David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
我只可以講整bitcoin 出嚟嘅人太天真。理論好好,但係忽視晒現實上嘅問題。其實如果虛擬貨幣水平可以穩定,有能力成為一種全球都用得嘅貨幣嘅 不過就冇可能取代傳統貨幣啦。bitcoin 本身已經有不可增發同生產嘅技術問題,如果其他加密貨幣可以解決嘅係可以做到流行全球,但係絕不可能取代現有貨幣

冇中央銀行控制,點做到貨幣供應去到輕微通脹呢種良好狀態先
Bitcoin會係先鋒,有更多altcoin後上
有邊種貨幣唔係爆煲之後會變廢紙

分別在於legal tender係Fiat money
個supply由政府穩定,bitcoin係不受控制,隨時可以爆棚
擺係手急住賣仲無價值
美金有無內在價值?

美金內在價值就係石油本位,無論邊個國家都係用美金做化石能源結算,等於你要買石油就要用美金買,咁你既國家就要賺美金去買石油,所以只要化石能源一日用美金結算,美國就可以印返幾多美金,亦因爲咁所有試圖唔用美元做石油結算既能源輸出國個下場都係比美國搞到七孔流血。
廢老接受唔到新事物
美金有無內在價值?

美金內在價值就係石油本位,無論邊個國家都係用美金做化石能源結算,等於你要買石油就要用美金買,咁你既國家就要賺美金去買石油,所以只要化石能源一日用美金結算,美國就可以印返幾多美金,亦因爲咁所有試圖唔用美元做石油結算既能源輸出國個下場都係比美國搞到七孔流血。

btc而家都係玩altcoin本位
我只可以講整bitcoin 出嚟嘅人太天真。理論好好,但係忽視晒現實上嘅問題。其實如果虛擬貨幣水平可以穩定,有能力成為一種全球都用得嘅貨幣嘅 不過就冇可能取代傳統貨幣啦。bitcoin 本身已經有不可增發同生產嘅技術問題,如果其他加密貨幣可以解決嘅係可以做到流行全球,但係絕不可能取代現有貨幣

冇中央銀行控制,點做到貨幣供應去到輕微通脹呢種良好狀態先

奧地利學派唔相信通脹對經濟有好處
亦都認為中央銀行都市場有負面影響
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知

你先無知

放棄左金本位制後, 世上無乜貨幣有內在價值
not backed by gold

如果法定貨幣係有黃金價值

你而家拎住張100蚊行入一間銀行
佢係要換價值100蚊既黃金俾你

你而家手頭上果張錢
只係政府用佢既信譽黎保證張錢係等同值100蚊既黃金
好大陣酸味

佢好早退休,有幾億身家。。。 好似係。。。
呃得幾多嗯
等金仔死左咪變返無得炒
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知

你先無知

放棄左金本位制後, 世上無乜貨幣有內在價值
not backed by gold

如果法定貨幣係有黃金價值

你而家拎住張100蚊行入一間銀行
佢係要換價值100蚊既黃金俾你

你而家手頭上果張錢
只係政府用佢既信譽黎保證張錢係等同值100蚊既黃金

現在那有金本位?
其實同強國金錢龜,普洱,紅木傢俬,甚至陽光1040工程一鳩樣

只係吹大一樣野個價值然黎火棒相傳,bitcoin根本冇貨幣功能,只係拎貨幣黎包裝規避各國政府法例,同埋易交易,令人易於接受

呢d遊戲強國就玩到慣哂,已經好少會彈出黎吹到有幾好有幾好,班有錢內圍內撚傻仔靜雞雞咁玩,因為政府實有辦法收你皮,係香港人至會真心當寶咁吹,當寶咁信,有就快放執錢走人啦,完全冇實體投資既投資遲早仆街,最好唔好玩,要玩都唔好諗住可以玩一世,所有同類虛擬貨幣都係,現存資本主義制度咩人玩哂,心照,虛擬貨幣即使出現功能性,都敵唔過政府信用同軍隊既影響力,傳統貨幣上左網,個功能性就會大到令虛擬貨幣現形,只係一種方便既火棒遊戲工具

我覺得最大風險係呢樣,
信Bitcoin既人依然太少

係好事黎

從來富人都係1%

你比David Webb有錢先講野啦傻閪

10年之後, David Webb d銀紙貶值,
我d btc升值, 可能真係會

記得strong hold
沽貨死全家

屌那星

認真,呢家po個bitcoin會取代貨幣嘅人,記得當佢地係港紙美金,唔好沽

其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

但美國政府既信用係建基於佢既軍力,你相信佢可以保護世界黎用美金自由貿易既軍隊

再講白d 美國會對美金有obligation 到最後有咩事佢會負責(你信既話)
Bitcoin 去到最後爆煲 你搵邊個負責佢個價值或者obligation
但我認同係炒賣方面佢完美咁製造一個可交易既工具

除非bitcoin都係由美國政府或有美國國力咁強既組織揸莊,佢先會成真正既貨幣
否則無一個國家會咁on9將個經濟主動權俾一隻大家都有份玩既野去取代自己地位

唔駛, BTC根本無需要國家政府認可, 更唔係目的

美國交易所容許BTC future trade, 係大勢所趨而已

BTC係無一個mastermind架

任何資產都可以有future trade,唔代表可以做貨幣

粟米 咖啡都有futures
幾時我地整個連登國用粟米做法定貨幣?

BITCOIN 係保障你努力得番黎既財富係永久價值 姐係今個月你努力所得既人工 係50年後 唔會因為政府狂印錢OR通漲 變得無價值

佢升得咁勁 只係步向緊佢既合理價
現今街貨量得番600萬左右 全球既人都狂搶緊
BTC成為主流的話 估值係50~100萬美金 到左呢個價之後 佢既波幅就開始小

希望連登仔可以了解下先屌
所有禁止BTC既國家都係操縱貨幣好勁既國家 例如中美等等
銀行佬就更加驚 原本IPO可以食水咁深 宜家一隻ETH ICO 平你幾萬倍

你講出黎自己覺唔覺得好笑

Btw個po 真係好低質,好似一班邪教信徒走出黎講埋啲似是而非既evidence 去盲撐一個洗黑錢工具

日本政府都合法左BTC
盲撐一個洗黑錢既國家你唔好去 AV唔好睇 動漫唔好睇

批友淨係識洗黑錢
"Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" from Satoshi Nakamoto.

https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Bitcoin is a store of value, and it will eventually be a new "currency" unlike the "good old" currency of today.
其實同強國金錢龜,普洱,紅木傢俬,甚至陽光1040工程一鳩樣

只係吹大一樣野個價值然黎火棒相傳,bitcoin根本冇貨幣功能,只係拎貨幣黎包裝規避各國政府法例,同埋易交易,令人易於接受

呢d遊戲強國就玩到慣哂,已經好少會彈出黎吹到有幾好有幾好,班有錢內圍內撚傻仔靜雞雞咁玩,因為政府實有辦法收你皮,係香港人至會真心當寶咁吹,當寶咁信,有就快放執錢走人啦,完全冇實體投資既投資遲早仆街,最好唔好玩,要玩都唔好諗住可以玩一世,所有同類虛擬貨幣都係,現存資本主義制度咩人玩哂,心照,虛擬貨幣即使出現功能性,都敵唔過政府信用同軍隊既影響力,傳統貨幣上左網,個功能性就會大到令虛擬貨幣現形,只係一種方便既火棒遊戲工具

一陣啲人就會講:

「無知真係好可怕!」

「所以財富係1%既人手中!」

但講混啲野既人銀行存款,唔知有無100萬!

其實事實係掉返轉
有錢果1% 巴菲 webb 都話係泡
無知果班 吹到大一大
加埋班打手
信則有,不信則無
當隔離屋師奶可以係街市用crypto比錢既時候,btc應該升到某個水平,穩定落黎

唔會穩定,假設全球都用BITCOIN做媒介交易
因為BITCOIN有限量,冇人可以增發,只會慢慢俾生產累積拋離
市場上嘅貨品因生產而增加,但無足夠嘅BITCOIN去代表
會變成一個超通縮社會,持有BITCOIN嘅人會不願意消費,等聽日會換到更多嘢,低消費最終會拖冧生產

呢個係未來社會發展嘅影響, 唔代表持有bitcoin嘅人唔係最富有嘅人
成日話bitcoin 數量有限果班人, 有冇留意而家越嚟越多乜coin 物coin...

咁樣代表左, bitcoin 數量可能真係有限, 但虛擬貨幣既量係無限, 新既虛擬貨幣可以無端端係石頭爆出嚟, 最慘係呢D虛擬貨幣只係support by volume, 因為有人炒有黑巿, 佢先有價值, 當無數咁多款虛擬貨幣係個market出現既時候, 個volume 會唔會仲keep 到...呢個先係左右bitcoin 會唔會可以繼續大炒既因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞