David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
其實憑咩睇好一隻幣?
應該點分析

應該要研究佢本ipo既招股書,了解背後技術
自古以來貨幣都需要同其他野掛鉤,可能係軍力、石油、黃金、白銀。

但係貨幣真係需要有抵押咩,佢只係一樣交易工具,只要佢可以兌換就得。不過因為發行人唔可信,所以一定要同其他野掛鉤。

一個種貨幣崩潰,變成癈紙不過變返癈紙既紙價,佢一樣有一定價值,不過癈紙唔適合流通同交易。
但係虛擬貨幣冇依個問題,佢跌到等同掘礦既電費,一樣可以交易,冇影響佢既交易成本。

一般貨幣有兩個問題,靠軍力支持既貨幣,可能受國力盛衰影響,又會被央行政策干預,大量qe人做通賬。
靠商品掛鉤又會大幅波動,無論大升大跌都維持唔到,以前香港行銀本位就係因為銀價大升而被迫放棄。

bitcoin冇央行發行,唔受任何國家干預,但係限量發行令佢變成商品,商品價格就會有想像唔到既波幅,其實一直以來貨幣要同其他野掛鉤,係迫於無奈既選擇,唔係我地所需要既工具既目的。

虛擬貨幣可以引發一場金融革命,佢唔需要可信既發行人(反正冇任國家係永遠可信既),佢唔需要有最低價值(跌到一豪子一coin你咪當一毫子用囉),佢唔需要同商品掛鈎(因為佢發行量受數式限制,唔會瞬間傾銷市場)。

不過限左總發行量係我覺得好懷疑既地方,咁做令佢完全變成一種商品,雖然引發左依幾年間既大升,但當多人用既時候佢自身既供求影響左價值,少人用既時間又冇人認同佢既價值,除非有朝一日bitcoin普及左!不過會形成一個通縮經濟既社會,如果你認同奧地利學派既睇法,通縮反而有利經濟循正軌發展,依個問題又係一場經濟學既革命。

可唔可以講多D有關奧地利學派?

奧地利學派最主要講既係市場主導,政府任何政策都係破壞性。包括增發貨幣、拯救財困企業、偏袒大企業、營運國企⋯⋯
重有否定通貨膨脹,認為通脹係剝削愚弄人民既手段。

不過我個人好懷疑一種商品貨幣有冇可能維持?無論係單一國家定全球性流通,都會因為每個國家既經濟週期/結構不同,對個別國家做成大幅通縮/通脹,最後被迫放棄,除非鎖國!

好似歐元咁已經面對緊依問題,而完全不受干預既bitcoin,有冇可能普及呢?

普唔普及無所謂, 最緊要保值
知唔知乜野係「劣幣驅逐良幣」?良幣有價值, 所以不及劣幣般流通

呢位獨派KK,講野自相矛盾

一方面話bitcoin係貨幣個個都用,另一方面又講到話劣幣驅逐良幣,無人用bitcoin唔夠流通,真係笑死!

呢個post啲討論根本完全冇logic
自古以來貨幣都需要同其他野掛鉤,可能係軍力、石油、黃金、白銀。

但係貨幣真係需要有抵押咩,佢只係一樣交易工具,只要佢可以兌換就得。不過因為發行人唔可信,所以一定要同其他野掛鉤。

一個種貨幣崩潰,變成癈紙不過變返癈紙既紙價,佢一樣有一定價值,不過癈紙唔適合流通同交易。
但係虛擬貨幣冇依個問題,佢跌到等同掘礦既電費,一樣可以交易,冇影響佢既交易成本。

一般貨幣有兩個問題,靠軍力支持既貨幣,可能受國力盛衰影響,又會被央行政策干預,大量qe人做通賬。
靠商品掛鉤又會大幅波動,無論大升大跌都維持唔到,以前香港行銀本位就係因為銀價大升而被迫放棄。

bitcoin冇央行發行,唔受任何國家干預,但係限量發行令佢變成商品,商品價格就會有想像唔到既波幅,其實一直以來貨幣要同其他野掛鉤,係迫於無奈既選擇,唔係我地所需要既工具既目的。

虛擬貨幣可以引發一場金融革命,佢唔需要可信既發行人(反正冇任國家係永遠可信既),佢唔需要有最低價值(跌到一豪子一coin你咪當一毫子用囉),佢唔需要同商品掛鈎(因為佢發行量受數式限制,唔會瞬間傾銷市場)。

不過限左總發行量係我覺得好懷疑既地方,咁做令佢完全變成一種商品,雖然引發左依幾年間既大升,但當多人用既時候佢自身既供求影響左價值,少人用既時間又冇人認同佢既價值,除非有朝一日bitcoin普及左!不過會形成一個通縮經濟既社會,如果你認同奧地利學派既睇法,通縮反而有利經濟循正軌發展,依個問題又係一場經濟學既革命。

可唔可以講多D有關奧地利學派?

奧地利學派最主要講既係市場主導,政府任何政策都係破壞性。包括增發貨幣、拯救財困企業、偏袒大企業、營運國企⋯⋯
重有否定通貨膨脹,認為通脹係剝削愚弄人民既手段。

不過我個人好懷疑一種商品貨幣有冇可能維持?無論係單一國家定全球性流通,都會因為每個國家既經濟週期/結構不同,對個別國家做成大幅通縮/通脹,最後被迫放棄,除非鎖國!

好似歐元咁已經面對緊依問題,而完全不受干預既bitcoin,有冇可能普及呢?

普唔普及無所謂, 最緊要保值
知唔知乜野係「劣幣驅逐良幣」?良幣有價值, 所以不及劣幣般流通

呢位獨派KK,講野自相矛盾

一方面話bitcoin係貨幣個個都用,另一方面又講到話劣幣驅逐良幣,無人用bitcoin唔夠流通,真係笑死!

呢個post啲討論根本完全冇logic

同KK大師講LOGIC
其實買同唔買真係口同鼻拗,買嘅覺得係投資未來,唔買嘅覺得係泡沫。

話說有冇清睇好IOTA

妹緊wo iota
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

唔一定

因為btc係狂升, 收到btc既商戶係選擇唔放

佢講緊嘅狂升都係指兌換美金率,所以由始至於佢都只係一個中轉幣,最後都係將佢轉做美金黎用,所以佢嘅價值係體現係兌換率同個demand of bitcoin度而demand of bitcoin係會一直變
我以前舊登都講左好多, 最近都有記者自己玩 Bitcoin 再講點解 Bitcoin 係最大既 Ponzi Scheme

http://www.news.com.au/finance/money/investing/fees-fomo-and-fine-print-i-bought-300-worth-of-bitcoin-and-immediately-regretted-it/news-story/1f8c284441db52bf609383b362eaa2be

1. 越黎越多人知道最搵錢唔係炒 Bitcoin, 係做 Advisory
2. 有 D exchange 交易費超高, 幾個% 一次. 越高個交易時間越短
3. 有 D exchange 係得買無賣 ...
4. WSJ 做左個測試, 買一個 $10 USD pizza 用既 Bitcoin 加費用係 $76 USD . 最後佢取消埋個交易但係電話半個鐘都打唔通.
$5 USD 既雪糕蛋糕結果洗左 $17.5 USD
兩杯野飲當最貴既 $50USD 用 Bitcoin 要洗$70.93 USD
最搞笑係四個種後個 Bitcoin service centre 先回電話話自己一個星期先 update 一次滙價, 同 network delay 先搞咁耐落唔到 order.
去到個酒吧, 個老板之收 Bitcoin唔會賣因為會升價.

最後記者話昂貴既交易費用令 Bitcoin 做交易貨幣根本不可行.
http://www.wsj.com/video/what-you-can-buy-with-bitcoin-a-10-pizza-for-76/9FE251D5-1BC4-4E6B-BA0F-E3424CDA9263.html

個個得買唔賣 (包括自願同非自願) 當然會谷上去, 但係好多人唔知到底 Bitcoin 係乜.

我都想知其實 D 成交額係咪可以 "推" 出黎, 我左右手用 $1m 對一個 unit 既 Bitcoin 係咪十次就有 $10m 既交易額? 咁其實要推到個交易量同市值過全美國 GDP 同 DJI 都唔難喎
Bitcoin有以太幣,萊特幣,再加上一大堆用blockchain整出來既新幣,隨時可以被取替

Bitcoin認可始終係極少數人,絕大部分時間都買唔到野,而且交唔到稅

虛擬貨幣睇落係行支付寳,微信條路,係大有可為,至於加密貨㡔....諗唔到地球上99.9%既人點解需要自己d錢加密,而且去中心化一定受各國政府管制啦

Bitcoin由一堆coin炒到上萬幾美金都係一個鬥傻遊戲,blockchain確實係一項重大發明,但唔係咩複製唔到既技術,冇獨特性,冇依附價值,美金都有軍本位backup, 但bitcoin係冇,佢既blockchain又唔係獨家村

中本聰應該係個it同金融奇才,呢個棚都搭得算靚
依家btc 咁勁,只係大莊撘棚,要食大茶飯,有錢賺,權貴圈有份玩當然唔會阻路。

btc 炒起,你個個去買,圈殺你班平民最好,btc死左,政府又唔洗做野,又無法律責任,真係最好割羊毛方式。

講btc價值,話可以直接買野得啖笑,
你有btc,都係要依靠無保障平台,同btc玩家交易,而btc 現有價值就係換到現金

只要有朝一日,btc 大莊唔做對現,
又可以出現政府監管,唔俾你台面上現金交易,就一地雞毛囉。

到時你有btc,睇下點樣搵人交易呢
當然,你可以講btc可以係地世界下買野,但你有門路咩,當你真係有門路,你買人肉便器定人肉枕,定核彈毒品坦克戰機呀?

最有趣係現時各國政府取態
似係等你入局等你中招咁
萬九了
雷曼爆之前都無人覺得佢會爆
九七之前都無人信個市樓價會插水
雷曼爆之前都無人覺得佢會爆

但覺得BTC會爆既人唔少喎

當連登仔都買700時, 700就爆了

睇個勢, bitcoin仲有排上

到連登仔都買bitcoin時, 就要放了

你覺得連燈無一堆人玩咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞