David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
美金有無內在價值?

石油

其實你知唔知bitcoin有咩好處 你知唔知咩叫bitcoin

我要你就咁講bitcoin優點你都未必講到啦

bitcoin依家就係洗黑錢都捉唔到 現有既貨幣有邊樣做到呢個效果

香港人真係好燥底 理性討論都要屌屌聲

駁唔到又spin開去

你自己都話到時會用第二種加密貨幣取代bitcoin

洗唔洗睇返自己講過啲乜?

第二種加密貨幣取代bitcoin 我依然都仲係用緊加密貨幣

而加密貨幣既優點係加密 你追查唔到

你要唱做其他貨幣 依家你去銀行都做到啦

咁點解bitcoin仲會升?

第二種加密貨幣同bitcoin已經係兩樣野

你#366同#376 / #378已經自相矛盾,連基本logic都冇

又問我其他唔關事既問題轉移視線

第二種加密貨幣同bitcoin真係兩樣野黎

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程

你話有犯罪bitcoin就有價值(#366)
之後又話冇人信bitcoin會畀其他加密貨幣取代
咪自相矛盾囉

仲死撐?

我係你就唔好再覆我好過。

我唔介意你睇完你上面個留言再覆我 人地都講左

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

咁樣都仲唔係bitcoin既價值咩 似係你唔清楚bitcoin係咩wo

人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"

識分未?

我上面已經覆左你加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣

2樣野根本一樣 分乜?

自己岩岩又話''個point一直討論緊bitcoin價值
唔係加密貨幣既價值
bitcoin只係加密貨幣既一程''

依家又話''人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)
你#366係講緊“bitcoin"''

都唔知你up乜

岩啊 bitcoin根本仲停留係好耐之前既技術 只係佢暫時係龍頭

遲早會被另一隻加密貨幣取代

任何加密貨幣即使技術幾完美都好,只要有政府,大型金融機構呢類既得利益者,都冇可以做到世界公認既流通貨幣

掉返轉講,只要有反政府,反金融機構呢類人,咁呢d加密幣就唔會消失

呢個世界冇人同錢作對 只要有一日呢啲加密幣冇晒價值,自自然然就會消失

咁拎到政府/金融機構管制唔到咪就已經係價值 (無限loop)
另外仲有寄身響呢堆coin既實業(例如能源銷售平台POWR, SNC), 要數價值其實會有好多

我都講過,金融機構如果要佢冇晒價值,係可以做到。即使有寄身呢類coin既公司,冇辦法阻止佢變為0價值

法官大人我冇野要補充喇,你話事啦

我意思係只要金融機構覺得佢有用,佢就會繼續存在。因為佢都係變返做現實貨幣咁用,只要佢有一日換唔返現實貨幣,咁咪垃圾囉

你咁講 bitcoin同黃金有咩分別

只要黃金有一日換唔返現實貨幣,咁咪垃圾囉
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

咪係囉 法定貨幣根本同假銀紙無分別

so what?只要有人信佢,而佢可以係市場上交易咪得

Bitcon走向似係投機炒賣 多過用於交易。
如果用於日常交易,價格穩定仲有冇人會掘佢

你#366同#376 / #378已經自相矛盾,連基本logic都冇

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
唔係加密貨幣既價值

咪自相矛盾囉

仲死撐?

咁樣都仲唔係bitcoin既價值咩 似係你唔清楚bitcoin係咩wo

識分未?

我上面已經覆左你加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣

2樣野根本一樣 分乜?

唔係加密貨幣既價值

依家又話''人地上面個留言係講緊“交易貨幣”(呢堆coin)

都唔知你up乜

“加密貨幣就係bitcoin bitcoin就係加密貨幣”
已經係錯既concept啦
基本logic都冇
你梗係唔會明我up乜啦天才
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

黃金走向似係投機炒賣 多過用於交易。
如果用於日常交易,價格穩定仲有冇人會買佢

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
唔係加密貨幣既價值

咪自相矛盾囉

仲死撐?

識分未?

2樣野根本一樣 分乜?

唔係加密貨幣既價值

都唔知你up乜

基本logic都冇

難道bitcoin唔係加密貨幣??

求指點

掉返轉講,只要有反政府,反金融機構呢類人,咁呢d加密幣就唔會消失

呢個世界冇人同錢作對 只要有一日呢啲加密幣冇晒價值,自自然然就會消失

我都講過,金融機構如果要佢冇晒價值,係可以做到。即使有寄身呢類coin既公司,冇辦法阻止佢變為0價值

我意思係只要金融機構覺得佢有用,佢就會繼續存在。因為佢都係變返做現實貨幣咁用,只要佢有一日換唔返現實貨幣,咁咪垃圾囉

係呀,其實冇分別 黃金係古代已用作交易單位,你覺得佢會唔會有一日換唔返現實貨幣?

其實冇分別 古代既時候出現貨幣 d人唔信佢 今時今日大家都用貨幣

依家出bitcoin d人唔信佢 第時大家都用bticoin

點解唔試下去接受呢樣野呢

Google下實體金過去十年升幾多先衝出嚟

Google下實體金過去十年升幾多先衝出嚟

不如Google下實體金係bitcoin最近爆升既時候跌幾多

係呀,其實冇分別 黃金係古代已用作交易單位,你覺得佢會唔會有一日換唔返現實貨幣?

其實冇分別 古代既時候出現貨幣 d人唔信佢 今時今日大家都用貨幣

依家出bitcoin d人唔信佢 第時大家都用bticoin

啱。所以bitcoin 升到咁,變成炒賣工具,搞死自己

岩 暫時大家都認為係炒賣工具

但呢一刻都仲有人買 會唔會證明其實仲未到佢實際價值?
美金有無內在價值?

放棄左金本位後, 世球上既貨幣有乜內在價值?

美金咪 In God We Trust囉

ABS都有asset backed架, 最後咪financial meltdown

美國每年都有出金幣銀幣試上面全部都有面額都係美國貨幣黎

嗰啲你咪試吓攞去用
一粒一萬蚊港紙嘅金幣面值係50美金
信則有,不信則無
當隔離屋師奶可以係街市用crypto比錢既時候,btc應該升到某個水平,穩定落黎

唔會穩定,假設全球都用BITCOIN做媒介交易
因為BITCOIN有限量,冇人可以增發,只會慢慢俾生產累積拋離
市場上嘅貨品因生產而增加,但無足夠嘅BITCOIN去代表
會變成一個超通縮社會,持有BITCOIN嘅人會不願意消費,等聽日會換到更多嘢,低消費最終會拖冧生產

技術唔同 但原則上一樣

原則一樣又點?
唔係加密貨幣既價值

咪自相矛盾囉

仲死撐?

識分未?

2樣野根本一樣 分乜?

唔係加密貨幣既價值

都唔知你up乜

基本logic都冇

難道bitcoin唔係加密貨幣??

求指點

bitcoin係加密貨幣
唔代表加密貨幣就係bitcoin

bitcoin可以冇哂value被淘汰
其他加密貨幣可以繼續有value

有幾難明?

啱。所以bitcoin 升到咁,變成炒賣工具,搞死自己

岩 暫時大家都認為係炒賣工具

但呢一刻都仲有人買 會唔會證明其實仲未到佢實際價值?

我覺得就係因為啲人想賺錢先買,佢實際價值根本唔重要。依家應該冇人個諗法係想長揸bitcoin 然後用bitcoin 去買賣

本身係可以做到,btc單價高但拆返去用mbtc其實冇問題
失敗既原因係其他技術上既問題(速度慢,手續費貴,中心化等), steam近期cut左bitcoin付款既原因都係話因為手續費貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞