淘寶集運集中討論區 (9) 雙11餘波未完/雙12又到了

1001 回覆
16 Like 9 Dislike

特別嗚謝 西部大開發臭 巴打

其實我唔係好明喎,個賣家收我RMB$12運費寄去集運公司國內倉庫個地址。
咁集運公司仲會唔會又收我錢架???
係咪未計落香港個費用架???
【答】集運公司會再收你由國內寄落香港

【香港人用運費總支出】

1)國內段 大陸賣家發貨至集運公司內地倉
* 運費淘寶結賬時大陸賣家收取
2)中國至香港段 集運公司發貨至香港自提點
* 集運時集運公司收取
總運費支出:1 + 2

【運費支出實例】

【甲】1件貨重約1KG,賣家無包郵,香港自提點自取
1)國內段:約¥6
2)中國至香港段:集運1KG = 集運公司首重$
總運費支出:約¥6 + 集運公司首重$

==========================

【乙】1件貨重約1KG,賣家包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費
2)中國至香港段:集運1KG = 集運公司首重$
總運費支出:集運公司首重$

【丙】4個賣家4件貨共重1.5KG,全部包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費
2)中國至香港段:集運公司首重$ + 續重$
總運費支出:集運公司首重$ + 續重$

【丁】4個賣家4件貨共重1.5KG,部分賣家包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費*3 + 無包郵貨件運費
2)中國至香港段:集運公司首重$ + 續重$
總運費支出:無包郵貨件運費 + 集運公司首重$ + 續重$

【結論】

當然最好就搵包郵既店啦,咁就唔洗出埋人地果份

【其他】

更多詳細集運例子:Google
有冇人知多寶 整唔見貨會唔會退款

D野幫老細買
成千幾蚊 而家我自己食😞

你大獲了.....
rip.....

間間都係咁寫.....

但係有些鋪會用拖字訣,拖你幾個月,等到你唔記得,冇左件事.
如果個客比負評,仲會BAN埋你A/C...

PS : (我唔係話多寶,我唔想收律師信 )
集運王fb 比係咪比人屌
我都諗緊轉邊間
集運王fb 比人屌
我都諗緊轉邊間
我都諗緊轉邊間

本身都用巴集同集運王
不過經過雙十一之後已轉會

用緊呢間有今發後/後後到
前排已經清晒雙十一啲貨

4PX我屌你老母
深圳to 香港,根本冇間得
深圳to 香港,根本冇間得

順豐ok啩
我都諗緊轉邊間

本身都用巴集同集運王
不過經過雙十一之後已轉會

用緊呢間有今發後/後後到
前排已經清晒雙十一啲貨

一講又會多人用

巴打可唔可以俾關鍵字我
私運運唔運到懶人火鍋架?
私運運唔運到懶人火鍋架?

我用過新X代係OK 而家係唔係我唔知
有冇巴打淘過傢私?點運先抵屌
用開sf 今日分開比錢有件貨唔小心default左4px
而加全部都未發貨 想知有冇辦法可以將4px件貨去埋sf
呢個POST 又開始熱鬧......雙12 開始.....入庫.........轉運.
呢到無晒雙11 苦主啦.
想淘個電熱水壺
見有一個我禁立即購買時可以用順豐
但見其他好多間都話不支持在當前地區銷售
其實有冇伏
用開sf 今日分開比錢有件貨唔小心default左4px
而加全部都未發貨 想知有冇辦法可以將4px件貨去埋sf

價一樣既退款再買
唔係既襯未發貨搵客服轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞