David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
我認同bitcoin唔係貨幣,但而家大部分人都係當係投機炒賣工具先會去買bitcoin姐
正所謂條路自己揀,仆街唔好喊,風險係高架啦,只不過係睇損手爛腳之前走唔走到

同埋bitcoin呢樣野有違傳統投資工具,玩得bitcoin既就人人平等,係靠一眾買家認為bitcoin值幾錢,唔似股票基金咁,最頂層班仆街暗地裡控制價格,普通市民輸既錢咪就去晒班仆街度囉。但係bitcoin呢,佢自己做唔到暗盤控制升跌,咪一味係度反對唱淡,叫人唔好買。分分鐘佢叫人唔好買,轉頭自己暗地裡玩埋一份

金融佬,從來都係一個大仆街黎
Bitcoin係政治工具
日本合法化Bitcoin
美國將Bitcoin上左CBOE
目的係想借力打力,抽乾中國既外匯
而家Bitcoin 7成既Bandwidth,都係大陸到,咁都叫Decentralized?
全球平均咁持有,先係真正既Decentralized
而家貨源歸哂邊
中國佢用佢自己本身既防火長城,係好輕易可以將所有係中國既Bitcoin locate哂所有位置,再Ban,再廢,完全係能力範圍之內
點解中國唔咁做?因為中國政府清楚,呢一刻大規模Block鳩Bitcoin,只會做成外匯大規模蒸發,件事已經發展到Too big to fail,太多中國人投左落去呢個火海
所以中國而家既Strategy就係,學David Webb話,希望下一個接火棒既人,比自己更蠢,再推高個Bitcoin,另全世界更多人去買,幫自己散貨,當外匯入翻賬,貨源打散哂果時,再Announce話禁Bitcoin,兜野收哂Bitcoin皮,就可以反轉個局勢
呢一刻入Bitcoin既人,係完全莫視發鈔權對一個政權既重要性
Bitcoin呢一樣野,假若剩係發生係一個國家入面,會好快收皮
但全球性咁玩既話,就會變成貨幣戰爭既工具
lm
而家Bitcoin 7成既Bandwidth,都係大陸到,咁都叫Decentralized?
而家貨源歸哂邊
中國佢用佢自己本身既防火長城,係好輕易可以將所有係中國既Bitcoin locate哂所有位置,再Ban,再廢,完全係能力範圍之內
點解中國唔咁做?因為中國政府清楚,呢一刻大規模Block鳩Bitcoin,只會做成外匯大規模蒸發,件事已經發展到Too big to fail,太多中國人投左落去呢個火海
所以中國而家既Strategy就係,學David Webb話,希望下一個接火棒既人,比自己更蠢,再推高個Bitcoin,另全世界更多人去買,幫自己散貨,當外匯入翻賬,貨源打散哂果時,再Announce話禁Bitcoin,兜野收哂Bitcoin皮,就可以反轉個局勢
呢一刻入Bitcoin既人,係完全莫視發鈔權對一個政權既重要性
Bitcoin呢一樣野,假若剩係發生係一個國家入面,會好快收皮

一言以蔽之, 賭博也!
...

一言以蔽之, 賭搏也![/quote]
而家貨源歸哂邊

一言以蔽之, 賭博也!

大國賭博無野輸
最慘係蟻民做左賭注唔撚知,仲要自High
我認同bitcoin唔係貨幣,但而家大部分人都係當係投機炒賣工具先會去買bitcoin姐
正所謂條路自己揀,仆街唔好喊,風險係高架啦,只不過係睇損手爛腳之前走唔走到

同埋bitcoin呢樣野有違傳統投資工具,玩得bitcoin既就人人平等,係靠一眾買家認為bitcoin值幾錢,唔似股票基金咁,最頂層班仆街暗地裡控制價格,普通市民輸既錢咪就去晒班仆街度囉。但係bitcoin呢,佢自己做唔到暗盤控制升跌,咪一味係度反對唱淡,叫人唔好買。分分鐘佢叫人唔好買,轉頭自己暗地裡玩埋一份

金融佬,從來都係一個大仆街黎

你真心以為唔得就真係搞緊笑
David Webb
D.web
最好笑係,呢個係龐氏騙局
係馬拉個啲地方,有龐氏騙局式傳銷去玩呢個龐氏騙局
大家都係要有新錢入局,一乾塘就全部一齊
成本已零 理撚得佢
自古以來貨幣都需要同其他野掛鉤,可能係軍力、石油、黃金、白銀。

但係貨幣真係需要有抵押咩,佢只係一樣交易工具,只要佢可以兌換就得。不過因為發行人唔可信,所以一定要同其他野掛鉤。

一個種貨幣崩潰,變成癈紙不過變返癈紙既紙價,佢一樣有一定價值,不過癈紙唔適合流通同交易。
但係虛擬貨幣冇依個問題,佢跌到等同掘礦既電費,一樣可以交易,冇影響佢既交易成本。

一般貨幣有兩個問題,靠軍力支持既貨幣,可能受國力盛衰影響,又會被央行政策干預,大量qe人做通賬。
靠商品掛鉤又會大幅波動,無論大升大跌都維持唔到,以前香港行銀本位就係因為銀價大升而被迫放棄。

bitcoin冇央行發行,唔受任何國家干預,但係限量發行令佢變成商品,商品價格就會有想像唔到既波幅,其實一直以來貨幣要同其他野掛鉤,係迫於無奈既選擇,唔係我地所需要既工具既目的。

虛擬貨幣可以引發一場金融革命,佢唔需要可信既發行人(反正冇任國家係永遠可信既),佢唔需要有最低價值(跌到一豪子一coin你咪當一毫子用囉),佢唔需要同商品掛鈎(因為佢發行量受數式限制,唔會瞬間傾銷市場)。

不過限左總發行量係我覺得好懷疑既地方,咁做令佢完全變成一種商品,雖然引發左依幾年間既大升,但當多人用既時候佢自身既供求影響左價值,少人用既時間又冇人認同佢既價值,除非有朝一日bitcoin普及左!不過會形成一個通縮經濟既社會,如果你認同奧地利學派既睇法,通縮反而有利經濟循正軌發展,依個問題又係一場經濟學既革命。
樓上

我知你地d bitcoin信從諗乜

當然有一種貨幣可以超越到人為操控國家間既影響,佢當然有佢超然既地位,全世界經濟會因為佢而統一起黎,乜柒貧富懸殊,政府威脅你既財產問題都可以解決,問題係呢種貨幣一早前車可鑒冇可能發生

理論上要統一全球經濟圈唯一解決方式就係統一全球所有國家
bitcoin既理論就係創造出一種絕對定量既工具,以此去衡量世間萬物價值,若以呢個超然既工具為標準,咁人既財產將會實際被衡量同被信任,信徒就以為只有今時今日先出現呢個企圖,以為響統一國家前可以做到經濟統一,以為資本主義真係可以容納到地球村呢件事

所以話讀歷史真係好撚緊要,中世紀至近代既白銀,之後到近代既黃金,到現役既石油,都係嘗試緊呢件事,事實係全世界既政權都唔會容許有超然貨幣既出現,一旦出現,國力差會即時現形,有d人會發現自己真係富可敵國,即係一個美國佬真係有咁既資本買起一個負債累累既亞洲國家,即時就會世界大戰,所以最尾都係由各政權自己協調全世界既勢力,呢d限量衡量工具就係愛黎俾佢地玩,響你地心目中理想虛擬貨幣成形之前佢地就會用權力同軍事力量去先主宰呢樣野,資本主義,現代社會制度就注定左唔會出現你地心目中既理想貨幣,明未?
等睇財經台巨頭開戰
貨幣既價值依靠信用
冇人話bitcoin冇功用 例如黑市交易

但佢有冇功用同佢有冇信用係兩回事

好簡單問一句 做黑市交易既人
交易左bitcoin返黎 佢可唔可以用直接用bitcoin黎換消費品先?(D.Webb就係講緊呢樣野)
唔得 咁bitcoin 既信用係base on 咩? 單純既信仰?

有人話可以換返美金 咁講到尾你"信"既係美金 係美國政府
唔係bitcoin
睇好bitcoin唔係泡沫嘅人點解無人將自己手上由政府操縱嘅貨幣轉晒做bitcoin

一早轉晒 allin 左

已翻左一倍
其實bitcoin 本質上冇問題。不過就係咁完美,既得利益者點可能俾佢取代傳統貨幣?我覺得等bitcoin上到一個位,揸住既大戶會一齊沽晒佢,散戶一見到暴跌就恐慌走貨。到時就會變成垃圾

其實唔會,等於dotcom bubble爆左唔代表互聯網會消失。就算爆完之後,佢都係一隻政府控制唔到嘅貨幣,永遠有佢嘅價值。到時幣值穩定啲,可能更加適合做貨幣

認同,科網爆破後 十年後所有高面值公司都係科技公司
好撚好笑 一班男人中左邪教咁
好撚似傳銷既口吻
自古以來貨幣都需要同其他野掛鉤,可能係軍力、石油、黃金、白銀。

但係貨幣真係需要有抵押咩,佢只係一樣交易工具,只要佢可以兌換就得。不過因為發行人唔可信,所以一定要同其他野掛鉤。

一個種貨幣崩潰,變成癈紙不過變返癈紙既紙價,佢一樣有一定價值,不過癈紙唔適合流通同交易。
但係虛擬貨幣冇依個問題,佢跌到等同掘礦既電費,一樣可以交易,冇影響佢既交易成本。

一般貨幣有兩個問題,靠軍力支持既貨幣,可能受國力盛衰影響,又會被央行政策干預,大量qe人做通賬。
靠商品掛鉤又會大幅波動,無論大升大跌都維持唔到,以前香港行銀本位就係因為銀價大升而被迫放棄。

bitcoin冇央行發行,唔受任何國家干預,但係限量發行令佢變成商品,商品價格就會有想像唔到既波幅,其實一直以來貨幣要同其他野掛鉤,係迫於無奈既選擇,唔係我地所需要既工具既目的。

虛擬貨幣可以引發一場金融革命,佢唔需要可信既發行人(反正冇任國家係永遠可信既),佢唔需要有最低價值(跌到一豪子一coin你咪當一毫子用囉),佢唔需要同商品掛鈎(因為佢發行量受數式限制,唔會瞬間傾銷市場)。

不過限左總發行量係我覺得好懷疑既地方,咁做令佢完全變成一種商品,雖然引發左依幾年間既大升,但當多人用既時候佢自身既供求影響左價值,少人用既時間又冇人認同佢既價值,除非有朝一日bitcoin普及左!不過會形成一個通縮經濟既社會,如果你認同奧地利學派既睇法,通縮反而有利經濟循正軌發展,依個問題又係一場經濟學既革命。

可唔可以講多D有關奧地利學派?

最基本咪Fa.海耶克,或者叫哈耶克
通往奴役之路
好心你班人就唔好講 bitcoin la
講講下街邊師奶都識開 wallet 收 bitcoin 我先驚
講少D貨幣智識, 科技野
當 bitcoin 刷上新高, 果班套蠢人嘅質疑會愈來愈少
是但啦,唔信咪由鳩佢唔信
有supply有demand嘅野自然有價值架啦
十幾廿年前都玩緊online game換真錢
然後而家有機制限死左btc發行量
睇唔到有咩爆嘅因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞