David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike

第二種加密貨幣同bitcoin真係兩樣野黎

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程

你話有犯罪bitcoin就有價值(#366)
之後又話冇人信bitcoin會畀其他加密貨幣取代
咪自相矛盾囉

仲死撐?

我係你就唔好再覆我好過。

我唔介意你睇完你上面個留言再覆我 人地都講左

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

咁樣都仲唔係bitcoin既價值咩 似係你唔清楚bitcoin係咩wo

人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"

識分未?

我上面已經覆左你加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣

2樣野根本一樣 分乜?

自己岩岩又話''個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程''

依家又話''人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"''

都唔知你up乜

“加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣”
已經係錯既concept啦
基本logic都冇
你梗係唔會明我up乜啦天才

難道bitcoin唔係加密貨幣??

求指點

bitcoin係加密貨幣
唔代表加密貨幣就係bitcoin

bitcoin可以冇哂value被淘汰
其他加密貨幣可以繼續有value

有幾難明?

eth vs bitcoin
錢幣跟本就係班資本主義既龐氏騙局
股票就係社會寄生蟲既龐氏騙局
無知既我有三樣野唔明:

請問bitcoin總數係咪會不斷增加?

掘礦既收入係交易者支付定系統生產新bitcoin?

如果bitcoin總數有限,會唔會影響左佢變流通貨幣既機會?

1.係,但會因時間而不斷減少,極限係2100萬個,現時大約有1600萬個
2.掘礦係處理交易嘅獎金,交易者要排隊處理,交易者可以俾手續費引啲礦機優先處理你個交易
3.會,詳細可參考金本位制度嘅崩潰
當地球資源唔夠去支持 btc 就會爆
你諗下家陣要用幾多電去支撐呢件事....
而個啲能源可以生產嘅野就係btc 嘅最終定價...
但, btc 嘅風險係無人計數就無用
如果相同嘅能源做到嘅野比 btc 更高, 咁就唔會有人再去幫手support 呢樣野
binc post

第二種加密貨幣同bitcoin真係兩樣野黎

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程

你話有犯罪bitcoin就有價值(#366)
之後又話冇人信bitcoin會畀其他加密貨幣取代
咪自相矛盾囉

仲死撐?

我係你就唔好再覆我好過。

我唔介意你睇完你上面個留言再覆我 人地都講左

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

咁樣都仲唔係bitcoin既價值咩 似係你唔清楚bitcoin係咩wo

人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"

識分未?

我上面已經覆左你加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣

2樣野根本一樣 分乜?

自己岩岩又話''個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程''

依家又話''人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"''

都唔知你up乜

“加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣”
已經係錯既concept啦
基本logic都冇
你梗係唔會明我up乜啦天才

難道bitcoin唔係加密貨幣??

求指點

bitcoin係加密貨幣
唔代表加密貨幣就係bitcoin

bitcoin可以冇哂value被淘汰
其他加密貨幣可以繼續有value

有幾難明?

我同你一開始討論既野已經唔同
我係討論緊現有價值 而你係講緊實際既價值
bitcoin 有2大問題
1.冇得增發,係可以避免通脹,但係會有通縮風險
2.生產問題,依家生產成本比一開始高咗好多,只要有一日生產成本比幣值高,咁就冇人再生產 仲有,假設有一日bitcoin 變全世界所有人,商戶都收嘅流動貨幣,咁生產bitcoin 所用嘅成本都係以bitcoin 計算

所以之前咪講左係技術問題,btc死症
2.生產問題,依家生產成本比一開始高咗好多,只要有一日生產成本比幣值高,咁就冇人再生產 仲有,假設有一日bitcoin 變全世界所有人,商戶都收嘅流動貨幣,咁生產bitcoin 所用嘅成本都係以bitcoin 計算

唔係技術問題,係概念問題

依家BITCOIN嘅上限係2100萬個,BITCOIN網絡每秒可處理6.6宗交易,如果51%計算量嘅BITCOIN電腦都認可增加每個區塊嘅資訊容量,咁就可以處理更多交易,但「51%計算量認可」其實即係持有51%嘅人群聯手改規則,同「51%攻擊」本質係一樣,會嚴重影響BITCOIN嘅基礎-去中心化

依家BITCOIN嘅上限係2100萬個,BITCOIN網絡每秒可處理6.6宗交易,如果51%計算量嘅BITCOIN電腦都認可增加每個區塊嘅資訊容量,咁就可以處理更多交易,但「51%計算量認可」其實即係持有51%嘅人群聯手改規則,同「51%攻擊」本質係一樣,會嚴重影響BITCOIN嘅基礎-去中心化

字眼問題啫
因為新coin有新技術去改良,所以先話係技術問題
例如上面有part係講到生產成本問題,所以而家會由bitcoin類既PoW既生產方式再演化出PoS, 不斷會有新既技術去解決已知問題
只係btc呢個孤兒仔唔會再更新

改規則同「51%攻擊」係完全兩樣野黎架喎
仲要已經改左好拿多次, 而家有咁多種bitcoin, 又cash又gold又super咪就係大家冇共識搞出黎架囉
人民幣爆先定bitcoin爆先?
Medium of Exchange
Unit of Account
Store of Value
Standard for deferred payment
有on9仔可能就快有錢過股神𠻹

巴菲特:比特幣就是泡沫

美國財經新聞網站MarketWatch報導,「股神」巴菲特本月邀請商學院學生到他家鄉奧馬哈對談時提及比特幣,認為ICO(首次代幣發行,即透過把數位貨幣賣給投資人籌資)下場會很慘。他說,「你無法評價比特幣,因為它不是能產生價值的資產」,也看不出比特幣還能漲多久,「但那種東西就是真正泡沫。」
文╱劉煥彥 圖╱法新社

https://tw.appledaily.com/finance/daily/20171028/37828140
根本同炒股票無乜分別
回報愈高風險愈高喇
香港樓市泡沫咗十幾年都未爆
炒賣投資嘅嘢都係睇你肯唔肯搏
搏到咪有眼光搏輸咪再嚟過
個體投唔投資真係無咩好值得討論
根本好易爆。
只要幾間大d 既公司話唔接受比特幣。
只支持以太幣,咁比特幣就無人要,以太就升。
到以太升到咁上下用同一招,捧另一隻幣。
以後就唔會再有人買虛擬貨幣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞