David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike

BITCOIN 係保障你努力得番黎既財富係永久價值 姐係今個月你努力所得既人工 係50年後 唔會因為政府狂印錢OR通漲 變得無價值

佢升得咁勁 只係步向緊佢既合理價
現今街貨量得番600萬左右 全球既人都狂搶緊
BTC成為主流的話 估值係50~100萬美金 到左呢個價之後 佢既波幅就開始小

希望連登仔可以了解下先屌
所有禁止BTC既國家都係操縱貨幣好勁既國家 例如中美等等
銀行佬就更加驚 原本IPO可以食水咁深 宜家一隻ETH ICO 平你幾萬倍

其實將BTC推咁高係玩死BTC
當人人都只當BTC係投機工具
忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法
有可能就係呢啲政府同銀行控制

打極工都買唔到樓? 年年儲既錢都追唔到升幅?
全球打緊貨幣戰 個個國家背後印左幾多錢
你成個月既努力 部機唔洗0.1秒已經印左出黎

Bitcoin既發行量相對全球既需求,實在太少

BITCOIN 係保障你努力得番黎既財富係永久價值 姐係今個月你努力所得既人工 係50年後 唔會因為政府狂印錢OR通漲 變得無價值

BTC成為主流的話 估值係50~100萬美金 到左呢個價之後 佢既波幅就開始小

銀行佬就更加驚 原本IPO可以食水咁深 宜家一隻ETH ICO 平你幾萬倍

忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法

bitcoin作為交易工具而家嘅發行量完全足夠,反正可以無限分割
btw 發明個條友好似到依家都未現身

忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法

0.00000000咁多個位仲唔夠用?

lightning network 理論上可以交易0.x個satoshi

忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法

bitcoin作為交易工具而家嘅發行量完全足夠,反正可以無限分割

我知但嗰幣值咪俾人炒到9彩

如果你係發明個位,相信你都唔敢現身
2)貨幣係唔需要本身有價值,舊時啲人用石頭,貝殼都係咁

btc發行者/或任何人會為btc 保證嗎
價值不單純是價格等等,
信用也是價值一部分
貨幣係需要有內在價值的
想問一個白痴問題
如果有黑客hack左入啲bank偷曬啲bitcoin,佢哋解唔到密碼用唔到,咁可唔可以del曬佢?
如果可以嘅話,有無方法防止呢種情況發生?

應該係化名,啲人估係某位日本教授

但佢唔撚認

除非bitcoin都係由美國政府或有美國國力咁強既組織揸莊,佢先會成真正既貨幣
否則無一個國家會咁on9將個經濟主動權俾一隻大家都有份玩既野去取代自己地位

唔駛, BTC根本無需要國家政府認可, 更唔係目的

美國交易所容許BTC future trade, 係大勢所趨而已

BTC係無一個mastermind架

任何資產都可以有future trade,唔代表可以做貨幣

future係衍生工具
至於係咪貨幣就……

一日你都報話:個bitcoin所謂「兌」美元係幾多
美元一樣先係貨幣

你連乜野叫貨幣相對報價都未識

各國貨幣都有報兌美元報價架
咁英鎊、歐元、港幣又係咪貨幣呀?

咁有無貨幣報做幾多bitcoin呀?
你會唔會話我去街市買菜,d菜一斤值幾多bitcoin呀
Unit of account,貨幣四大功能之一都唔satisfy

我冇讀account/economy,UN派ETH俾難民,絲路一直都係用BTC交易,世界各地都開始有舖頭收虛擬貨幣,依d算唔算unit of account?
其實有邊個炒賣唔係龐氏騙局,只不過樓市股市iphone跌極都叫有少少intrinsic value,但bitcoin就係零
記得david 講過嗰50隻細價股都要等成年先爆,所以唔好衝去沽btc
2)貨幣係唔需要本身有價值,舊時啲人用石頭,貝殼都係咁

btc發行者/或任何人會為btc 保證嗎
價值不單純是價格等等,
信用也是價值一部分
貨幣係需要有內在價值的

Bitcoin既保證係個系統

信心來自相信冇人可以hack到佢個系統(例如控制全球過半電腦等)

應該係化名,啲人估係某位日本教授

但佢唔撚認

俾人迫供供條key出黎
跟本係音樂椅遊戲
基本上,銀行同政府當然可以介入btc,買起哂佢,,,
但當有政府同銀行玩,d人就會走去其他新幣,因為虛擬幣就係唔可以有政府同銀行獨大
其實點解啲人會對一條友虛構出黎既貨幣產生信用
同埋點解商店同公司會敢收
係咪本身買bitcoin果啲實體貨幣已經唔見得光既錢

我懷疑都唔知係咪用bitcoin收返QE印出黎既錢,最後一野篤爆之後就回復原狀

咁黃金同鑽石都不過係物質既一種啫

黃金鑽石背後唔係有政府同聯儲局睇住既咩

你係咪倒轉左因果
因黃金鑽石本身稀有,先會畀(古代)政府當成貨幣既依據

咁政府冇囉bitcoin 做依據 點解啲人會覺得有價值

期望會
篇文都講緊係入賭場,賺到識割禾青咪叻仔囉,遲左輸哂就唔好怨

BTC係喺美國用財技玩爆左自己既經濟之後興起
所以BTC好多地方都同傳統貨幣打對台

例如傳統貨幣既授權,管理同交易都係中央化
而BTC係去中央化,由群體接納同確認交易
同埋BTC既供應係有定義上限
唔似得傳統貨幣,政府能夠控制貨幣功應

比較傳統貨幣同BTC,反而係BTC更加似黃金鑽石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞