David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
BTC不嬲都係交易工具,最好唔好渣手太多。
其實點解啲人會對一條友虛構出黎既貨幣產生信用
同埋點解商店同公司會敢收
係咪本身買bitcoin果啲實體貨幣已經唔見得光既錢

我懷疑都唔知係咪用bitcoin收返QE印出黎既錢,最後一野篤爆之後就回復原狀

咁黃金同鑽石都不過係物質既一種啫

黃金鑽石背後唔係有政府同聯儲局睇住既咩

你係咪倒轉左因果
因黃金鑽石本身稀有,先會畀(古代)政府當成貨幣既依據

咁政府冇囉bitcoin 做依據 點解啲人會覺得有價值

BITCOIN 係保障你努力得番黎既財富係永久價值 姐係今個月你努力所得既人工 係50年後 唔會因為政府狂印錢OR通漲 變得無價值

佢升得咁勁 只係步向緊佢既合理價
現今街貨量得番600萬左右 全球既人都狂搶緊
BTC成為主流的話 估值係50~100萬美金 到左呢個價之後 佢既波幅就開始小

希望連登仔可以了解下先屌
所有禁止BTC既國家都係操縱貨幣好勁既國家 例如中美等等
銀行佬就更加驚 原本IPO可以食水咁深 宜家一隻ETH ICO 平你幾萬倍

其實將BTC推咁高係玩死BTC
當人人都只當BTC係投機工具
忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法
有可能就係呢啲政府同銀行控制

其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

美國政府有發行既銀紙有稅收做backup,有生產力有cash flow支持

美元發行速度快過美元區既gdp增長,一樣貶值

其實已經發生緊,只不過係反咉係資產而唔係日用品咁解

再講,當美元貶值嗰陣,你可以要求美國政府做啲咩?

佢有咩cashflow關你咩事?

信美元理由只係
1)信美國唔會玩得太串
2)有咩事全球一齊受,攤簿嗰影響
lm

咁有無貨幣報做幾多bitcoin呀?
你會唔會話我去街市買菜,d菜一斤值幾多bitcoin呀
Unit of account,貨幣四大功能之一都唔satisfy

Bitcoin有美元既市價,哩個已達成unit of accounts

日本係可以入會計帳
香港只係落後

不過無人會入呀嘛
公司發佈會:
今年公司業績係300個bitcoin!!!
下一秒:
唔好意思,根據最新data,係320個!
331!332!334!336。。。。。。。

妳講緊既係mine coin 呀 唔好沖出黎7啦
我1杯咖啡賣.0001coin 買左1千杯就係.1架啦

外國開始用 mBTC 做單位
其實同會計用k, m既原理一樣

(香港其實係世界井底, 我好鼓勵d人多去外國文明世界睇下)

咁點呀,你駁到我unit of account未
今日叫雞值3mBTC,聽日叫雞要5mBTC

unit of account都satisfy唔到

咁腦魔成日貼果張5蚊聖誕大餐報紙廣告又點解釋
不如你話比我知依家邊到重有5蚊聖誕大餐食
匪徒目的都是換回法定貨幣

BITCOIN 係保障你努力得番黎既財富係永久價值 姐係今個月你努力所得既人工 係50年後 唔會因為政府狂印錢OR通漲 變得無價值

BTC成為主流的話 估值係50~100萬美金 到左呢個價之後 佢既波幅就開始小

銀行佬就更加驚 原本IPO可以食水咁深 宜家一隻ETH ICO 平你幾萬倍

忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法

當 cryptocurrency 打低傳統金融體系既時候,幣值就會穩定返
1)美資大行一路屌一路自己開發緊blockchain 技術

依webb講法算唔算係準備詐騙?

2)貨幣係唔需要本身有價值,舊時啲人用石頭,貝殼都係咁

再講黃金都係一種礦物,對一般人有咩價值?所謂價值都係多人接受,有liquid market, 可以換其他野

哩點係'多人信就存在',bitcoin一樣做到,今時今日公開市場交投已係一定程度上做到

而其他貨幣既要求,eg交易方便,唔會濫發等,bitcoin

3) 反而覺得,bitxoin最大問題都係技術層面,eg俾人hack,有另一隻頂爛市等

4)bitcoin係正面爭奪央行既發行貨幣權,玩串嗰遊戲,Blockchain 技術可以取代好多會計師銀行家,哩個係咁多傳統金融勢力圍屌既原因之一

5)貨幣方面webb舊時建議過dollarisation

https://webb-site.com/articles/dollarsn.asp
爆了爆了
匪徒目的都是換回法定貨幣

等你唔會將btc換返銀紙個刻,佢先有機會成為貨幣,現在只是投資工具,而且是高風險的

美帝回收大計?
其實點解啲人會對一條友虛構出黎既貨幣產生信用
同埋點解商店同公司會敢收
係咪本身買bitcoin果啲實體貨幣已經唔見得光既錢

我懷疑都唔知係咪用bitcoin收返QE印出黎既錢,最後一野篤爆之後就回復原狀

咁黃金同鑽石都不過係物質既一種啫

黃金鑽石背後唔係有政府同聯儲局睇住既咩

你係咪倒轉左因果
因黃金鑽石本身稀有,先會畀(古代)政府當成貨幣既依據

咁政府冇囉bitcoin 做依據 點解啲人會覺得有價值

期望會
篇文都講緊係入賭場,賺到識割禾青咪叻仔囉,遲左輸哂就唔好怨

忽略佢背後既理論基礎
BTC就好快玩完

所以最近BTC咁樣升法

當 cryptocurrency 打低傳統金融體系既時候,幣值就會穩定返

點同咁大個莊家鬥呀
依度竟然係CC台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞