David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
到佢穩定再講啦 Bitcoin講成通用貨幣言之尚早
始終個volatility太高 全世界冇一種貨幣短時間內內個%change in nominal value係大成咁
而家當佢derivatives咁炒就fit到漏油

上面個個都話有用家支持有實際價值,但俾著你見到bitcoin宜家個升跌咁癲你仲會唔會用佢黎做交易
睇好bitcoin唔係泡沫嘅人點解無人將自己手上由政府操縱嘅貨幣轉晒做bitcoin

一早轉晒啦 半年前d人都話雲端垃圾冇人用

依家咪又係個個走去搶

港豬真係笑而不語 淨係識番工賺錢

岩,記得strong hold
沽貨死全家
其實bitcoin 本質上冇問題。不過就係咁完美,既得利益者點可能俾佢取代傳統貨幣?我覺得等bitcoin上到一個位,揸住既大戶會一齊沽晒佢,散戶一見到暴跌就恐慌走貨。到時就會變成垃圾

岩啊 但到時已經賺左一大筆 爆咪由佢爆

當個個仲好辛苦番工既時候 你已經坐擁幾層樓unun腳收租
btc依家幣值咁高點做daily transaction?
睇好bitcoin唔係泡沫嘅人點解無人將自己手上由政府操縱嘅貨幣轉晒做bitcoin

一早轉晒啦 半年前d人都話雲端垃圾冇人用

依家咪又係個個走去搶

港豬真係笑而不語 淨係識番工賺錢

淨係炒賣都已經會轉啦,已經唔駛理其他問題
其實bitcoin 本質上冇問題。不過就係咁完美,既得利益者點可能俾佢取代傳統貨幣?我覺得等bitcoin上到一個位,揸住既大戶會一齊沽晒佢,散戶一見到暴跌就恐慌走貨。到時就會變成垃圾

最後又伙買樓收租,用返港幣比錢 又話要取代貨幣

取代貨幣係人地講 quote我句野做乜

其實唔會,等於dotcom bubble爆左唔代表互聯網會消失。就算爆完之後,佢都係一隻政府控制唔到嘅貨幣,永遠有佢嘅價值。到時幣值穩定啲,可能更加適合做貨幣

最後又伙買樓收租,用返港幣比錢 又話要取代貨幣

取代傳統貨幣理論上可行,實際上完全冇可能。

同DAVID WEBB講既一樣,個個都係借BITCOIN過橋,目的都係想賺返現實貨幣
啲人話完美貨幣真係笑鳩死, 而家講洗唔到呀, 要洗都要轉法定貨幣, 點燃樣完美.
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

問題係美金有美國政府,人民,各國債券撐住呀嗎
你bitcoin有咩人頂住?真係靠散戶?
一個造市就如骨牌般推倒晒啦
一樣野完全冇人信,冇人用既時候,佢已經冇晒任何價值

bitcoin可以用黎走私犯法 而FBI都查唔到

咁你認為佢會冇利用價值定係呢個世界冇人再犯罪

人地咪答左你就算黑錢用但人地最終目的都係轉番去做法定貨幣, 唔會拎bitcoin黎用
只不過好多人跟風炒起, 龐氏騙局不是bc本身, 而係借口以bc買賣行騙既手段

如果我係用開bc作地下交易既, 心裡一定有個合理既暗盤價. 係呢個炒風一定係套現時間, 並考慮轉用其他加密貨幣
賺夠就唱衰佢

人地咪答左你就算黑錢用但人地最終目的都係轉番去做法定貨幣, 唔會拎bitcoin黎用

咁咪即係要靠bitcoin 咁佢點會冇價值
呢個post有好多經濟學達人
依家有錢嘅買冇咩所謂 不過當佢越炒越高,街市師奶同學生都參與嘅時候,就好可能爆。如果出現全民皆bitcoin, 就睇路啦

你都識講師奶學生,你見到師奶去炒未?我就未見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞