David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
只不過好多人跟風炒起, 龐氏騙局不是bc本身, 而係借口以bc買賣行騙既手段

如果我係用開bc作地下交易既, 心裡一定有個合理既暗盤價. 係呢個炒風一定係套現時間, 並考慮轉用其他加密貨幣

岩啊 bitcoin根本仲停留係好耐之前既技術 只係佢暫時係龍頭

遲早會被另一隻加密貨幣取代
係500蚊一粒個陣已經聽過呢啲理論
信果個而家真係心痛成世
一樣野完全冇人信,冇人用既時候,佢已經冇晒任何價值

bitcoin可以用黎走私犯法 而FBI都查唔到

咁你認為佢會冇利用價值定係呢個世界冇人再犯罪

咁佢既利用價值就係罪犯之時既交易單位 當btc冇晒價值,罪犯都唔會用啦

罪犯要用交易單位就係要用bitcoin 咁一日有罪犯 bitcoin就仲會有價值

你只可以話bitcoin被另一隻加密貨幣取代

人地咪答左你就算黑錢用但人地最終目的都係轉番去做法定貨幣, 唔會拎bitcoin黎用

咁咪即係要靠bitcoin 咁佢點會冇價值

一路講緊btc冇人信,即係話keep住跌

btc如果一路係downtrend嘅話,犯罪集團都會唱大部份btc做其他currency唔想捱價啦
用btc嚟trade又要捱價不如唔好做筆交易好過啦

咁佢既利用價值就係罪犯之時既交易單位 當btc冇晒價值,罪犯都唔會用啦

罪犯要用交易單位就係要用bitcoin 咁一日有罪犯 bitcoin就仲會有價值

講緊btc無啦啦spin去另一隻加密貨幣做乜鳩?
[url]https://www.sec.gov/news/public-statement/statement-clayton-2017-12-11[/We at the SEC are committed to promoting capital formation. The technology on which cryptocurrencies and ICOs are based may prove to be disruptive, transformative and efficiency enhancing. I am confident that developments in fintech will help facilitate capital formation and provide promising investment opportunities for institutional and Main Street investors alike.

I encourage Main Street investors to be open to these opportunities, but to ask good questions, demand clear answers and apply good common sense when doing so. When advising clients, designing products and engaging in transactions, market participants and their advisers should thoughtfully consider our laws, regulations and guidance, as well as our principles-based securities law framework, which has served us well in the face of new developments for more than 80 years. I also encourage market participants and their advisers to engage with the SEC staff to aid in their analysis under the securities laws.
如果佢真係解決到內部問題, 又取代到美元成為交易貨幣
點止係而家呢個價, 呢個泡沫根本連粒塵都比唔上

如果係咁,呢個應該唔叫泡沫
相對黎睇應該係傳統貨幣貶緊值先啱

前題係要貨幣兌貨幣

講緊btc無啦啦spin去另一隻加密貨幣做乜鳩?

[/quote]

btc如果一路係downtrend嘅話,犯罪集團都會唱大部份btc做其他currency唔想捱價啦
用btc嚟trade又要捱價不如唔好做筆交易好過啦[/quote]

你自己都講'' 唱大部份btc做其他currency''

講緊btc無啦啦spin去另一隻貨幣做乜鳩?

人地咪答左你就算黑錢用但人地最終目的都係轉番去做法定貨幣, 唔會拎bitcoin黎用

唱錢->交易->唱錢
除非你驚你舊錢响交易嗰幾分鐘就變哂廢紙,唔係嘅話有咩問題
知唔知法定貨幣既意義係乜呀?
就算無黃金back up, 但成個國家既野來支持佢是有效的

但bitcoin呢, 只係一堆虛擬數字

當全球有幾%既人承認,接受同使用呢種貨幣
佢既地位已經大過好多法定貨幣啦

但宜家走勢似係脫離左貨幣本義變左炒賣工具
咁就好危險

點先 stablise 到?

唔好追,唔好炒,唔好盲撐
認同佢有貨幣既特性
但唔需要認同佢現時既市值

條件係每個人都要咁做,which is impossible

等佢爆
等佢爆完之後仲有人支持

(個人覺得跌到1000USD以下先係真係爆)

如果有日btc普及率去到80%,而傳統貨幣使用率跌到去10%,咁會點?

二分法
承擔唔起個風險咪唔好買
動物咁高risk一樣大把人買

唱做其他貨幣=btc冇value囉,駁緊你個point呀,你話有犯罪btc就有value丫嘛,展。

唱做其他貨幣=btc冇value囉,駁緊你個point呀,你話有犯罪btc就有value丫嘛,屌。
只要唔出bug
一日都唔會爆既

大撚把 bug
做個 transaction 都要兩個星期
無人 minning 無得用

Really有bug??

當btc本身冇晒價值,而佢只會係一堆data 咁佢地即使用bitcoin嚟交易,但係佢用唔到bitcoin 嚟換任何野,咁就自然冇人用

你呢樣野 係bitcoin一開始研發出黎既時候已經討論過

大家都覺得佢只係一堆data 如果用唔到bitcoin 嚟換任何野,咁就自然冇人用

但當大家發現bitcoin加密既好處 大家就瘋狂搶購 形成依家既現象

而你就覺得bitcoin仲係一堆data 遲早冇用

唱錢->交易->唱錢
除非你驚你舊錢响交易嗰幾分鐘就變哂廢紙,唔係嘅話有咩問題

成日唱黎唱去,咪有機會咪人check到證據囉
只不過好多人跟風炒起, 龐氏騙局不是bc本身, 而係借口以bc買賣行騙既手段

如果我係用開bc作地下交易既, 心裡一定有個合理既暗盤價. 係呢個炒風一定係套現時間, 並考慮轉用其他加密貨幣

岩啊 bitcoin根本仲停留係好耐之前既技術 只係佢暫時係龍頭

遲早會被另一隻加密貨幣取代

任何加密貨幣即使技術幾完美都好,只要有政府,大型金融機構呢類既得利益者,都冇可以做到世界公認既流通貨幣

掉返轉講,只要有反政府,反金融機構呢類人,咁呢d加密幣就唔會消失

唱做其他貨幣=btc冇value囉,駁緊你個point呀,你話有犯罪btc就有value丫嘛,屌。

其實你知唔知bitcoin有咩好處 你知唔知咩叫bitcoin

我要你就咁講bitcoin優點你都未必講到啦

bitcoin依家就係洗黑錢都捉唔到 現有既貨幣有邊樣做到呢個效果

香港人真係好燥底 理性討論都要屌屌聲

其實你知唔知bitcoin有咩好處 你知唔知咩叫bitcoin

我要你就咁講bitcoin優點你都未必講到啦

bitcoin依家就係洗黑錢都捉唔到 現有既貨幣有邊樣做到呢個效果

香港人真係好燥底 理性討論都要屌屌聲

駁唔到又spin開去

你自己都話到時會用第二種加密貨幣取代bitcoin

洗唔洗睇返自己講過啲乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞