David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
就大爆煲
這場賭博最終都只是賭別人比你蠢而已

有邊個market唔係
David👍🏻
係大陸傳銷係唔合法
但佢地係香港舉行會議招人,
佢地已經當左比特幣係傳銷既工具

真人真事
係大陸傳銷係唔合法
但佢地係香港舉行會議招人,
佢地已經當左比特幣係傳銷既工具

真人真事

舉行地方多數都係酒店, expo(機場果d),
貪果度可以容納好多人
隔三個月開一次會, 星期五六日
開完就一車車旅遊巴直接返深圳, 廣州
lm
有邊種貨幣唔係爆煲之後會變廢紙
迷bitcoin 仲有咩好講
好大陣酸味
美金有無內在價值?
美金有無內在價值?

美軍backup
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知
我理解係
要分兩點

一 投資角度
佢話左呢個是音樂椅遊戲
所以你繼續玩都ok

第二經濟角度
比特弊的貨幣功能成疑

好像好多人講比特幣是有限

個問題比特幣本身有上限
但市面上你有留意所謂電子貨幣

已經唔止比特幣一種
當去到某個點
後來加入者另起爐灶是有可能
(玩法一樣 創立者 先投入資金>產生升浪>吸引更多人>再升的循環)

因為比特幣本身無內在價值 唔像黃金的人類崇拜 大家知道新音樂椅可以玩更耐下 只將大量資金投入新音樂椅

同黃金呢種 真有限 唔同
(水銀變金 到你死果日 都唔會生產到肉眼可見的量 已經唔講電費)
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。
美金有無內在價值?

但一早冇金本位 如何有黃金價值
你中學教你架? 會唔會太落後呢
我中學果時有人話畀我知但後來什麼也不是 簡單啲講 錢係由政府向銀行借出黎既物件作開初 政府通過多作業去還銀行呢筆貸款 貨幣係咁黎
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

但美國政府既信用係建基於佢既軍力,你相信佢可以保護世界黎用美金自由貿易既軍隊
美金有無內在價值?

但一早冇金本位 如何有黃金價值
你中學教你架? 會唔會太落後呢
我中學果時有人話畀我知但後來什麼也不是 簡單啲講 錢係由政府向銀行借出黎既物件作開初 政府通過多作業去還銀行呢筆貸款 貨幣係咁黎

點解佢仲夠膽話人無知
美金有無內在價值?

法定貨幣(legal tender)可以冇內在價值
一定有內在價值既叫commodity money
如果法定貨幣一定有內在價值 你就可以拎港紙去銀行換返同價值既黃金/白銀
美金有無內在價值?

美軍backup

美軍加強大經濟backup
in david webb we trust
爆還爆下年一次過 支爆,bitcoin 爆,金仔爆
法定貨幣撚有intrinsic value
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞