David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
睇下貨幣戰爭,就知道美元,係極唔公平地印出黎

支那人個本科幻小說?

美國係全球貨幣最大一枝莊
好簡單,美國加減息或者量化寬鬆
歐洲日本香港有得唔跟咩?
其實市面上咁多唔同幣 係咪得幾隻生存到 其他都會爆?

龍頭都係個幾隻

D altcoin 都係用btc黎計價
睇下貨幣戰爭,就知道美元,係極唔公平地印出黎

支那人個本科幻小說?

美國係全球貨幣最大一枝莊
好簡單,美國加減息或者量化寬鬆
歐洲日本香港有得唔跟咩?

香港今日冇跟加息
2)貨幣係唔需要本身有價值,舊時啲人用石頭,貝殼都係咁

btc發行者/或任何人會為btc 保證嗎
價值不單純是價格等等,
信用也是價值一部分
貨幣係需要有內在價值的

Bitcoin既保證係個系統

信心來自相信冇人可以hack到佢個系統(例如控制全球過半電腦等)

Bitcoin既保證係數學
世上無人可以違反數學

呢d保證虛到仆街
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug
做個 transaction 都要兩個星期
無人 minning 無得用

我意思例如係bitcoin用密碼學保護
難保佢套算法有日發現有bug(機率好細 暫時睇落好完美)
咁到時就大崩盤

有乜野密碼學係100%安全?

唔知
但講開又講
有量子電腦既話bitcoin應該hack到?

價值不單純是價格等等,
信用也是價值一部分
貨幣係需要有內在價值的

信心來自相信冇人可以hack到佢個系統(例如控制全球過半電腦等)

世上無人可以違反數學

呢d保證虛到仆街

用成千上萬電腦運算都虛。
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

咁到時就大崩盤

如果密碼學爆,基本上整個www都唔使要
到時擔心你自己銀行既存款先啦
乜都唔識
想問下bitcoin 係咪靠人keep住mine黎保持供應
而miner算唔算人人都做得
其實市面上咁多唔同幣 係咪得幾隻生存到 其他都會爆?

可能性唔高
唔同幣都有自己既賣點同特性,係唔同用途上要互相補足

不過可以肯定冇價值既垃圾幣係好L多

早幾日上網睇到 好似係investopedia 話litecoin有某項特性 比bitcoin更加優勝
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

咁到時就大崩盤

世上只有 quantum computer 可以收佢皮
乜都唔識
想問下bitcoin 係咪靠人keep住mine黎保持供應
而miner算唔算人人都做得

到204x全部幣完全挖完
老實講呢個po八成人都唔知cryptocurrency同blockchain係咩黎,淨係當佢係普通投資工具咁睇
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

咁到時就大崩盤

呢樣野唔係我想講既野

我意思係只要唔出bug就無事
唔係討論會唔會出事 幾大機率會出事
ok?
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

咁到時就大崩盤

其實爆左N次
依家cert既bit數係咁上

價值不單純是價格等等,
信用也是價值一部分
貨幣係需要有內在價值的

世上無人可以違反數學

呢d保證虛到仆街

用成千上萬電腦運算都虛。

你再難破解都好,如果btc大爆煲,點保證佢價值呢
難運算只係保證到不易被破解那一部分而已
老實講呢個po八成人都唔知cryptocurrency同blockchain係咩黎,淨係當佢係普通投資工具咁睇

咁其實係咩黎可以令佢升值成萬倍
這場賭博最終都只是賭別人比你蠢而已

有邊個market唔係

唔係

好似騰訊咁, 當日大家賭別人比你蠢
其實其他物件,有些有價值的

scarcity, demand and supply
美金有無內在價值?

放棄左金本位後, 世球上既貨幣有乜內在價值?

美金咪 In God We Trust囉

ABS都有asset backed架, 最後咪financial meltdown

你用果個國家貨幣
果個國家既人, 既資源, 既事, 既制度, 既信用去支持
咁都叫無內在價值?

炒家囉
你買左,自然想貴點賣出去,
再好聽既說話都會說
賣出後,下家再循環
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

咁到時就大崩盤

其實爆左N次
依家cert既bit數係咁上

咁我相信如果而家個制式爆左,唔使幾日就會出現一個新制式既fork黎取代舊幣
美金有無內在價值?

放棄左金本位後, 世球上既貨幣有乜內在價值?

美金咪 In God We Trust囉

ABS都有asset backed架, 最後咪financial meltdown

你用果個國家貨幣
果個國家既人, 既資源, 既事, 既制度, 既信用去支持
咁都叫無內在價值?

2008年前美國自己玩爆左自己既經濟
你仲覺得一個人為操作性咁高既貨幣可以完全信任?
一樣東西炒既價值大約使用價值很多很多
本身又不值錢...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞