Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
Sor冇留意講緊英文呢句
呢班垃圾人工實好高
諗到都心理唔平衡
一早出左,大航海時代3
我都係岩岩先知彌助係假

因為我記得佢仁王同戰國無雙都出過場。我重以為真係有呢個人
唔係假
正如曾灶財都唔係假
只係你打史實名號話佢係九龍皇帝就on撚79咁解
《刺客教條:暗影者》對於有關彌助的劇情方面,主要考究了一本以彌助為主角的歷史傳記《傳奇黑人武士彌助》(African Samurai:The True Story of Yasuke, a Legendary Black Warrior in Feudal Japan)。

這本歷史傳記為湯瑪斯(Thomas Lockley)所著,他在東京日本大學法學系擔任副教授一職。然而,湯瑪斯並非修讀歷史,亦沒有任何相關的背景。

有人發現他曾以「鳥取トム」的名義,從2015年開始,在近10年的時間內,修改日本維基百科上關於「彌助」的資料。另外,他也使用其他帳號,大幅修改英文版維基百科的「彌助」頁面,然後在他的著作上引用這些資料,又在維基百科上引用他的著作

咁其實究竟有定無
彌助可能真有其人,但身份無人證實到,所以本書係假
不過睇完我都估就算有呢個人,佢都唔似係武士階級。
我理解武士即係類似貴族,應該冇乜可能比到外族人去做?
彌助真有其人
不過真係得幾句記載
隨時仲衰過三國志入面嘅區星
武士係純粹ubi鳩up
除左ubi改都無sources
三浦按針咪英國人囉
但人地有賜姓、有賜刀、有封地、有俸祿

彌助就得把刀仔,仲低過森蘭丸
唔關外唔外族事
三浦按針就係有齊紀錄嘅戰國時代外國武士
純粹就係歴史文件冇記載,就唔好實牙實齒咁話係歷史
創作嚟講,話彌助係武士好常見
光榮嘅仁王同戰國無雙都係咁寫
有呢個人,但真實記載好少,而且被封做武士既可能性極少
如果講密謀者
今集刺客教條最大反派似係明智光秀
本身佢背刺信長嘅原因係眾說紛紜,點寫都得
同埋佢話過彌助不過是動物,不明事理
係最適合woke撚貶低、寫死嘅人物
有呢個人,但歷史唔係咁
而ubi所謂參考呢條友嘅歷史,係一本濕鳩小說同小說作者篡改嘅wiki
個比喻幾好,
UBI 做嘅野更癲,
差不多係話曾灶財可以隨街改鳩人地嘅字,
路過嘅人都要向佢低頭,
係傳奇書法家解放香港嘅文化界
所以歸根咎底都係呢條賤種Thomas Lockley仆街
如果UBI肯斬纜咪好,但佢地唔肯認錯
所以要將呢班人送落地獄
https://www.youtube.com/watch?v=bqwitaREyd0
英文呀撚樣
睇下UBI講左D咩
要加埋佢以華人身份入英政府
所有英國人向佢敬禮
多謝你個screenshot ,透過你呢個畫面我搵返famitsu原文
如果我理解錯個訪問係用英文,只係famitsu用日文刋登,而且冇公告原文…….
由於我唔識日文所以只好google translate返中英文,但唔知有幾多野流失左喺兩次翻譯入面
如果我理解錯佢係想按照史實還原歷史世界觀,其他野還好,不過點樣視個黑人做武士而且平民會有敬意呢part要等佢完整故事出完個劇本兜唔兜到
但我搵唔到佢話真實故事,我見到佢話真實人物,但人物所知極少所以大量腦補。 方便嘅麻煩指出邊段係講真實故事。 如果係指你cap圖呢段,內文係講緊美術之類,唔係人物
ubshit,以前都會買正版,但佢新出個幾隻刺客我全部都係玩開心版垃圾公司
完全未掂過UBI堆遊戲
我已成大贏家
班白膠根本唔會玩遊戲
間遊戲公司咁出真係等執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞