David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣

683 回覆
427 Like 22 Dislike
無知既我有三樣野唔明:

請問bitcoin總數係咪會不斷增加?

掘礦既收入係交易者支付定系統生產新bitcoin?

如果bitcoin總數有限,會唔會影響左佢變流通貨幣既機會?
其實連美金都係咁啦,根本換唔到所謂背後嘅黃金,只係美國政府嘅信用。所以依家黎講,貨幣都唔使有咩實物支持,基本上只要買賣雙方都覺得嗰樣野有交易價值就得。

冇實物你地會對美國政府信任? 佢地啲飛機大炮、石油、土地、自然資源唔係實物咁係乜?
知唔知法定貨幣既意義係乜呀?
就算無黃金back up, 但成個國家既野來支持佢是有效的

但bitcoin呢, 只係一堆虛擬數字

當全球有幾%既人承認,接受同使用呢種貨幣
佢既地位已經大過好多法定貨幣啦

但宜家走勢似係脫離左貨幣本義變左炒賣工具
咁就好危險

點先 stablise 到?

唔好追,唔好炒,唔好盲撐
認同佢有貨幣既特性
但唔需要認同佢現時既市值

咁就好危險

由開始已經唔係貨幣本義走地下錢莊仲想一隻bitcoin又做貨幣又想衍生工具
Bitcoin其實係一場革命,係想推翻銀行業同現有金融體系,成王敗寇

咁你要集合晒全球10大首富,先可以推得翻行wor! 你講掂班首富, 將資產轉晒做BTC先啦 你講掂誠哥我都當你贏!

「所以從來富人只有1%」
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

我覺得最大風險係呢樣,
信Bitcoin既人依然太少

係好事黎

從來富人都係1%

你比David Webb有錢先講野啦傻閪

10年之後, David Webb d銀紙貶值,
我d btc升值, 可能真係會

記得strong hold
沽貨死全家

屌那星

認真,呢家po個bitcoin會取代貨幣嘅人,記得當佢地係港紙美金,唔好沽

講到好似法定貨幣唔係咁

咁就好危險

唔好追,唔好炒,唔好盲撐
認同佢有貨幣既特性
但唔需要認同佢現時既市值

條件係每個人都要咁做,which is impossible
仲有咩LITECOIN, 以太幣,根本隻隻都係差唔多原理,證明要整一隻所謂新幣係好易

BITCOIN有咩咁特別?
由於它沒有值得信賴的內在價值支持,它就會似一隻燙手山芋一樣,所有商戶按收到虛擬貨幣,都會立即轉換為法定貨幣,以避免價格波動風險。

我覺得最大風險係呢樣,
信Bitcoin既人依然太少

係好事黎

從來富人都係1%

你比David Webb有錢先講野啦傻閪

10年之後, David Webb d銀紙貶值,
我d btc升值, 可能真係會

記得strong hold
沽貨死全家

屌那星

認真,呢家po個bitcoin會取代貨幣嘅人,記得當佢地係港紙美金,唔好沽

你on9?你用過wallet未
address因為安全理由可以不斷咁轉,
有大量用完即棄冇btc既address係好正常
幾多address同幾多個wallet同幾多個user係好大分別
幅圖assume address=人頭 根本一開始就係錯

咁就好危險

冇,blockchain好在同麻煩在就係冇人操控到
貨幣有中央銀行調控但bitcoin係冇人管到
當bitcoin冇左用家支持變左純炒賣就係零價值
btc 呢d垃圾晨早應該爆啦........ IN ETH WE TRUST
覺得有班人係度搞緊金融革命
最終目的應該係想令 cryptocurrency 代表到所有財富
雖然鐘意睇班七頭皮連登仔寫野出醜;但今次David Webb佢冇『口岩』曬,首先龐氏騙局係乜先,第二貨幣係乜先,攪清楚先好出聲。比特幣本身唔係龐氏騙局,不過現在可能比咗班蝗國人用來做騙局工具都唔定;第二樣比特幣跟本係貨幣來,係小圈子貨幣,你玩過大富翁未
講咁耐, 黎黎去去都就只係兩大派

一派就覺得咩都要有政府監管先心安理得
一派就澳洲幫 FREE MARKET

講事實出黎又唔認
印銀紙印到地老天荒托出黎既股市已經同現實脫勾
BTC 有哂嚴謹公式計算, 有哂科學支持, 又話係假

BITCOIN 個CASE 係好奇特, 佢被定位做一種商品, 但又有錢既特性
話係泡沫既, 不如睇下當年科網股個市值炒到幾多, 同而家BTC 比又係幾多
話係PONZI 仲好笑, PONZI 特點係一定要呃落去, 冇人接捧就係一個吉
BTC 冇左你, 個市場係一樣WORK

政府唯一手法就係use of violence
coinbase 單野就係一例
相信政府監管, 一個屈尾十充你公乜都冇仇報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞