Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
我認為主要係因為AC系統係以歷史文化/建築為賣點之一
佢隻game真係好柒多錯 就係將中式建築元素放落日本建築已經夠死

reference 你google應該好易搵到或者晏啲得閒整理比你
簡單咁講咪即係鬼佬拍香港仲係一定要有紅燈籠帆船同Jackie Chan

用咁嘅心態做research都算,仲要串柒柒咁反駁,咩公關都死啦
下士就下士
冇樣嘢叫低級武士
嗰個年代下士都要貴族血統或有賜姓
主要都係因為今次佢做主角(之一)
好多人等左好耐想玩日本背景刺客,點知搞左個好唔日本嘅主角就着撚晒
如果佢係配角,話之佢吹撚到佢喺信長心腹大將都唔會有人理
講到底咪又係兩腹意識形態對撞,同事實冇太大關係
呢點比較肉酸,仲要比人捉到佢改走左呢句,即係佢地知道呢句話係奶左野
諗起Hitman Codename 47有quest場景係香港
啲香港人著唐裝、紮清朝辮仔
https://youtu.be/kYkPvcz5fSc?si=77COhqr0B4KVANro&t=223

光榮寫嘅彌助有深度啲
睇下仁王入面, 威廉同彌助嘅對話
佢地所講嘅武士唔只係身份上, 仲有心態上
仲要彌助唔係著大名嘅甲

但ubi嘅黑鬼就得個歧視兩隻字
件盔甲叫反歧視、把武器叫平權
呢啲我有見到,真係幾柒
Ubi以往好少衰喺呢啲地方,不過迚化距離遠左,唔識嘅嘢就更多,錯嘅機會更大。 本身呢啲好小事,但佢地一直都強調要像真,就真係有少少拆自己招牌
真係有記載嘅位係信長死後由於啲人當佢係動物
唔肯安置佢
傳佢最後返咗帶佢嚟嘅耶穌會
就冇下聞
N年前隻鬼武者咪改得幾好。
我等緊佢同信長搞基
點知殺出個明智光秀出黎搞局
To be fair,隻game都未出就講有冇深度係言之過早
如果隻game係玩家裝備決定外觀,著大名甲周街走可以解釋只係Animus同史實sync唔到嘅位

最柒暫時都係講返宣傳片,太重黑人fantasy,日本大名都唔會成日咁著啦
係條gameplay入面
違反武士道, 對一個已經跌左武器嘅敵人行刑式處決, 仲有踩頭
再加埋大大聲話「I am justice!」
我唔覺得仲幾有深度可言
隻game第一眼望埋去
已經咁多嘢錯
例如四季氣候鳥居たたみ呢d
佢個故事相信都好極有限
再加埋前幾集
今次個故事真係唔睇好
睇埋佢偷圖就知成隻game都係以班lgbt woke撚自己高潮
完全冇認真係查證過日本文化歴史

以為全世界都要圍住佢地轉,夠政確就得
最後武士入面tom cruise都冇成為武士
講咁多,如果班人唔係咁寬己嚴人打橫嚟行,可能都冇咁克人憎
R黑人同LGBTQ+權益時就話黑人underrepresented、depict得唔啱、要改變啲racist stereotypes
到人哋話你咁樣represent人哋文化唔啱,要尊重番人時,呢啲標準就可以全部拋諸腦後
獨裁者本質,輸打贏要
整個online slave market
可以培育自己嘅奴隸
唔雙標就唔叫BLM叫ALM啦
真有其人,但你當係織田信長屋企的工人姐姐lv,喺信長手下打咗一兩年工,幫佢搬下嘢咁,本能寺之變後就冇再有記錄

除此之外其他事跡全部都係假的,都係依十年俾條友老作出嚟,由一頁紙的歷史趣聞作到變咗四百幾頁的史詩故事
睇個trailer都大概知個故仔有幾鳩
黑人屠咗女主角條村, 但女主角某D原因原諒咗黑人, 最後一齊打大佬
其實ubi都幾撚癲, 完全當架仔係狗, 隻game出到嚟一定更加多痴線嘢
無雙5 明智同信長已經好大陣基味
咁就仲正
玩bl三角
彌哥直接去明智地頭福知山城講數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞