David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

咁人民幣就連信用都無 中國以外根本換唔到背後嘅黃金
仲有一班傻既話上到咁既價係代替到貨幣
計你18k一粒 總市值3千億美金 仲細過700騰訊
連登仔同webb
我當然信連登仔
david webb今次錯喇

無資產掛鈎的內在價值 不可能取代法定貨幣

所謂資產, 例如黃金咁, 都係有限量供應, 罕有物品, bitcoin自己本身就係一種資產
david webb今次錯喇

無資產掛鈎的內在價值 不可能取代法定貨幣

所謂資產, 例如黃金咁, 都係有限量供應, 罕有物品, bitcoin自己本身就係一種資產

你可以比舊黃金我睇,但你可唔可以比粒bitcoin我睇?
雖然價值係人定,但係都有分風險高低
Bitcoin似商品多過貨幣
遲d升高得濟
交易又麻煩金額大
揸住又驚波幅

呢個世界冇人同錢作對 只要有一日呢啲加密幣冇晒價值,自自然然就會消失

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

我都講過,金融機構如果要佢冇晒價值,係可以做到。即使有寄身呢類coin既公司,冇辦法阻止佢變為0價值

法官大人我冇野要補充喇,你話事啦

我意思係只要金融機構覺得佢有用,佢就會繼續存在。因為佢都係變返做現實貨幣咁用,只要佢有一日換唔返現實貨幣,咁咪垃圾囉

你咁講 bitcoin同黃金有咩分別

只要黃金有一日換唔返現實貨幣,咁咪垃圾囉

係呀,其實冇分別 黃金係古代已用作交易單位,你覺得佢會唔會有一日換唔返現實貨幣?

有。不過技術難

如果搵外太空星球有大量金鑛,而開發成本低。
黃金多到無人想要多
分別就係一個有法律依據一個冇
試下依家銀紙冇法律效力 個個當佢廢紙咁拎黎燒啦
以前夠冇人信一張紙可以買到咁多野啦
睇下音樂停個時,邊個重咁傻仔揸住囉
Just 1,000 bitcoin holders own 40 per cent of the market, according to a new report.

These major investors, known as “whales”, could cause the value of the cryptocurrency to plummet at any point, it has been claimed.

貨源歸邊,而家既升勢不過係大戶整出嚟

連登仔: 你都on9,係大勢所趨,全世界都睇好,點會係大戶做出嚟
這場賭博最終都只是賭別人比你蠢而已

有邊個market唔係

俄羅斯練膽大法
隔籬中國大陸嘅「人民幣」有無內在價值?
隔籬中國大陸嘅「人民幣」有無內在價值?

軍票黎
只有BTC既泡沫爆破
先可以驗證BTC既理論基礎

真正認同BTC既貨幣既人,係唔會介意BTC既匯率跌穿1000USD

咁黃金同鑽石都不過係物質既一種啫

黃金鑽石背後唔係有政府同聯儲局睇住既咩

你係咪倒轉左因果
因黃金鑽石本身稀有,先會畀(古代)政府當成貨幣既依據

咁政府冇囉bitcoin 做依據 點解啲人會覺得有價值

期望會
篇文都講緊係入賭場,賺到識割禾青咪叻仔囉,遲左輸哂就唔好怨

BTC係喺美國用財技玩爆左自己既經濟之後興起
所以BTC好多地方都同傳統貨幣打對台

例如傳統貨幣既授權,管理同交易都係中央化
而BTC係去中央化,由群體接納同確認交易
同埋BTC既供應係有定義上限
唔似得傳統貨幣,政府能夠控制貨幣功應

比較傳統貨幣同BTC,反而係BTC更加似黃金鑽石

btc可以無限縮少已經唔叫供應有定義上限

上限封咗, 你縮少都唔會影響佢嘅價值
鬱金香交易在短時間內讓人一擲千金的傳言在工匠和農民之間廣為流傳,吸引他們進入了這個交易市場,他們原本沒有資金,所以僅從買得起的程度開始進行,這種情況使得非頂級的品種價格也開始抬昇,漸漸出現了因轉賣而取得利益的民眾。市場的交易模式至此也開始改變,開始出現全年交易和引進了期貨交易制度。
班仆街炒蝕晒唔好又做苦主要求賠償呀
期貨既野一向都係咁
有邊種貨幣唔係爆煲之後會變廢紙

金屬貨幣
例如宋亡之後,宋朝銅幣在亞洲仍然流通
因為個價值同鑄造金屬掛勾
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知

主要貨幣一早同黃金脫勾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞