Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
植物錯季節唔係講緊好專門嘅知識,係講緊櫻花開同種稻米一齊呢啲一般日本人都可能指出嘅錯誤。另外神社唔會燒香,佛寺先會燒應該好多日本人會知。唔洗搵歷史專家,佢日本office搵十個八個本地員工睇下就已經可以少咗好多呢啲低級錯誤。我覺得係who fucking care態度。
無地理季節知識學咩人砌地圖
又唔見佢整撻雪地比埃及?
兩個日奸
櫻花花期3月至4月
種米4月尾至6月尾
現代係有可能見到兩者同時出現嘅情景,但戰國就應該見唔到

講是鳩但,依個仲勁
彌助講「Big harvest requires many hands.」
明顯唔係收割
諗諗下冇咁複雜,時節嘅話
寫個系統俾artist sorting啲植物就得

問題只係隻game成個地圖統一一個時節
轉春夏秋冬係咪最少做4個版本嘅地圖
甚至唔使諗咁多,可能佢地只係相信鬼佬對亞洲或者日本有某d印象,佢地想呈現返呢啲嘢出黎,而故意忽略某d事實對馬個訪問都係咁,佢地話我知把刀唔啱時代,但玩家對呢款刀興趣大d,所以我知道唔啱時代都整落去
想問下,刺客以前嘅作品係咪用史實人物?
唔明你反問嘅用意
你係想問「刺客以前嘅作品係咪用史實人物做主角?」
「刺客以前嘅作品係咪用史實人物?」 <= 有
「刺客以前嘅作品係咪用史實人物做主角?」 <= 冇

咁講
如果以前一直都係咁,玩家期望而家維持係咁,依個係合理嘅
如果以前咁多集都做唔到,但要求而家做得到,咁就係吹毛求疵
根據一個日本歷史學者講,信長公記有好多個版本。其中得一個係有講信長賜彌助薪金,配劍同住屋。而呢個版本唔係最早,以上描述係手抄時加入。所以唔可以咁肯定講彌助就係武士。

https://agora-web.jp/archives/240721081916.html
日文網頁有英文同簡體自動翻譯。

“However, it should be noted that the description of Yasuke being given a sword and a house can only be found in the Sonkeikaku Bunko edition of "The Chronicle of Nobunaga."

According to Kaneko Taku, a professor at the Historiographical Institute of the University of Tokyo who is known for his research on Oda Nobunaga, the Sonkeikaku Bunko version was copied in 1719 by Ota Yazaemon Kazuhiro (four generations after Ushiichi) from a handwritten version that had been handed down in the Kaga Ota family, who were descendants of Ota Ushiichi and served the Maeda family of the Kaga domain, and presented it to the Maeda family (the handwritten version by Ushiichi that had been handed down in the Kaga Ota family was destroyed in a fire).

Given the circumstances under which it has been transmitted, the Sonkeikaku Bunko version can be considered a copy with a certain degree of reliability, but it cannot be denied that the description of Yasuke being given a sword and a house may have been added during the copying process.
https://youtu.be/Jy3rRTkpyvE?si=l7-2a_lnG-hF6KBT

己有人整合埋ubisoft點聲稱自己係跟足歷史,無論佢上台發表定官方網站,呢條片仲翻譯埋做中文唔怕睇唔明
太理想化 一日有ESG funding 一日都會有Game廠整Woke嘢嚟分散風險
不過如果可以杯到Ubi變過街老鼠做人辨嘅話 可能啲左膠嘢會肯低調啲收返埋
就算先將武士放埋一邊

ubi 所有宣傳都跟 thomas lockley 口徑
吹佢做 legendary african samurai

事實上黑柴係歷史上名聲同重要性都係零
最威個幕就係比京都人當睇動物園咁圍觀
legend klm 咩
根本就係虛構歷史
咁搞法西方從此唔會再出日本背景嘅game,怕鬼左你班友
無記錯 佢宣傳曾用 to learn the history
但個history 9流流 呢樣先抵屌
多謝你條片,雖然我唔需要中文字幕輔助,不過對有啲巴打係有幫助

而家成個討論個重心係,ubi有參考白鬼
白鬼亂咁作野
兩件事係冇必然關係。 一來ubi本身就係作故仔,二來佢又唔係拎住黎照抄,三來白鬼作乜都好,又唔係ubi出錢或者指使佢做
而家出面個爭論包括片中講緊都係不知不覺將兩者合而為一,當左同一個party咁去聲討

成件事就係以種族主義同民文化挪用之名去攻擊ubi嘅woke撚選擇。 其實兩邊只係蛇鼠一窩,一邊想woke,一邊想cancel你個woke
果兩個日本人切腹啦
To learn the history of the period
佢用字係偷左雞
某程度上你講得啱
外國人俾啲woke撚壓迫得太耐,毀左好多知名IP
但佢地又唔敢公開發聲

咁啱見到日本人夠膽公開反抗woke撚
所以好多人搭架順風車,加入日本反抗勢力
Ubisoft 故事基礎係Lockley度黎,Legendary Samurai係Lockley吹出黎,點會唔關事。錯就錯在以為係真實歷史,如果一早就話係虛構咁日本人會鬧少一樣。
日本人其實唔係好介意woke,LGBT或者係黑人做主角。Ubisoft on 9係話自己根據歷史唔係fantasy。
佢6月個interview已經用緊嘅字係fiction based on real history ,同三國演義差唔多,famitsu果次interview 冇原文唔評論,亦唔排除佢改左口風,有好多野可能只係lost in translation
Based on history, or history 係有好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞