Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
睇日本班player 有幾團結抵制ubi仔垃圾game
d鬼佬係度downplay日本人意見,話大部分日本人唔care,只係網上少部分人炒熱件事.你要日本全國咁計咁一定大部分人唔care,日本人本身就唔太care時事,更唔好講ubi game係日本唔hit.但日本議員拎出黎講,外務省表態.上星期有幾日呢單野相關字眼上左日本twitter trend第一同第四. abema tv報導呢單野,之後其中一個主持人田村淳係節目話"只係遊戲",之後炎上要即刻上twitter道歉.上youtube用日本search AC幾個星期都有一堆日本片講提呢單野.日本網上基本上一面倒插ubi.
咪即管睇下到時隻game出日本既銷量,同埋會有幾多日本大粒既youtuber/vtuber直播玩隻game lo
銷量就一定唔高架啦始終係老任地頭
直播就一定會有,呢啲俾人屌得咁勁既game一定有view
即刻出番bio5屠殺啲黑鬼
其他人殺黑人
IGN: racist

黑人殺其他人
IGN: cultural diverse

Asian? let's not pretend we suddenly care
冇人睇IGN嫁啦
而家先出黎downplay 有撚用咩?
都直接燒到創作彌哥小說嘅原作者 thomas lockley
仲要俾人link 埋到日本共產黨, 日本左膠果邊
已經完全唔關隻game 事
就係要繼續搵哂班撚樣出嚟
隻game係日本既銷量同埋有幾多日本Youtuber玩根本唔係重點
就算係日本0銷量,但係歐美大賣
對日本都一樣會產生負面影響
因為隻game向歐美傳播錯誤嘅訊息
以後班鬼佬都會當偽造出黎嘅歷史係真嘅
同時又鼓勵左更多白左繼續創作歷史

所以呢件事唔止係一個時事問題,而係關乎自己國家嘅歷史同國際形象
日本人應該要將件事提升到外交層次
或者用法律途徑禁止隻game係日本出售
咁樣鬼佬先會知道呢件事嘅嚴重性
因為一般鬼佬根本唔會接觸日本當地嘅媒體,亦唔了解日本人嘅諗法
冇所謂,我就永世唔會買ubisoft啲快餐game,
反正呢個世界計埋indie,多game到根本玩唔曬
就算加埋中國韓國泰國都一樣

因為亞洲人衰極都做唔出好似黑人咁暴戾搞事
香港作為中國嘅附庸、奴隸
走去話日本係美國嘅附庸、奴隸
真係笑死人
十分同意
但呢個世界總有班on9一定要玩新作
前幾日Star Wars Outlaws出左10分鐘gameplay,成4萬幾負皮.全公司2萬幾人,都整唔到好作品,可想而知請人唔係睇能力
派code 畀kol 玩,kol 幫手吹奏, 到時好似索尼隻十分神作咁大賣
唔撚買
睇完呢份垃圾聲明,更加支持侵侵壓制班左膠
你知唔知單嘢依家喺日本燒得幾勁?
最新進度係發現ubi參考嗰段黑人武士歷史原來係條喺日本大學教英文的鬼佬老作出嚟,十年間不斷修改維基,等啲人寫書、論文引用到之後又反向將啲書同論文引用返去維基,憑空創造咗一段歷史出嚟
佢出本書寫到黑人武士彌助係日本英雄,被日本人崇拜,有尊佛陀個形象來源係彌助,最仆街係仲話嗰陣日本有販賣黑奴,甚至係黑奴貿易起源
本書喺歐美廣為流傳,大把人信咗係真的,依家掉轉頭喺到屌鳩日本人種族歧視,故意掩飾黑人歷史
件事已經唔係遊戲咁簡單,係國家歷史俾人系統性咁篡改緊,日本人依家嬲到仆街,瘋狂想揾日本政府出面,但政府就暫時仲係懶得理咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞