Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
痴線 #228第一個指出ubi改咗嘅就係我
我問ubi咁改有咩理由,亦想知點解唔改埋英文
我問問題就係打手?
係你哋因為立場拒絕了解吓話
條team 都唔知有無請日本人
個真相已經出現左
就係有兩件係為拗而拗
有錯嘅地方全部當睇唔到
唔理佢地咩原因咩身份
Block 左唔洗煩
我平時都屌開啲人玩老翻, 無錢唔好學人打機
今次我都隻眼開隻眼閉
最好玩完之後, 去各大地方劇透, 盡量等多啲人唔好買
如果ubi無錯, 根本唔洗sam hui出黎道歉
佢一開始就唔在意亞洲市場

反正道唔道歉, game都照出
不如索性死撐自己做哂考究, 而唔只係睇19教授本小說
只要玩家細心品嚐, 有信心可以化解所有誤會
佢咁樣講都或者可以呃到下人

但依家所謂嘅道歉, 即係間接認哂
不如你回應下#469話日本人覺得寫彌助係武士冇問題
當初你拗咗勁耐,話日本人對將彌助寫成武士好反感
而家又點睇

樓主funson
唔好意思打錯,係#288
冇㗎啦 記載嘅文獻就係得咁多 可以考究全部都個英國佬作出嚟 就算搵晒全日本都冇可能搵到更多文獻
到呢一刻ubisoft唔收皮隻game都好應該收皮,但總會有人撐,隻game留俾佢地玩就ok
你呢啲point前面都有巴打講過,唔明/唔睇嘅你打咁大篇都唔會睇唔會明,慳返啲口水
當時我話大部份日本人自己都唔知彌助係咪武士,就依一點嚟講佢哋冇話嬲唔嬲,俾你哋屌到仆街。
當時你哋大大聲代替日本人發嬲,而家話我講白卡嘢?

結果而家日本人真正嬲嘅位
係「我們的武士」嘅言論
係「政治正確令彌助取代咗日本男人,成為日本刺客嘅男主角」
係「原來日本嘅歷史一直不知不覺咁喺外國被改寫緊」
講返依個深度問題
一開始只係講
唔關外唔外族事
三浦按針就係有齊紀錄嘅戰國時代外國武士
純粹就係歴史文件冇記載,就唔好實牙實齒咁話係歷史
創作嚟講,話彌助係武士好常見
光榮嘅仁王同戰國無雙都係咁寫

冇拿拿有條友彈出嚟講仁王個彌助有深度過刺客個彌助
「用一個Trailer表現出嚟嘅深度同有晒對白嘅一幕嘅深度作對比,你覺得咁樣公道?」
冇人答我,唔明你哋點解要維護一個咁薄弱嘅point
亞洲地區會改咪就係pr工程囉
英文唔改咪就係迎合woke撚
有幾難明
個人唔覺得咁樣改華文地區嘅PR會好咗
今次炎上嘅浪潮都係由歐美反推翻去中日
歐美日嘅火未熄,搞中文冇效果
最慘係我當佢有
當年件黑鬼唔知做咩寫低左自己啲經歷
你而家發現
我都唔會信
對馬當時都有野係唔符合史實,不過佢冇咁強調呢樣野,班人亦冇咁嗆口啫
對馬一直標榜自己係致敬黑澤電影 又冇強調自己跟歷史 𠵱家啲人搶口佢唔係因為一件事 係幾樣夾埋先炎上 唔好拉對馬嚟講 對馬風評不知幾好
在座咁多人都已經答撚左你啦
甚至前面已經有人講魔鬼在細節, 我都謂埋佢遺反左武士道

我不厭其煩講多次
DC9可以安全駕駛, 路上零意外, 香港人人愛
然後DC9超速駕駛撞死人, 俾人屌危險駕駛
但另一位DC9超速駕駛衝燈, 不過未撞死人, 一樣都係屌佢危險駕駛

但你就係咁玩埋啲小學雞文字遊戲
超速駕駛+撞死人
你不如加多句「紅的DC9+超速駕駛+撞死人」
所以唔可以屌綠的DC9超速駕駛撞死人
叫連登仔睇相反立場嘅野 多角度思考 你傻咗?
搞返清楚先, 我唔撐ubi
我係反對有人用左膠手法黎打左膠, 自己借一D冇確定連繫嘅事實黎攻擊

UBI因為左膠野故意揀黑鬼同女忍者呢個組合都幾明顯. 但佢切入角度冇大問題, 其他作品都成日咁做, 要話佢扭曲歷史更加係吹大左

仲有就係, 個個淨係話用黑鬼唔用本地人做主角, 然後直接無視女主係日本人. 我一直都話ubi計錯數, 東亞區唔重視女主角, 令到佢呢個自以為好醒食晒所有元素嘅組合黎到東亞嚴重水土不服
呢個冇得駁, 低級錯誤. 仲要文化上幾大嘅抵觸

唔知佢搵左D專家咁撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞