【年刊】Hunter x Hunter 獵人 [8] 2024年10月7日正式復刊|最新38卷發售中

926 回覆
21 Like 4 Dislike
沉默的大多數有冇可以係龍脊簽約借返嚟嘅能力
咁咪唔算講大話
雖然龍脊好似冇殺其他人嘅動機
有諗過會唔會最後古仔燒命開到絕對時間最大極限,單挑成個旅團最後光榮戰死然後西索幫佢報仇覆桌團長,終於贏到不過就此引退流浪街頭做一個真正嘅小丑。
旅團死剩信長,飛坦,芬克斯同瑪芝
應該咁講, 比楊德好早之前就已經計劃去暗黑大陸
只係會長仲在生, 佢唔敢實施
所以會長死後, 比楊德既計劃就可以實行
國王亦開始推動暗黑大陸之行

當然, 現時都只係估計, 要等出多幾話, 有多D料先可以確認
古仔嗰個係制約與誓約,係增強自己嘅念打旅團

如果要知道操控係嘅定義,公式書有寫,各個人物係咩?念能力系統,都唔使坳,公式書有定義。基本上就係以作嘅定義為準囉

俾針拮俾手機操控嘅人,如果你帶到佢去搵除念師,你不如掹咗佢支針解除操控好過啦

睇嚟師兄好唔想任何人同龍脊簽約喎,想否定可以簽約嘅可能,全部都簽得啊,你都簽得啊
個能力用一次咋喎
簽約條件好多解讀空間
一次可以係時效性嘅一次
同今次簽約獎勵古仔一次
其他合約嘅獎勵可能可以更豐富
刺客應該另有其人

因為就算兇手而家喺現場都好 富奸點都要解釋兇手當初唔喺現場都可以殺晒14王子啲護衛既原因
比起一時喺現場一時又唔喺 咁反而一直都寫佢冇喺1014眾人面前現過身會smooth啲
咁樣亦都同1王子私設兵既觀察冇抵觸
呢一幕令人好不安:
搵完老豆就搵仔
我唔想希索加咁快死,我仲想睇個變態佬同小剛、基路亞打,希索加等小剛咁,結果無激烈嘅肉體碰撞我好唔甘心
搵完仔搵祖先
東富力士
最後十四係出蛇就慘
No.401 月光 (高清版繁中熟肉)
佢個能力最大效果就係類似現實嘅合約
只係個效果直頭要能力者去守約,否則代價就係入絕
完成就借出個能力俾人用(最大作用都係可以令人約守)

點豐富都好,都係建基於以上嘅嘢
睇落唔會話吹咗另一啲獎勵出嚟
出蛇條友喺房度其實有內心戲
對方唔肯簽點算
你情我願
唔簽咪冇影響
佢呢個同團長一樣要比對手知哂能力先發動到
而且簽約保障嘅係雙方 唔係淨係一邊有效
團長原本個能力係要知道對方既能力資料, 並要睇過對方發動
完成條件, 先可以盜取
但係後面書籤既能力附加左乜野條件就唔清楚, 因為無講過
所以係天空競技場, 團長VS希索加, 團長解釋佢既能力同戰術一大輪
究竟係戰術性欺詐, 還是係發動能力條件, 就唔清楚
咁可以用暴力迫人簽嘅
只係個制約條件要解釋晒啲合約條款,最後點簽就冇講

睇落古仔都係想用呢個能力同人deal
而「絕」呢條橋就點睇都關四王子事
佢同希索加打講咗係因為「過程比較重要」

就當呢個係實際原因
其實站喺作者說故事嘅角度去講
如果佢打前唔解釋清楚,咁就好難容易咁表達到場battle到底係做緊乜
如果你用故事內嘅角度去諗,希索加更加係死咗都唔知乜事,個人覺得佢唔「欺詐」就仲撚大鑊

咁當呢個係表面原因
咁一係就係書籤能力嘅發動條件之一
但無記錯佢係用咗書籤之後先解釋
書籤增加嘅制約條件應該係偷返嚟做嘅步驟加多咗
但流星街長老、先達佬、單眼仔都係識嘅,啲條件真係任佢加
我覺得係戰術性欺詐
扯旗佬都分晒心去諗邊樣係真邊樣係假
最後諗得明個陣都俾團長佈晒陣
如果唔講的話扯旗佬可能速攻反而難setup個局
念能力者唔知對方咩能力點速攻
仲要本身唔係遠攻
如果唔講,索仔要試團長到底係咩能力都有排試
匿埋咗整人偶,又用交換生隱身,人偶仲識自爆
諗撚到佢爆頭都似
其實係解釋比讀者聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞