David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
你自己都講'' 唱大部份btc做其他currency''

講緊btc無啦啦spin去另一隻貨幣做乜鳩?

唱做其他貨幣=btc冇value囉,駁緊你個point呀,你話有犯罪btc就有value丫嘛,屌。

其實你知唔知bitcoin有咩好處 你知唔知咩叫bitcoin

我要你就咁講bitcoin優點你都未必講到啦

bitcoin依家就係洗黑錢都捉唔到 現有既貨幣有邊樣做到呢個效果

香港人真係好燥底 理性討論都要屌屌聲

駁唔到又spin開去

你自己都話到時會用第二種加密貨幣取代bitcoin

洗唔洗睇返自己講過啲乜?

第二種加密貨幣取代bitcoin 我依然都仲係用緊加密貨幣

而加密貨幣既優點係加密 你追查唔到

你要唱做其他貨幣 依家你去銀行都做到啦

咁點解bitcoin仲會升?
根本任何貨幣都冇內在價值
得黃金有價值

其實你咁講黃金都唔會有
其實bitcoin 本質上冇問題。不過就係咁完美,既得利益者點可能俾佢取代傳統貨幣?我覺得等bitcoin上到一個位,揸住既大戶會一齊沽晒佢,散戶一見到暴跌就恐慌走貨。到時就會變成垃圾

岩啊 但到時已經賺左一大筆 爆咪由佢爆

當個個仲好辛苦番工既時候 你已經坐擁幾層樓unun腳收租

最後又伙買樓收租,用返港幣比錢 又話要取代貨幣

條傻閪都唔知自己講緊乜

唱做其他貨幣=btc冇value囉,駁緊你個point呀,你話有犯罪btc就有value丫嘛,屌。

其實你知唔知bitcoin有咩好處 你知唔知咩叫bitcoin

bitcoin依家就係洗黑錢都捉唔到 現有既貨幣有邊樣做到呢個效果

駁唔到又spin開去

第二種加密貨幣同bitcoin已經係兩樣野

你#366同#376 / #378已經自相矛盾,連基本logic都冇

又問我其他唔關事既問題轉移視線
其實bitcoin 本質上冇問題。不過就係咁完美,既得利益者點可能俾佢取代傳統貨幣?我覺得等bitcoin上到一個位,揸住既大戶會一齊沽晒佢,散戶一見到暴跌就恐慌走貨。到時就會變成垃圾

取代貨幣係人地講 quote我句野做乜

上面有條柒頭話bitcoin唔係泡沫,strong hold十年八年有錢過誠哥呀
一樣野完全冇人信,冇人用既時候,佢已經冇晒任何價值

bitcoin可以用黎走私犯法 而FBI都查唔到

咁你認為佢會冇利用價值定係呢個世界冇人再犯罪

咁佢既利用價值就係罪犯之時既交易單位 當btc冇晒價值,罪犯都唔會用啦

罪犯要用交易單位就係要用bitcoin 咁一日有罪犯 bitcoin就仲會有價值

你只可以話bitcoin被另一隻加密貨幣取代

當btc本身冇晒價值,而佢只會係一堆data 咁佢地即使用bitcoin嚟交易,但係佢用唔到bitcoin 嚟換任何野,咁就自然冇人用

你呢樣野 係bitcoin一開始研發出黎既時候已經討論過

大家都覺得佢只係一堆data 如果用唔到bitcoin 嚟換任何野,咁就自然冇人用

但當大家發現bitcoin加密既好處 大家就瘋狂搶購 形成依家既現象

而你就覺得bitcoin仲係一堆data 遲早冇用

加密咁又點?只要既得利益者要摧毀佢,包括大量拋售,傳媒渲染,用法律禁止。佢係一定冇晒任何價值

冇錯啊 但事實係 越黎越多國家接受加密貨幣呢(日本/美國)

你話美金有美國照住 但依家美國國內都承認呢隻貨幣

你可以去買家具用bitcoin 越黎越多公司接受呢樣野

你覺得你講既野會唔會實現先

取代傳統貨幣理論上可行,實際上完全冇可能。

同DAVID WEBB講既一樣,個個都係借BITCOIN過橋,目的都係想賺返現實貨幣

上面有條傻閪話strong hold十年八年

駁唔到又spin開去

你#366同#376 / #378已經自相矛盾,連基本logic都冇

第二種加密貨幣同bitcoin真係兩樣野黎

技術唔同 但原則上一樣
係500蚊一粒個陣已經聽過呢啲理論
信果個而家真係心痛成世

馬後砲嘅野邊個唔識
美金有無內在價值?

放棄左金本位後, 世球上既貨幣有乜內在價值?

美金咪 In God We Trust囉

ABS都有asset backed架, 最後咪financial meltdown

美國每年都有出金幣銀幣試上面全部都有面額都係美國貨幣黎

咁佢既利用價值就係罪犯之時既交易單位 當btc冇晒價值,罪犯都唔會用啦

罪犯要用交易單位就係要用bitcoin 咁一日有罪犯 bitcoin就仲會有價值

當btc本身冇晒價值,而佢只會係一堆data 咁佢地即使用bitcoin嚟交易,但係佢用唔到bitcoin 嚟換任何野,咁就自然冇人用

大家都覺得佢只係一堆data 如果用唔到bitcoin 嚟換任何野,咁就自然冇人用

但當大家發現bitcoin加密既好處 大家就瘋狂搶購 形成依家既現象

加密咁又點?只要既得利益者要摧毀佢,包括大量拋售,傳媒渲染,用法律禁止。佢係一定冇晒任何價值

只要佢既地位威脅到傳統貨幣,佢就必定會消失。因為呢類加密貨幣係顛覆咗傳統貨幣概念,冇既得利益者想見到佢取代傳統貨幣。

就係因為傳統貨幣既壞處越黎越明顯

所以先會被全新既貨幣取代 如果傳統貨幣真係咁完美

呢隻coin就唔會出現係呢個世界
只不過好多人跟風炒起, 龐氏騙局不是bc本身, 而係借口以bc買賣行騙既手段

如果我係用開bc作地下交易既, 心裡一定有個合理既暗盤價. 係呢個炒風一定係套現時間, 並考慮轉用其他加密貨幣

岩啊 bitcoin根本仲停留係好耐之前既技術 只係佢暫時係龍頭

遲早會被另一隻加密貨幣取代

任何加密貨幣即使技術幾完美都好,只要有政府,大型金融機構呢類既得利益者,都冇可以做到世界公認既流通貨幣

掉返轉講,只要有反政府,反金融機構呢類人,咁呢d加密幣就唔會消失

呢個世界冇人同錢作對 只要有一日呢啲加密幣冇晒價值,自自然然就會消失

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

駁唔到又spin開去

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程

你話有犯罪bitcoin就有價值(#366)
之後又話冇人信bitcoin會畀其他加密貨幣取代
咪自相矛盾囉

仲死撐?

我係你就唔好再覆我好過。
只不過好多人跟風炒起, 龐氏騙局不是bc本身, 而係借口以bc買賣行騙既手段

如果我係用開bc作地下交易既, 心裡一定有個合理既暗盤價. 係呢個炒風一定係套現時間, 並考慮轉用其他加密貨幣

岩啊 bitcoin根本仲停留係好耐之前既技術 只係佢暫時係龍頭

任何加密貨幣即使技術幾完美都好,只要有政府,大型金融機構呢類既得利益者,都冇可以做到世界公認既流通貨幣

掉返轉講,只要有反政府,反金融機構呢類人,咁呢d加密幣就唔會消失

呢個世界冇人同錢作對 只要有一日呢啲加密幣冇晒價值,自自然然就會消失

到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

駁唔到又spin開去

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
唔係加密貨幣既價值

咪自相矛盾囉

仲死撐?

我唔介意你睇完你上面個留言再覆我 人地都講左

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)

咁樣都仲唔係bitcoin既價值咩 似係你唔清楚bitcoin係咩wo
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

唔一定

因為btc係狂升, 收到btc既商戶係選擇唔放

信Bitcoin嘅人見狂升唔會放
唔信Bitcoin嘅人唔會用
得返啲人炒炒賣賣

咁咪最多做金融資產,點做貨幣

証明你唔知bitcoin 出現既目的

只要佢既地位威脅到傳統貨幣,佢就必定會消失。因為呢類加密貨幣係顛覆咗傳統貨幣概念,冇既得利益者想見到佢取代傳統貨幣。

就係因為傳統貨幣既壞處越黎越明顯

所以先會被全新既貨幣取代 如果傳統貨幣真係咁完美

呢隻coin就唔會出現係呢個世界

如果傳統貨幣有執粒嘅一日, 我去返barter唔好
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

咪係囉 法定貨幣根本同假銀紙無分別

駁唔到又spin開去

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
唔係加密貨幣既價值

咪自相矛盾囉

仲死撐?

我唔介意你睇完你上面個留言再覆我 人地都講左

咁樣都仲唔係bitcoin既價值咩 似係你唔清楚bitcoin係咩wo

人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"

識分未?
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

咪係囉 法定貨幣根本同假銀紙無分別

如果bitcoin冇價值 反bitcoin果d人做乜唔去反黃金

我都講過,金融機構如果要佢冇晒價值,係可以做到。即使有寄身呢類coin既公司,冇辦法阻止佢變為0價值

法官大人我冇野要補充喇,你話事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞