定要distinction

如果master DISTINCTION 應該都報local mphil 先?
身邊無乜人讀上去 好多問題 唔好意思

有master直報PhD, 唔會報mphil

Distinct 直接過外國讀PhD拎ship 有冇機?
英國定美帝會易啲拎?

如果master DISTINCTION 應該都報local mphil 先?
身邊無乜人讀上去 好多問題 唔好意思

英國定美帝會易啲拎?

美帝多船
定係其實唔太睇hon

Shitty first hon 有無機
同埋想問下如果exchange 去UCL之後報UCL master會唔會好啲
想去Spain exchange但有人話如果之後想去英國master最好依家exchange去英國

英國定美帝會易啲拎?

美帝多船

感謝巴打指教
定係其實唔太睇hon

Shitty first hon 有無機
同埋想問下如果exchange 去UCL之後報UCL master會唔會好啲
想去Spain exchange但有人話如果之後想去英國master最好依家exchange去英國

絕對有機
其實master黎講真係無咩所謂,除非係想識人或者讀PhD
最後都係睇你成績同cv

絕對有機
其實master黎講真係無咩所謂,除非係想識人或者讀PhD
最後都係睇你成績同cv

唔該哂巴打
Hku MPhil 回頭是岸而家紀律部隊路過

但始終覺得自己應該去 research
可惜由細到大比香港嘅教育搞到無咩創意

三大讀master我唔會叫洗底,我覺得你有2:1, 可以簡d更加好既grad school

我做過下資料搜集,我當排jupas咁擺
美帝MA好多都dead咗,同埋我GRE炒粉 ,所以應該都係target UK
睇過Edinburgh同SOAS MA嘅course structure,都fit我嘅興趣(其實其他都fit)
砌緊SOP,有無咩要注意

試埋london la

感謝巴打指教
再做下資料搜集先
見到有人講洗底 我分享下自己經歷
我香港ug揀錯科無心機讀得2:2
之後係香港讀個master有4.0再報phd

以我所知 美加phd好睇ug成績 同埋你唔係美加讀ug/master已經會有d輸蝕左

相反歐洲會易d 同埋歐洲例如法國德國都係要讀兩年master到駁上去三至五年phd 有d master會收多d人 兩年後先再留一部分人上phd 所以對ug成績唔同嘅會好d

咁巴打而家讀緊咩

以我所知 美加phd好睇ug成績 同埋你唔係美加讀ug/master已經會有d輸蝕左

相反歐洲會易d 同埋歐洲例如法國德國都係要讀兩年master到駁上去三至五年phd 有d master會收多d人 兩年後先再留一部分人上phd 所以對ug成績唔同嘅會好d

4.0
咁巴打而家係老美讀緊?

歐洲 都話我ug炒左

咁巴打而家讀緊咩

Phd econ
有frd係cambridge 讀緊

去歐洲(法、德)讀嘅teaching language 係唔係英文?
以我所知,人文學科嚟講,德國勁哲學,法國就文學哲學都勁,但佢哋最勁嗰啲u係咪都係用返德文同法文教?

咁巴打而家讀緊咩

Phd econ

巴打去歐洲係直接PhD定要再master

咁巴打而家讀緊咩

Phd econ

歐洲既PhD大部份都要master

去歐洲(法、德)讀嘅teaching language 係唔係英文?
以我所知,人文學科嚟講,德國勁哲學,法國就文學哲學都勁,但佢哋最勁嗰啲u係咪都係用返德文同法文教?

我淨係比較熟econ 以我所知歐洲top school都係英文授課(master以上) 其他科我唔清楚

咁巴打而家讀緊咩

Phd econ

法德master都係兩年 我由第二年開始

Phd econ

法德master都係兩年 我由第二年開始

巴打 德PhD有無得直上habilitation? 定要做一陣野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞