David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
老實講呢個po八成人都唔知cryptocurrency同blockchain係咩黎,淨係當佢係普通投資工具咁睇

仲有2成人就係你呢d撻2個名詞 之後乜都無講 扮專家咁
美金有無內在價值?

放棄左金本位後, 世球上既貨幣有乜內在價值?

美金咪 In God We Trust囉

ABS都有asset backed架, 最後咪financial meltdown

你用果個國家貨幣
果個國家既人, 既資源, 既事, 既制度, 既信用去支持
咁都叫無內在價值?

2008年前美國自己玩爆左自己既經濟
你仲覺得一個人為操作性咁高既貨幣可以完全信任?

bitcoin人為操作大好撚多
美金有無內在價值?

ABS都有asset backed架, 最後咪financial meltdown

你用果個國家貨幣
咁都叫無內在價值?

佢玩爆左又點?
全世界都用美元, 佢爆咪全世界一齊死
同樣地, 人民幣在強國可以用來吃飯, 用來叫雞

其實你明唔明乜野叫法定貨幣
成個國家既人, 既資源, 既事物來保證佢可以用來交易

Bitcoin可唔可以在強國用來叫雞先?
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知

法定貨幣(legal tender)可以冇內在價值
一定有內在價值既叫commodity money
如果法定貨幣一定有內在價值 你就可以拎港紙去銀行換返同價值既黃金/白銀

咁你交稅可唔可以比特幣先,最終比特幣都係用美金計價。如果非洲佬收比特幣,肥平唔駛俾人屌屎眼啦。
老實講呢個po八成人都唔知cryptocurrency同blockchain係咩黎,淨係當佢係普通投資工具咁睇

仲有2成人就係你呢d撻2個名詞 之後乜都無講 扮專家咁

中呀

最慘係連基本貨幣知識同埋econ 知識都未有就係到鳩up

其實網上面都好多片有講bitcoin 既原理
netflix 都有一套紀錄片講bitcoin
美金有無內在價值?

你用果個國家貨幣
咁都叫無內在價值?

bitcoin人為操作大好撚多

bitcoin limited supply同 decentralized 人為操作會大過美金?
知唔知法定貨幣既意義係乜呀?
就算無黃金back up, 但成個國家既野來支持佢是有效的

但bitcoin呢, 只係一堆虛擬數字

最慘係連基本貨幣知識同埋econ 知識都未有就係到鳩up

其實網上面都好多片有講bitcoin 既原理
netflix 都有一套紀錄片講bitcoin

難道你覺得連登會搵到真理咩...
好多人手痕渣
根本bitcoin本來就唔係發明嚟俾你班撚屌咁樣炒法

俾毒梟同暗網用黎交易

用成千上萬電腦運算都虛。

唔好咁定住,所謂成千上萬,
多過一半喺支那

唔關支那事
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知

當全球有幾%既人承認,接受同使用呢種貨幣
佢既地位已經大過好多法定貨幣啦
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

我覺得最大風險係呢樣,
信Bitcoin既人依然太少

係好事黎

從來富人都係1%

你比David Webb有錢先講野啦傻閪

10年之後, David Webb d銀紙貶值,
我d btc升值, 可能真係會

記得strong hold
沽貨死全家
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

我覺得最大風險係呢樣,

係好事黎

從來富人都係1%

沽貨死全家

屌那星

唔係問題

黃金,古董,藝術品,一樣冇貨幣咁有法律上某國既legal tender 地位

但只要夠多人信,市場夠大就得

舊時啲人既貨幣一樣係講個信字

但宜家走勢似係脫離左貨幣本義變左炒賣工具
咁就好危險

我覺得最大風險係呢樣,

係好事黎

從來富人都係1%

沽貨死全家

屌那星

認真,呢家po個bitcoin會取代貨幣嘅人,記得當佢地係港紙美金,唔好沽

美金係聯邦儲備局控制
但聯邦儲備局不受美國政府控制

咁就好危險

點先 stablise 到?

咁就好危險

同意
Bitcoin其實係一場革命,係想推翻銀行業同現有金融體系,成王敗寇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞