David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
睇咗咁耐, 點解無人解釋吓德國嘅馬克?!
大家係咪睇漏咗呢個Point
貨幣年年縮 即係迫人要月月清 儲黎只會愈黎愈唔值錢
有咩可以保障我既勞力永久保值?
係BITCOIN

嘩,呢張圖,真係 IT 人講經濟,笑撚到仆街
貨幣既價值依靠信用
冇人話bitcoin冇功用 例如黑市交易

但佢有冇功用同佢有冇信用係兩回事

好簡單問一句 做黑市交易既人
交易左bitcoin返黎 佢可唔可以用直接用bitcoin黎換消費品先?(D.Webb就係講緊呢樣野)
唔得 咁bitcoin 既信用係base on 咩? 單純既信仰?

有人話可以換返美金 咁講到尾你"信"既係美金 係美國政府
唔係bitcoin

美國大把地方收bitcoin
衣食行都可以用bitcoin俾哂
日用品果d唔洗講

利申:住左美國幾年
貨幣既價值依靠信用

交易左bitcoin返黎 佢可唔可以用直接用bitcoin黎換消費品先?(D.Webb就係講緊呢樣野)
唔得 咁bitcoin 既信用係base on 咩? 單純既信仰?

唔係bitcoin

日用品果d唔洗講

美國bitcoin轉返錢洗唔洗登記身份?
定係好輕易既事
貨幣既價值依靠信用

唔係bitcoin

日用品果d唔洗講

就算食飯用Bitcoin埋單 佢都係收返$20美金嘅bitcoin
而唔係定價每份午餐0.01x個bitcoin 同商場話歡迎使用人民幣大同小異

如果你唔係為咗黑市交易 Bitcoin冇利息
你買入嘅唯一原因係佢會升值

如果你買完bitcoin係為咗即時過數比人 咁佢只係一個另類既八達通
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

美金背後最大support係石油。 美國佬霸哂中東o的油田點樣要美金結算? 當然呢樣基礎係用軍力打返黎。
仲有,大多人都忽視地下市場,而最大地下市場係毒品同軍火都係用美金結算。
唔好當美國佬傻西,佢地從來都清楚明白,相比起全世界見光o既外國美金存量,黑市世界o既o既美金存量更為恐怖,但bitcon如果成為黑市大量信托貨幣,對美國佬影響就會很大。
信則有,不信則無
當隔離屋師奶可以係街市用crypto比錢既時候,btc應該升到某個水平,穩定落黎

唔會穩定,假設全球都用BITCOIN做媒介交易
因為BITCOIN有限量,冇人可以增發,只會慢慢俾生產累積拋離
市場上嘅貨品因生產而增加,但無足夠嘅BITCOIN去代表
會變成一個超通縮社會,持有BITCOIN嘅人會不願意消費,等聽日會換到更多嘢,低消費最終會拖冧生產

呢個係未來社會發展嘅影響, 唔代表持有bitcoin嘅人唔係最富有嘅人

持有bitcoin 唔代表個人有生產力。
Bitcoin 不斷升,咁邊有人會為社會投有生產力? 唔通圍埋幾部機就可以嘆成世?

持有bitcoin 唔代表個人有生產力
但代表勇氣、智力及財富
當年持有南海公司股票同鬱金香都係
黃石公園大爆發,美金跌到去0添

黃石公園爆美元都不會死
貨幣既價值依靠信用

唔係bitcoin

日用品果d唔洗講

就算食飯用Bitcoin埋單 佢都係收返$20美金嘅bitcoin
而唔係定價每份午餐0.01x個bitcoin 同商場話歡迎使用人民幣大同小異

如果你唔係為咗黑市交易 Bitcoin冇利息
你買入嘅唯一原因係佢會升值

如果你買完bitcoin係為咗即時過數比人 咁佢只係一個另類既八達通

個 tx fee 貴到仆街
信則有,不信則無
當隔離屋師奶可以係街市用crypto比錢既時候,btc應該升到某個水平,穩定落黎

因為BITCOIN有限量,冇人可以增發,只會慢慢俾生產累積拋離
會變成一個超通縮社會,持有BITCOIN嘅人會不願意消費,等聽日會換到更多嘢,低消費最終會拖冧生產

呢個係未來社會發展嘅影響, 唔代表持有bitcoin嘅人唔係最富有嘅人

Bitcoin 不斷升,咁邊有人會為社會投有生產力? 唔通圍埋幾部機就可以嘆成世?

但代表勇氣、智力及財富

咁鬱金香有無持續7年上升,
由 0.06 美元 升至 17617美元 呢?

世間所有事都有因果, 你拒絕面對現實都無計

就爆架喇,好快就會由17617跌返去1k

之後到ETH 上10k
信則有,不信則無

但代表勇氣、智力及財富

咁鬱金香有無持續7年上升,
由 0.06 美元 升至 17617美元 呢?

世間所有事都有因果, 你拒絕面對現實都無計

就爆架喇,好快就會由17617跌返去1k

之後到ETH 上10k

睇好ETH x2
其實憑咩睇好一隻幣?
應該點分析
其實憑咩睇好一隻幣?
應該點分析

公司背景 睇下後台夠唔夠穩
用家對象
有冇相關連繫貨幣
自古以來貨幣都需要同其他野掛鉤,可能係軍力、石油、黃金、白銀。

但係貨幣真係需要有抵押咩,佢只係一樣交易工具,只要佢可以兌換就得。不過因為發行人唔可信,所以一定要同其他野掛鉤。

一個種貨幣崩潰,變成癈紙不過變返癈紙既紙價,佢一樣有一定價值,不過癈紙唔適合流通同交易。
但係虛擬貨幣冇依個問題,佢跌到等同掘礦既電費,一樣可以交易,冇影響佢既交易成本。

一般貨幣有兩個問題,靠軍力支持既貨幣,可能受國力盛衰影響,又會被央行政策干預,大量qe人做通賬。
靠商品掛鉤又會大幅波動,無論大升大跌都維持唔到,以前香港行銀本位就係因為銀價大升而被迫放棄。

bitcoin冇央行發行,唔受任何國家干預,但係限量發行令佢變成商品,商品價格就會有想像唔到既波幅,其實一直以來貨幣要同其他野掛鉤,係迫於無奈既選擇,唔係我地所需要既工具既目的。

虛擬貨幣可以引發一場金融革命,佢唔需要可信既發行人(反正冇任國家係永遠可信既),佢唔需要有最低價值(跌到一豪子一coin你咪當一毫子用囉),佢唔需要同商品掛鈎(因為佢發行量受數式限制,唔會瞬間傾銷市場)。

不過限左總發行量係我覺得好懷疑既地方,咁做令佢完全變成一種商品,雖然引發左依幾年間既大升,但當多人用既時候佢自身既供求影響左價值,少人用既時間又冇人認同佢既價值,除非有朝一日bitcoin普及左!不過會形成一個通縮經濟既社會,如果你認同奧地利學派既睇法,通縮反而有利經濟循正軌發展,依個問題又係一場經濟學既革命。

可唔可以講多D有關奧地利學派?

奧地利學派最主要講既係市場主導,政府任何政策都係破壞性。包括增發貨幣、拯救財困企業、偏袒大企業、營運國企⋯⋯
重有否定通貨膨脹,認為通脹係剝削愚弄人民既手段。

不過我個人好懷疑一種商品貨幣有冇可能維持?無論係單一國家定全球性流通,都會因為每個國家既經濟週期/結構不同,對個別國家做成大幅通縮/通脹,最後被迫放棄,除非鎖國!

好似歐元咁已經面對緊依問題,而完全不受干預既bitcoin,有冇可能普及呢?
奧地利學派唔係主流,甚至好似馬克思主義咁走另一極端。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞