David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
終於肯篤爆個世紀騙局
證明啊長毛都係唔肯認清世界發生緊乜事
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

但美國政府既信用係建基於佢既軍力,你相信佢可以保護世界黎用美金自由貿易既軍隊

再講白d 美國會對美金有obligation 到最後有咩事佢會負責(你信既話)
Bitcoin 去到最後爆煲 你搵邊個負責佢個價值或者obligation
但我認同係炒賣方面佢完美咁製造一個可交易既工具
美金有無內在價值?

任何法定貨幣都有黃金價值
問呢條問題只會顯得你無知

但一早冇金本位 如何有黃金價值
你中學教你架? 會唔會太落後呢
我中學果時有人話畀我知但後來什麼也不是 簡單啲講 錢係由政府向銀行借出黎既物件作開初 政府通過多作業去還銀行呢筆貸款 貨幣係咁黎

點解佢仲夠膽話人無知

中學雞就快d去溫書啦
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。
如果用佢個definition咁乜都係龐氏騙局啦
不過佢話唔會有政府張佢當做法定課幣個度就講得幾啱
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

我覺得最大風險係呢樣,
信Bitcoin既人依然太少
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

但美國政府既信用係建基於佢既軍力,你相信佢可以保護世界黎用美金自由貿易既軍隊

再講白d 美國會對美金有obligation 到最後有咩事佢會負責(你信既話)
Bitcoin 去到最後爆煲 你搵邊個負責佢個價值或者obligation

除非bitcoin都係由美國政府或有美國國力咁強既組織揸莊,佢先會成真正既貨幣
否則無一

bitcoin唔該唔好同任何貨幣做兌換
唔明 David 講咩就睇下書先

唔好下下衝出黎 9up ,成個 post 搞到仲衰過跌吉
美金有無內在價值?

知唔知咩叫信用本位
證明啊長毛都係唔肯認清世界發生緊乜事

價值觀同信仰問題,睇佢篇文webb佢似係相信keynesian多啲,覺得要有政府central planning
信bitcoin既人多數相信Austrian相信free market
美金有無內在價值?

第二個時空嘅人

除非bitcoin都係由美國政府或有美國國力咁強既組織揸莊,佢先會成真正既貨幣
否則無一個國家會咁on9將個經濟主動權俾一隻大家都有份玩既野去取代自己地位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞