David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug
做個 transaction 都要兩個星期
無人 minning 無得用

即要有人開機掘鑛先計到數去做轉賬??

利申:未玩過
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

自己睇
https://www.quora.com/What-would-happen-to-Bitcoin-if-no-one-mined-it
當人人覺得高風險果陣
你入去就變左低風險果個
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug

自己睇
https://www.quora.com/What-would-happen-to-Bitcoin-if-no-one-mined-it

其實係咪BT AV黎
永遠都要有其中條友開機做種,否則變死種
這場賭博最終都只是賭別人比你蠢而已

有邊個market唔係

股票有實業有業績基本面作參考嘛

除非bitcoin都係由美國政府或有美國國力咁強既組織揸莊,佢先會成真正既貨幣
否則無一個國家會咁on9將個經濟主動權俾一隻大家都有份玩既野去取代自己地位

唔駛, BTC根本無需要國家政府認可, 更唔係目的

美國交易所容許BTC future trade, 係大勢所趨而已

BTC係無一個mastermind架

任何資產都可以有future trade,唔代表可以做貨幣

future係衍生工具
至於係咪貨幣就……

一日你都報話:個bitcoin所謂「兌」美元係幾多
美元一樣先係貨幣

你連乜野叫貨幣相對報價都未識

各國貨幣都有報兌美元報價架
咁英鎊、歐元、港幣又係咪貨幣呀?

咁有無貨幣報做幾多bitcoin呀?
你會唔會話我去街市買菜,d菜一斤值幾多bitcoin呀
Unit of account,貨幣四大功能之一都唔satisfy

Bitcoin有美元既市價,哩個已達成unit of accounts
這場賭博最終都只是賭別人比你蠢而已

有邊個market唔係

股票有實業有業績基本面作參考嘛

股票唔係 zero-sum,bitcoin 係
謎網50有救了
比咗電費架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞