Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
之前隻劍星又咁介意
三國志咪又係史實演義兩邊一齊跟……. 唔通得閒單挑又當真咩

維基上面講三國嘅會放入大量演義內容,戰國嘅加入大量未有定論嘅俗說,假說,有d會注明,有啲唔會……

一邊笑人,自己其實一直做緊,仲要係集體創作

遊戲嘅野,創作鳩up加腦補就一定,都係睇佢有冇能力自圓其說,就算《幕府將軍》同《最後武士》,甚至《對馬》都只敢影射而瘋狂二創,史實嘅嘢,顏料黎啫,跟足史實就冇野好寫
用黑人斬一個啱啱對你鞠完躬既亞裔人個頭出嚟
Blm政治正確班人一定已經起晒水
多謝樓主將傻鳩貼堂俾大家欣賞
虛構人物呢個suppose 先係歷代AC角色,用虛構人物講故仔

而唔係搵個史實人物,仲要黑人,今鋪真係for what?我問親都冇人答到。

第一,點解要用一個史實人物?佢嘅一舉一動都受到真實歷史掣肘,佢成為唔到UBI所講嘅(觀察者),佢「被觀察」就有份。

第二,點解唔係本地人。我成日都講UBI依家俾我感覺就好似,去日本旅行,唔係食緊懷石料理,飲清酒。而係叫我食非洲雞,肥蟲,飲香蕉酒。佢要其中 。個用黑人去講故仔,有咩意思?

真係好心Come on James la, 你知我知,大家都知,點解ubi 要用個黑人,係班死左膠,係到死撐話唔係咋嘛。係咪真係要逼到大家畫公仔畫出腸,你ubi 先知柒?
原因動機就其實大家都知,但咁樣並唔影響故事開展
彌哥算係一個真實人物,但佢其實冇乜留低軌跡,就係得信長公記少少記載,同張畫上面都唔知係咪佢嘅人做下側面旁證。 你話佢受到製肘咩,佢就只有來源同出身織田家呢點係確定,其他野近乎一片空白。戰國時代每個人都熟到爛本身都冇咩好講,以刺客為題都大機會涉及本能寺兵變,佢喺呢個事件入面有咩角色連戰國無雙都試過寫,不過佢係超級大配角冇人理。 本能寺本身就係懸案,無雙同漫畫《戰國》都寫到天馬行空咪又係咁

結論係撇開係咪別有用心呢樣野,佢唔算違反左刺客系列個世界,反而我之前嘅post都講用佢將日本忍者眾同刺客組織做一個連結點,並唔係一個特別差嘅安排。 《幕府將軍》用三䈬按針做切入點,亦係主角群之一,但佢本人記述仲多,關原合戰記錄亦更多,但又冇問題喎

我覺得唔需要因(黑)人廢言,等佢寫完出黎成個故事九唔搭八先再屌未遲,而家得果少少零碎片段,要鬧佢仲為時尚早
ac系列一直都唔用真實存在嘅人物做主角,
ubi今次咁做好明顯係有目的
不過我已經唔知彌助係唔係真實嘅歷史人物
將黑人鬥士變做白人/亞裔 其實當年都有個咁嘅人嫁 睇下啲黑鬼會唔會發爛渣
1. CEO同班開發人員口口聲聲話係真實故事,比人踢爆之後依家話其實唔係

2. 出身織田家呢點係確定→只係比個傳教士當贈品送左比信長,織田屋企個尿壺算唔算出身織田家?天馬行空無問題,問題同點解要拎佢做武士係因為有個賤種事先虛構左個TRUE STORY AFRICAN SAMURAI出黎先,然後肉壁拎去"參考"

3. 黑人將日本從壓迫者手中解放係刺客系列傳統?
係咁有把握嘅話
佢使撚同你嘈考據然後搞到醜態百出逼住要道歉咩
其實成件事已經升華到 UBI 唔尊重日本, 白人改寫日本歷史喇,
你仲停留緊喺點解要用黑人做主角,
真係OUT撚晒,
想當時一開波公佈彌助係主角時仲有日本人讚好,
而家已經除左既得利益者之外, 一面倒屌鳩 UBI
光榮d game 都係偏動畫feel
其實sucker punch 整返日本戰國篇應該會大賣
咪係,其實呢d game 應該連討論唔提
唔比佢make noise
男女主角都係Gay
唔好spin 開重點啦
ubi 今次最大問題係佢ge 原因動機係別有用心
你就話撇開唔講

你打住刺客教條個名,
玩家都合理期望主角選角係同以往系列佢品一樣咁用返當地人,但係呢家?

今次重要踢爆美術0分
建議就算死忠要集集玩
一律玩老翻
一單還一單
佢地係冇改到

因為冇驚過你fucking Asian fuck Japanese
改你歷史咪改你歷史
吹咩
家紋有得抄都亂鳩咁搞
個人應該係真嘅,如果你覺得太田牛一係大約可信
當然,信長公記都有啲爭議位,同其他記錄唔可以交叉驗證
彌哥同好多歷史路人一樣,只係得個名,雖然喺歷史留低一個名都唔容易,但好難保證牛哥純粹見佢奇珍異獸而貪得意記左落嚟
佢地個engine 是咪冇撚轉過
最癲係講到無啦啦有隻nigga 去左外國
解放左人地個國家
自由鬥士地球英雄咁撚樣
試下屈佢地個馬撚路德係日本人
嬲撚到射核彈
下隻無雙轉仁王engine
好明顯黑人個主角成份重好多
果陣日本係內戰緊,壓乜嘢逼,本身已經係fake news黎

另外彌助只係小問題,而家大問題係Thomas果本假書既假歷史會引致日本變有份畜黑奴,之後更加會有假彌助後代會要求定居日本同假日本黑奴要求道歉同賠償

你以為彌助條撚樣好重要咩 而家日本人係sense到本假書有幾大獲先咁嬲 仲要好多弱智黑鬼已經信左
1. 有冇參考? 係訪問? 對呢件事冇乜記憶點

2. 其實戰國無雙佢已經有戲份,仲幾好用 佢應該係信長身邊保鑣+吉祥物,點都好過尿壺嘅

3. 好多代都係咁咩拆穿邪惡tempelar利用權勢勞役人民,草菅人命,然後解決私怨又同時解救萬民於水火,我記憶中起源,屙得屎同幻象都係同一條主軸,都睇到有啲悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞