Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
99%覺得差就係冇信心嘅表現
1%係認為應該聽晒正反雙方嘅講法先
公平嘅位就係依度
隻GAME係唔應該出世

Assassin's Creed Shadows設定係:

主角係黑人同女人(可以有同性戀者設定)
敵人係日本男武士
目標係「解放日本免受壓迫者嘅控制」

單憑呢啲設定,就可以睇出呢個作品係宣傳WOKE。

WOKE係一種思想運動,旨在顛倒歷史上被壓迫嘅種族、性別、性少數群體(少數派)同壓迫者嘅直男白人(多數派)之間嘅權力關係。

正義一方嘅主角係黑人、女人、同性戀者,而敵方係「名譽白人」嘅武士,呢個構圖完全符合WOKE嘅概念。

另外,由於G7係西方白人集團,所以日本人被視為名譽白人,而被弥助殲滅嘅日本武士就係罪大惡極嘅直男白人嘅代言人。

如果隻GAME係黑人殺白人直男嘅「基於歷史事實」嘅內容,可能會引起白人直男嘅反擊,但如果係殺日本武士,Ubisoft可能認為無論日本人、亞洲人定白人都會接受。

日本嘅保守派可能覺得「只係遊戲」,而忽視呢個問題,但電子遊戲其實係「電子聖經」(而且可以體驗),灌輸效果唔可以忽視。

過去喺基督教國家、社會主義國家,各種媒體都曾被利用嚟灌輸價值觀、世界觀、歷史觀,而喺現代,電子遊戲就加入咗呢個行列。

AC未出過亞洲男主,難得日本做舞台都要用黑人主角,你話唔係別有用心?
唔駛講得咁深入, ubi叫得人pre order就預咗畀人屌
佢訪問都講到明
唔用日本人+用佢地想見到嘅武士

講明唔授黃種人玩
日本政府無咩理到果個議員。佢係一個小政黨嘅成員。
你咁講正正就落入前面有人講,只係兩個陣營意識形態嘅鬥爭
佰我認為依隻刺客係衰過一般嘅woke
即係一般嘅woke,佢哋係拎住道德高地,講晒平等大愛
但今集刺客整出嚟係赤祼祼嘅stereotype,將白人中心主義換做黑人+白人中心主義,亦即係歐美主要人種為中心嘅思維
堅持唔到自己嘅道德高地,其實用woke嘅角度都係有問題
Woke撚陣自大,全世界要跟佢走嘅味,先係咁多人反佢嘅原因

大把黑人比佢地燒撚埋
美國教大學嘅日本人。佢研究題目包括男同性戀。

https://faculty-directory.dartmouth.edu/sachi-schmidt-hori
唔只係男同性戀,係和向搞細路
啲人反隻game原因唔完全係隻game好唔好玩,而係ubisoft試圖想用左癌思維去強逼他人接受錯誤嘅歷史

俾人篤爆前期仲好臭串,垃圾一般PR ,係件事越演越烈篤爆埋白人教授偽造歷史同有班日本人反抗先出呢份無誠意道歉聲明
個情況仲惡劣過TLOU2 由trailer詐騙到之後屈反對者為歧視,但同樣地都會有人想幫ubisoft洗地

好心日本學下支那點樣封殺辱日分子
咁如果好似我上面個回覆咁呢

Ubi彌助大大聲話「I am justice!」然後就斬鳩人
對方可能真係壓迫人民,但彌助走去人地嘅封地度殺人

二來戰國時代,邊個夠膽話自己Justice
而且咩野叫Justice ,邊個可以定義?
如果信長統一到日本,創造左無戰爭嘅世界叫Justice
咁對於俾信長滅國滅族嘅人黎講,信長又係唔係Justice

而仁王入面威廉同彌助嘅對話
彌助:你係為左咩而戰

威廉:我見到好多人為生活而掙扎,我想建立一個和平共存嘅世界,我為佢地而戰

彌助:信長話要令我成為真正嘅武士,但結果未能如願,而你已經憑自己成為一個真正嘅武士

依段對話入所講嘅武士唔只係身分上
而係講緊何謂武士
大航海2 好似有得買賣黑奴
依家steam 買到的,應該cut 左
ubi ceo 直接出race card
屌鳩人係racist
用一個Trailer表現出嚟嘅深度同有晒對白嘅一幕嘅深度作對比
你覺得咁樣公道?

同埋一個人claim自己嘅行為正義有咩咁出奇
稍為成熟嘅價值觀嘅作品
都係講緊每個陣營都有自己所描述嘅正義
重點唔係彌助當下講一句i am justice
而係成個遊戲表達緊乜嘢係justice
痴線,岡美惠子問tottoritom個account係唔係假嘅(意思係響wiki到作文另有其人,唔係佢老公個friend Thomas Lockley)

https://x.com/mei_gang30266/status/1816668482165178410
佢不如刪撚左個X算啦
之前話TOTTORITOM淨係EDIT左1次!
依家話應該5次?
幾次都唔重要,重要既係佢地SELF REFERENCE

你不如解釋下點解黑奴呢個講法係出自你手呀,岡小姐
問題就係,lockley老作歷史,ubi參考佢嘅書,唔直接等於ubi會跟住佢作歷史,兩者冇必然關係
Ubi個故事一日未出,屌佢地作歷史都係屌緊空氣
如果根據前面貼個英文interview,佢用字一直都係based on historical figures ,而唔係show you the true history

大佬一隻based on 金鏞小說嘅game都會俾人改到體無完膚,有咩人會認同一隻game入面嘅內容係真實歷史。 三國志同信長之野望呢啲「歷史模擬」都係大量採用小說同都市傳說,影視遊戲作品本來就係創作
如果佢係小學生
咁樣交個大綱、資料搜集
我會引導佢做好啲、唔會睇住佢出垃圾
因為有99%成果係垃圾
你會選擇咩都唔做
希望佢1%機會唔知點解做到份好嘅報告

如果佢係大學生
我會叫佢諗清楚
唔會介入佢點做
但會建議佢改善
你會選擇咩都唔做
希望佢1%機會唔知點解做到份好嘅報告

如果佢係返緊工
甚至係大公屍project
我會問佢是咪唔夠時間定傻撚左
咁撚樣都夠膽出
你會選擇問我點解屌柒佢
應該希望佢1%機會唔知點解做到份好嘅報告

講真
你係比較理智嘅
係比凡人更有智慧嘅存在
我呢啲凡人來的
都是告退先
咁你咪又回歸返上面DC9個例子

的士超速撞死人,你可以屌佢危險駕駛
但如果的士超速無撞死人,你就唔可以屌佢危險駕駛
因為無死人,所以超速駕駛係安全合理

而且一個成熟嘅作品
更加唔會開口直接話自己Justice
就算左膠如Marvel、DC
都唔會話自己Justice、自己完美無做錯
收皮啦
官方寫要彌助要係日本人手中解放日本已經自爆左係老作歷史
因為果陣日本內戰緊 解佢老母咩

好似係滅左黨

唔係呢單野而走去search都唔知唔過癮
你試下响大學交功課講明用falsified sources
睇下可唔可以話我個論點有機會啱而過骨囉

你仲係唔明
UBI同LOCKLEY係不可分割架
點會
之前個黑人當街屌日本人都唔拉 要等到佢擅闖工地先拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞